ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "Отруйні комахи та наслідки їхніх укусів. Клінічна картина дії отрути комах."

Про матеріал

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "Отруйні комахи та наслідки їхніх укусів. Клінічна картина дії отрути комах."

В презентації розкрито: види отруйних комах, наслідки від укусів та домедична допомога.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

§12. Тема: Отруйні комахи та наслідки їхніх укусів. Клінічна картина дії отрути комах.

Номер слайду 2

Згадайте Паразитизм - це вид взаємозв'язків між різними видами, за якого один з них (паразит) певний час використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування.

Номер слайду 3

Щорічно у світі понад 10 мільйонів осіб зазнають нападів отруйних тварин, понад 50 тисяч постраждалих гинуть. Причому летальних результатів від укусів бджіл або ос утричі більше, ніж від укусів гримучої змії.

Номер слайду 4

Паразитичні комахи- ектопаразити Воші, блохи, клопи і двокрилі (комарі та мухи) Інші, такі як клопи, комарі, мухи або москіти, контактують із людиною тільки під час свого живлення.

Номер слайду 5

Комарі. У місці його укусу виникає невелике почервоніння, свербіж, відчуття жару. Свербіж можна усунути, якщо змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди:1/2 г чайної ложки на склянку води. Щоб уникнути укусу, обробіть тіло репелентом (речовиною, що відлякує комарів)- цей засіб повинен бути обов'язково в аптечці мандрівника чи мандрівної групи.

Номер слайду 6

Мошки - їх приваблює світлий одяг та запах поту. Момент укусу мошки не відчувається, але через кілька хвилин з'являється відчуття жару, сильний свербіж, великий червоний набряк. Після укусу необхідно якнайшвидше протерти шкіру нашатирним спиртом, а потім прикласти лід. Усередину можна прийняти антигістамінний засіб з аптечки (діазолін, цетиризин). Щоб уникнути укусів, необхідно обробити шкіру репелентом.

Номер слайду 7

Ґедзі - можуть переносити інфекції. У місці укусу може з'явитися відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, можливе також збільшення лімфатичних вузлів. Ранка може загноїтися та боліти до двох тижнів, тому її негайно треба промити з милом, прикласти компрес з 40 % спиртом і розчином питної соди.

Номер слайду 8

Бджоли, оси, джмелі і шершні - комахи, що жалять, можуть бути небезпечними для людей, які мають підвищену чутливість до їх отрути. Комах приваблює аромат квітів, солодких парфумів, фрукти, солодощі, напої яскравий одяг.

Номер слайду 9

Щоб уникнути укусів цих комах, необхідно:• збираючись на прогулянку, одягати світлий одяг;• проявляти обережність на ринках і в овочевих магазинах, поблизу їхніх кубел. Якщо їсти фрукти, простежити, щоб на них не було бджіл або ос;• бути обережними в місцях скупчення комах, що жалять. Якщо бджола або оса виявляє нав'язливу цікавість, треба або завмерти.• не наближатися до бджолиних вуликів і осиних кубел, а також не здійснювати різкі рухи, оскільки це провокує напад комах;• якщо оса сіла на рукав одягу, треба просто струсити її, а не прихлопувати, інакше укус гарантований;• ніколи не пити з носика чайника, банок і пляшок, що стояли відкриті.

Номер слайду 10

В разі укусу виникає: Якщо вжалила бджола (оса, шершень, джміль), може виникнути 1.місцева або загальна реакція.2. Токсична реакція виникає, коли одночасно ужалять кілька десятків або сотень комах.3. Алергічна реакція на отруту комах виникає приблизно в 1-2 % людей, і для її розвитку кількість отрути. 4. Анафілактичний шок, який загрожує життю. Він розвивається відразу за укусом. Людина непритомніє (іноді на кілька годин), у неї порушується діяльність багатьох органів і систем, найперше — серцево-судинної та нервової.

Номер слайду 11

Перша допомога постраждалому від отрути 1. Бажано в перші 2-3 хв після жалення вилучити жало. Місце укусу змочити розчином етанолу.2. На місце ушкодження прикласти холод, протиалергічні препарати (преднізолонова мазь, флуцинар).3. Заспокоїти потерпілого.4. Дати прийняти антигістамінний засіб (супрастин, тавегіл, димедрол). 5. У разі множинних укусів або інтенсивних алергічних реакцій — 0,5 мл 0,1 % розчину адреналіну підшкірно, 60-120 мг преднізолону або 250-500 мг гідрокортизону в/в, введення плазмозамінників.6. У разі асфіксії, спричиненої набряком гортані, — інкубація трахеї (за неможливості проведення — екстрена трахеотомія або конікотомія). Негайно транспортувати потерпілого до стаціонару.

Номер слайду 12

У разі загальної токсичної реакції, на місце набряку слід покласти рушник чи грілку з холодною водою. Постраждалому рекомендують більше пити, спостерігають зниження артеріального тиску, тому постраждалому слід дати 20-25 крапель кордіаміну.

Номер слайду 13

Загальну алергічну реакцію ліквідують прийомом будь-якого антигістамінного препарату (димедрол, супрастин). У решті випадків перша допомога в разі гострої алергічної реакції така ж, як і у випадку загальної токсичної реакції: холодна грілка до місця ужалення, 20-25 крапель кордіаміну.

Номер слайду 14

Термінові заходи необхідні в разі розвитку анафілактичного шоку! Постраждалого слід укрити, обкласти грілками з теплою водою, дати 1— 2 таблетки димедролу, 20-25 крапель кордіаміну і терміново викликати бригаду ЕМД або доставити постраждалого в медичний заклад.

Номер слайду 15

У важких випадках, коли в постраждалого зупиняється серце і дихання, необхідно до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги робити серцево-легеневу реанімацію - штучне дихання і закритий масаж серця. До прибуття лікаря необхідно забезпечити спостереження за станом хворого, у разі зупинки дихання і серцевої діяльності почати проведення СЛР.

Номер слайду 16

Кліщі. Піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Кліщі -збудники як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хв виділяючи в цей час анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб.

Номер слайду 17

Паразитичні клопи - блошиця постільна. Переносником небезпечного захворювання хвороби Шагаса є тріатомовий клоп, який живе в Центральній і Південній Америці.

Номер слайду 18

Паразитичні двокрилі- комарі, москіти, ґедзі та кровосисні мухи. Переважноживляться кров’ю тільки самки цих комах,яким таке живлення потрібне для нормального розвитку яєць.

Номер слайду 19

Ендопаразити людини: оводи,вольфартова муха, сірі м’ясні мухи, сирні мухи. Личинки цих комах розвиваютьсяв тілі людини. Більшість із них є підшкірними паразитами, як людський шкірний овод із Центральної та Південної Америки. Але в деяких випадках личинки можуть розвиватися у шлунку, ранах та на слизовій оболонці природних отворів (носоглотка, вуха, очі, сечостатеві органи).

Номер слайду 20

Кліщі є причиною небезпечних захворювань, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка.

Номер слайду 21

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної систем, і навіть до інвалідності.

Номер слайду 22

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. У разі цього захворювання переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних наслідків.

Номер слайду 23

Якщо виявили кліща на шкірі, необхідно:1. Негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, постаратися видалити його самостійно: повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.2. Після видалення кліща змастити ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою. Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку. За направленням лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.3. Ретельно вимити руки з милом.4. Протягом двох тижнів щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі - звернутися до лікаря. Класична рекомендація — видаляти кліща зігнутим пінцетом або хірургічним затискувачем. Кліща захоплюють якомога ближче до хоботка. Потім його акуратно потягують і одночасно обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 оберти кліщ витягується цілком разом з хоботком.

Номер слайду 24

5. Якщо немає інструментів, то можна видалити петлею з грубої нитки. Петлею кліща захоплюють якомога ближче до шкіри й акуратно, похитуючи вбік, витягують. Після видалення ранку обробляють йодом або іншим антисептиком для шкіри.

Номер слайду 25

Запобігання ураження кліщами1. Дотримуватися правил особистої гігієни.2. Для захисту укусів іксодових кліщів, використовувати щільний одяг 3. Обробляти тіло та одяг спеціальними репелентами, які відлякують цих членистоногих.

Номер слайду 26

Каракурт. Останнім часом частішають випадки укусів каракурта у районах, що розташовані значно північніше природного ареалу цього павука (Південь України — Крим, Причорномор'я та Приазов'я). Отрута каракурта дуже небезпечна — вона у 10-15 разів сильніша за отруту гримучої змії . Небезпечна самка каракурта завбільшки 10-20 мм. Самець є безпечним, він завбільшки 4-7 мм.

Номер слайду 27

На місці укусу з'являється невелика червона плямочка, яка швидко блідніє чи зникає. Через (15 хв - 6 год) на місці укусу виникає різкий біль, що поширюється в область живота, грудей і попереку, м'язи живота напружуються, утруднюється дихання та німіють ноги. Настає сильне психічне збудження. Спостерігаються запаморочення, головний біль, задуха, судоми, блювота. Характерні посиніння обличчя, уповільнення пульсу та аритмія серця. Потім хворий стає млявим.

Номер слайду 28

Домедична допомога при укусі каракурта 1. У перші 2-3 хв можна припекти місце укусу каракурта полум'ям запаленого сірника, для чого 1-2 сірники притискують голівками до місця укусу і підпалюють третім сірником. Оскільки уражується поверхневий шар шкіри (до 0,5 мм), полум'я сірників достатньо для зруйнування токсину. На місце укусу також потрібно прикласти лід.2. Дати постраждалому антигістамінні засоби (діазолін, цетиризин тощо), якщо біль збільшується — знеболювальні засоби (аспірин, парацетамол, ібупрофен тощо), інші препарати аптечки для зменшення симптомів отруєння, зокрема заспокійливі засоби тощо.3. Обов'язкова госпіталізація для проведення специфічної антидотної терапії.

Номер слайду 29

Запитання та завдання. Чим небезпечні для людини комарі, мошки та ґедзі? 2. Яку небезпеку становлятьукуси бджіл та ос? 3. Яку домедичну допомогу надають у разі укусу перетинчастокрилими комахами? 4. У чому полягають прояви укусів людини отруйними павуками?5. Яку домедичну допомогу надають, якщо укусив каракурт? 6. У чому небезпека кліщів для людини? Як вберегтися від неї? 7. Які будуть ваші дії, якщо після прогулянки до лісу ви виявили на тілі кліща?

Номер слайду 30

Домашнє завдання1. Опрацювати §12. Отруйні комахи та наслідки їхніх укусів. Клінічна картина дії отрути комах.2. Виконати тести Код доступу : 4413189, 6176450відкривши посиланняjoin.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Шувар Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коваленко Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Русалович Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
19283
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку