МЕТА: Формувати предметні компетентності:засвоєння учнями знань про види оздоблення та матеріали для оздоблення спідницівміння обробляти низ виробу способом, який відповідає тканині й фасону спідниціРозвивати ключові компетенції:здатність спілкуватися рідною мовою (уміння оперувати базовою технічною термінологією)інформаційно-комунікаційна компетентність (розповідь про послідовність дій з остаточної обробки та оздоблення виробу, уміння працювати в парах)соціальна та громадянська компетентності (уміння оцінювати результати своєї роботи);загальнокультурна грамотність (шанування народних традицій в одязі);навчання впродовж життя (уміння самостійно працювати, розвивати естетичний смак).
Вибір виду оздоблення та матеріалів для оздоблення. Відповідно до основного призначення виробу його оздоблення може бути повсякденним або святковим. Повсякденне оздоблення відрізняється простотою форми та виготовлення. До цієї групи належать ґудзики, пряжки, шнурівки, емблеми, тасьма, пояси, рулик, аплікації тощо . Святкове оздоблення складніше й вишуканіше: це волани, вишивка, мереживо тощо.
Остаточна волого-теплова обробка виробу1. Остаточну волого-теплову обробку спідниці виконують із виворітного боку виробу.2. ВТО починають з дрібних деталей, поступово переходячи до великих: спочатку припрасовують пояс, потім полотнище спідниці у напрямку нитки основи, починаючи від лівого бічного шва.3. Виконують припрасовування низу. Для цього спідницю вивертають на лицьовий бік, розміщують на столі нижнім краєм до працівника, а верхній край виробу відгортають убік.4. З лицьового боку спідниці видаляють блискучі плями і смуги відпарюванням.5. Виріб залишають у підвішеному стані до повного висихання.
Контроль якості швейного виробу1. Відповідність зовнішнього вигляду виробу обраній моделі.2. Правильність добору тканини, ниток, застібки, оздоблення, фурнітури.3. Правильність посадки виробу на фігурі.4. Якість пошиття:а) симетричність розташування виточок та парних деталей;б) відповідність ручних і машинних строчок технічним вимогам на їх виконання;в) якість обробки окремих деталей і зрізів.5. Якість проведення поопераційної та остаточної волого-теплової обробки виробу.
Показники якості швейного виробу:функціональні — полягають у відповідності виробу своєму призначенню;• естетичні — розкривають міру краси швейного виробу, його виразності, сучасності;• ергономічні — визначають зручність у користуванні, комфортність;• технологічні — указують на складність виготовлення виробу, дотримання технічних вимог до виконання швів, обробки деталей та вузлів;• економічні — характеризують затрати на процес створення виробу та користування ним.