Презентація на тему:"«Ой на Івана, ой та на Купала, Котилася зоря з неба, та у в воду впала»

Про матеріал
Мета: познайомити дітей з традиційним українським святом "Івана Купала"; формувати знання про традиції та обряди українського народу; вчити розпізнавати та називати рослини, польові квіти; виховувати любов та повагу до традицій українського народу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ой на Івана, ой та на Купала,Котилася зоря з неба, та у в воду впала»

Номер слайду 2

Вірші на свято Івана Купала. НА ІВАНА, НА КУПАЛА- На Івана, на Купала,Що Іван діє?- Гречку сіє.- У нашої гречки гарні вершечки,Було б тобі, Іванку, з нами гратися.- На Івана, на Купала,Що Іван діє?- Пшеницю сіє.- У нашої пшениці жовті косиці. Було б тобі, Іванку, не купатися,Було б тобі, Іванку, з нами гратися. КУПАЙЛО, КУПАЙЛО!— Купайло, Купайло!Де ти зимувало?— Зимувало в лісі,Ночувало в стрісі,Зимувало в пір'ячку,Літувало в зіллячку. ОЙ НА КУПАЛАОй на Івана, ой та на Купала,Котилася зоря з неба, та у в воду впала. А дівчина за водою пустила віночок,Заплуталась ясна зірка в зелен барвіночок. А дівчина-чарівниця на долю гадала,Як узріла ясну зірку, так і заспівала. КУПАЛЬСКИЙ ВІНОЧОКПливи, пливи, мій віночку, та Дністром-рікою,Нехай мені ясна зірка знайде добру долю. Пливи, пливи, мій віночку, де сонечко грає,Нехай моя ясна зірка милому засяє. Ой та на Івана, ой та на Купала. Там дівчина квіти збирала, в пучечки клала,До річки несла, в воду пускала. Ой зійди, сонце, світи, та не грій,Щоб мій віночок та не згорів,Щоб мій віночок живий зостався. Та милому в руки щоб дістався. У ВИШНЕВОМУ САДОЧКУУ вишневому садочку. Скопаю я грядочку. Та посію квіточок. На Купайла на віночок.

Номер слайду 3

Історія свята Івана Купала. Свято Івана Купали, або Іванова дня, має дохристиянське коріння і припадало раніше на верхівку літа – з 20 по 22 червня. У ті часи давні язичники поклонялися багатьом богам, серед яких був і бог родючості Купало. За легендою цей бог у дитинстві був розлучений зі своєю рідною сестрою, а потім, перетворившись на прекрасного юнака, взяв її в дружини, не підозрюючи про кровну спорідненість. Згодом, дізнавшись про це, брат і сестра не змогли винести правди і втопилися. Багаття, пускання віночків по воді, цвіт папороті: завтра львів'яни святкуватимуть Івана Купала . Після того, як язичництво було витіснене православ’ям, в історії свята відбулися зміни. Його пов’язали з ім’ям Святого Іоанна Предтечі або Іоанна Хрестителя, і приурочили до дня його народження. Спочатку він відзначався 24 червня, а після переходу на новий стиль став святкуватися 7 липня, і загубив свій зв’язок з літнім сонцестоянням. Прикмети на Івана Купала. Якщо на Іванів день піде дощ, то все літо буде спекотне. А ось якщо вночі небо буде щедро всіяне зірками, а вранці росяно, – буде хороший урожай огірків, грибів та й взагалі всіх овочів. В цей день намагалися уникати зустрічі зі зміями, бо це до біди та втрат. Обряди і традиціїНа Івана Купала дівчата пускали в річкову воду вінки з трав із запаленими скіпами. Якщо такий вінок відразу ж тонув, це означало, що обранець дівчину не любить. Якщо ж він плив довго і далеко – судилося велике щастя. Якщо лучинка на ньому відразу ж гасла – господиню вінка очікувала смерть, якщо ж вона невпинно горіла – дуже довге життя.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Дидактична гра «Сплети віночок»

Номер слайду 6

Загадки про квіти

Номер слайду 7

Народні ігри МАКПобравшись за руки, діти стають у коло. В середину сідає одна дівчинка, навколо неї ходять і співають: Ой на горі мак, Під горою так;Маки ж мої, маківочки, Золотії голівочки,Станьте ви так, Як на горі мак!Проспівавши раз, питають у дівчинки:"Козачок, чи виорав ти мачок?". Дівчинка одмовляє: "Виорав". Тоді знову ходять навколо і співають те саме. Питають знову:"Козачок, чи посіяв мачок?" - "Посіяв"Знову співають. "Козачок, чи посходив мачок?" - "Посходив"Співають."Козачок, чи пора полоть мачок?" - "Пора". Співають. "Козачок, чи цвіте мачок?" - "Цвіте". Співають. "Козачок, чи поспів мачок?" - "Поспів". Співають. "Козачок, чи пора брать мачок?" - "Пора". Тоді усі гуртом кидаються, трусять ту дівчинку, в вуха турчать; дівчинка пручається, поки не розірве чиїхось рук і не втече з кола. Калина. Діти стоять у колі і співають пісню: Ой на горі калина, Під горою малина, Ой так, на горі калина, Ой так, під горою малина. Там зійшлася дітвора, Танцювати почала. Ой так, там зійшлася дітвора, Ой так, танцювати почала. На слова першого рядка діти тричі плещуть у долоні. На слова «Під горою малина» вони присідають, знову тричі плещуть у долоні (перед колінами). На слова «Ой так, на горі калина» тупають однією ногою (тричі), а на слова «Ой так, під горою малина» обертаються ліворуч навколо себе. На слова «Там зійшлася дітвора» діти ступають чотири кроки вперед, зменшуючи коло; на слова «Танцювати почала» роблять назад чотири кроки, збільшуючи коло. На слова «Ой так, там зійшлася дітвора» тупають другою ногою (тричі), а на слова «Ой так, танцювати почала» обертаються вправо навколо себе.

pptx
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
1816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку