Презентація на тему: Овочі, фрукти та гриби

Про матеріал
Презентація для уроку здорового харчування з основ здоров'я для 6 класу з теми: "Овочі, фрукти, гриби"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уроки здорового харчування Урок № 3 Овочі, фрукти, гриби. Підготувала вчитель Холод С. О.

Номер слайду 2

Овочі – це певні їстівні частини рослин, переважно трав'янистих, котрі людина вживає як їжу. Овочі часто протиставляють солодким фруктам, ягодам та різноманітному насінню та спеціям.  Овочі є надзвичайно цінним харчовим продуктом. Вони постачають організму вітаміни, мінеральні речовини, вуглеводи, органічні кислоти, воду. В харчуванні дитини овочі є основним джерелом вітамінів С і Р, калію, а також ряду мікроелементів – міді, кобальту, марганцю і вітамінів – бета-каротину, аскорбінової кислоти. Найбільша кількість вітаміну С міститься у капусті, петрушці, щавлю. Каротину особливо багато в овочах, що мають червонуватий і жовтуватий колір. У багатьох овочах є протимікробні речовини. Споживаючи овочі (особливо часник і цибулю), людина очищає порожнину рота від мікробів, запобігає інфекційним захворюванням. Майже всі овочі містять велику кількість води (75-95 %).   Деякі овочі містять особливі речовини – ефірні масла, складні органічні сполуки, які мають виражений своєрідний аромат і смак. Ефірними маслами найбільш багаті цибуля, часник, петрушка, кріп, селера, редька, редис. 

Номер слайду 3

Важливим є вживання овочів для нормальної роботи органів травлення. Своїм запахом, смаком, овочі викликають апетит, виділення слини, активізують діяльність шлунку та підшлункової залози, виділення жовчі. Тому при споживанні овочів краще перетравлюються й інші продукти (білки, жири, вуглеводи). Завдяки значному вмісту води овочі сприяють також виведенню шкідливих продуктів обміну з організму. За рік людина повинна споживати в середньому 20 кг різних овочів.  Овочі досить важко зберігати у свіжому вигляді. Зберігати їх слід у прохолодному, темному і не занадто сухому приміщенні. Овочі піддаються різним видам теплової обробки, але краще їх вживати тушкованими, вареними на пару, запеченими і сирим. 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Фрукти – плоди квітучих рослин. Їх природного завданням є збереження насіння, за допомогою яких рослина може розмножуватися. Насіння зазвичай розвиваються в середині плода (за винятком кількох видів ягід і злакових), але з часом відокремлюються від нього, щоб потрапити в грунт і в заданий природою час дати життя новій рослині.  

Номер слайду 6

Фрукти відіграють значну роль у харчуванні дитини. Їх неможливо замінити іншими продуктами, однак не всім відомі корисні властивості фруктів та ягід, крім того вживання фруктів та ягід мають протипоказання.   Яблука – це так звані володарі фруктового світу, вони багаті на пектинові речовини. Пектини нормалізують процес травлення, спричиняють виведенню холестерину з організму. Вітаміни в яблуках різноманітні: каротин, аскорбінова кислота, тіамін. Причому літні сорти багатші вітамінами, ніж зимові. Для налагодження обміну речовин необхідно постійно їсти яблука. Слід бути обережними при вживанні кислих сортів яблук людям, які мають захворювання кишково-шлункового тракту.  Груші цінують, як джерело фолієвої кислоти необхідної для кровотворення. Груші мають протизапальну дію. Вони багаті цинком, містять залізо, фтор, йод. Але при загостренні захворювань органів травлення груши їсти не варто.  Фрукти і овочі мають поживну цінність та калорійність, вітаміни і клітковину, яка очищає наш організм.   Поживна цінність – це усі основні природні компоненти харчового продукту, включаючи вуглеводи, білки, жири, вітаміни, мінерали та солі.  Калорійність – це енергетична цінність харчових продуктів або раціонів харчування.  Вітаміни – це органічні сполуки, які необхідні нам у невеликій кількості для нормального функціонування організму.  Овочі та фрукти корисні поживними речовинами: вуглеводами, вітамінами, мікроелементами, а також вони мають клітковину, яка очищає шлунково-кишковий тракт.  

Номер слайду 7

Заморожені овочі і фрукти. Краще всього для здорового харчування вживати свіжі овочі і фрукти, але не завжди є можливість. Для харчування дітей і дорослих можна використовувати заморожені фрукти і овочі. Заморожування – це найкращий спосіб тривалого зберігання овочів і фруктів, і максимальної кількості корисних речовин. Добре, якщо є можливість заготовити їх самостійно.  Слід пам’ятати, що розморожувати овочі та фрукти необхідно максимально швидко. Якщо продукти додаються в суп, то потрібно зробити незадовго до закінчення приготування. 

Номер слайду 8

Гриби. Грибів на землі – безліч. Зараз їх налічується близько 100 тисяч видів, але багато вчених вважають, що їх значно більше; може бути 250-300 тисяч. Маються на увазі не тільки і не стільки гриби, які ми збираємо: їх всього близько 200 видів, а вживаються в їжу не більше 40, а місцями і зовсім – 15-20. Грибне різноманіття створюють мікроскопічні гриби. Адже гриби – це і шовковиста павутинна цвіль на хлібі, і великі нарости на стовбурі дерева, і лишай на тілі тварини, плаваюча в банці (чайний гриб).   Мікологія – наука, що вивчає гриби.  За своєю харчовою цінністю та хімічним складом гриби наближені до овочів. Але на відміно від овочів використовувати в дитячому харчовому слід дуже обережно.  Кількість білка в грибах 2-3%, а в сушених до 30%. Рослинної клітковини в сухих грибах – 20%, вуглеводів – 15%, жироподібні речовини – 10%. Їстівні гриби мають вітаміни: А, В1, В2, С, РР. Мінеральний склад: Na, K, P, мідь. Енергетична цінність невисока і коливається в межах  20-30 ккал/100 гр. 

Номер слайду 9

Гриби, як губка здатні збирати в себе все, що міститься в ґрунті. Тому навіть їстівні гриби, які виросли близько доріг можуть бути отруйними. В грибах міститься фунгін – білкова речовина, яка важко засвоюється і обтяжує діяльність органів шлунково-кишкового тракту, тому дітям не рекомендовано їсти гриби.  Гриби домашнього консервування як дітям, так і дорослим є небезпечними, найменша неакуратність в обробці може призвести до розвитку ботулізму – захворюванням високого ступеню летальностей.  Симптоми отруєння грибами Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота; блювота; різкий біль у животі; діарея і так далі  За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!  Перша допомога у разі отруєння грибами - терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103; - промийте шлунок простою водою; - дотримуйтеся постільного режиму; - пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; - прийміть сорбенти.  

pptx
Додано
17 травня 2022
Переглядів
4283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку