Презентація на тему: «ОСНОВНА ОБРЯДОВА ЇЖА»

Про матеріал
Презентація на тему: «ОСНОВНА ОБРЯДОВА ЇЖА». Матеріал для позакласної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ОСНОВНА ОБРЯДОВА ЇЖА»

Номер слайду 2

Умовно можна поділити обрядовий цикл свят на дві групи: Сімейні; Календарні. Так, у сімейних обрядах найбільш значними є ті, щопов'язані з народженням дитини (родини, хрестини), весіллям і похоронами.

Номер слайду 3

У родинах харчова атрибутика грала особливу роль при відвідуванні породіллі. За традицією це могли робити лише жінки. З собою вони несли хліб або хлібні вироби, яйця, мед, узвар або фрукти з узвару.

Номер слайду 4

У весільній обрядовості хліб був одним з найголовніших атрибутів. Виразною особливістю українського весільного обряду було виготовлення спеціального хліба — короваю.

Номер слайду 5

Характерним весільним печивом були також шишки, якими обдаровували коровайниць, гостей, весільну челядь, молодь, яку не частували короваєм. У деяких районах роль шишок виконували перепійці, зозульки, гуски, качки. Їли й інше печиво — верч на Поліссі, лежень на Правобережжі, дивень на Півдні тощо.

Номер слайду 6

Лежень. Дивень

Номер слайду 7

Поминальне застілля на Україні навіть мало назву обід (гобід, вобід). Обов'язковою ритуальною стравою на поминках було коливо (на Сході й Півдні воно називалося канун).

Номер слайду 8

КАЛЕНДАРНА ОБРЯДОВІСТЬРіздвяні свята починалися Святим вечором. Це був останній день Пилипівського посту, тому за звичаєм готували щедрий, але пісний стіл: дванадцять страв з рибою та грибами, борщ, каша, книші, вареники. Ритуальними стравами були кутя.

Номер слайду 9

Переддень Нового року (Маланки) та ніч і день Нового року (Василя) відзначалися багатим застіллям, яке віщувало майбутній урожай і добробут в родині й називалося Щедрий вечір. Багатством молочних страв відрізнялася Масляна, або Масниця. До Великодня готувалося ще пишніше застілля, ніж на Різдво. Пекли паски з пшеничної муки тонкого помолу, фарбували крашанки, писали писанки, робили ковбаси, смажили кров'янку, пекли книші, колачі, хліб.

Номер слайду 10

Літні свята не відзначалися великими застіллями й спеціальними ритуальними стравами,— очевидно, через зайнятість у період косовиці, жнив, городніх робіт. Виняток можуть становити лише петрівські мандрики з сиру — печиво, яке виготовляли для дітей. Наприкінці літа на Маковія і Спаса пекли коржі — шулики, які їли з маком і медом.

Номер слайду 11

Осінні свята проходили під знаком парубочо-дівочих гулянь. Одним з найяскравіших у цьому ряду було свято Андрія. Дівчата ворожили на балабушках, тісто для яких замішували на воді, принесеній від криниці ротом. Молодь грала з калитою — великим коржем, який підвішували у хаті до сволока. Дослідники слушно виводили назву цього печива від слова «коляда», пов'язуючи його з символом сонця, зі святом зимового сонцестояння.

pptx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
2785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку