Презентація на тему: "Оздоблення швейного виробу. Контроль якості швейного виробу"

Про матеріал
Презентація до уроку трудового навчання (обслуговуючі види праці) для 8 класу на тему: "Оздоблення швейного виробу. Контроль якості швейного виробу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Оздоблення швейного виробу. Контроль якості швейного виробу

Номер слайду 2

МЕТА: Формувати предметні компетентності:засвоєння учнями знань про види оздоблення та матеріали для оздоблення спідницівміння обробляти низ виробу способом, який відповідає тканині й фасону спідниціРозвивати ключові компетенції:здатність спілкуватися рідною мовою (уміння оперувати базовою технічною термінологією)інформаційно-комунікаційна компетентність (розповідь про послідовність дій з остаточної обробки та оздоблення виробу, уміння працювати в парах)соціальна та громадянська компетентності (уміння оцінювати результати своєї роботи);загальнокультурна грамотність (шанування народних традицій в одязі);навчання впродовж життя (уміння самостійно працювати, розвивати естетичний смак).

Номер слайду 3

Яку роль відіграє оздоблення у швейному виробі?2. Як можна оздобити спідницю?3. Навіщо потрібно виконувати остаточну обробку виробу?4. Якими мають бути головні критерії оцінювання якості швейного виробу?

Номер слайду 4

Вибір виду оздоблення та матеріалів для оздоблення. Відповідно до основного призначення виробу його оздоблення може бути повсякденним або святковим. Повсякденне оздоблення відрізняється простотою форми та виготовлення. До цієї групи належать ґудзики, пряжки, шнурівки, емблеми, тасьма, пояси, рулик, аплікації тощо . Святкове оздоблення складніше й вишуканіше: це волани, вишивка, мереживо тощо.

Номер слайду 5

Оздоблення повсякденних спідниць

Номер слайду 6

Оздоблення святкових спідниць

Номер слайду 7

Оздоблення спідниці сполученням тканин

Номер слайду 8

Остаточна обробка виробу• виконання петлі на поясі (іноді петлі виконують після пришивання пояса);• пришивання гачків, ґудзиків;• пришивання різних оздоблень, фурнітури тощо;• чищення виробу;• остаточна волого-теплова обробка.

Номер слайду 9

Розмічання петель

Номер слайду 10

Пришивання ґудзиків на швейній машині

Номер слайду 11

Остаточна волого-теплова обробка виробу1. Остаточну волого-теплову обробку спідниці виконують із виворітного боку виробу.2. ВТО починають з дрібних деталей, поступово переходячи до великих: спочатку припрасовують пояс, потім полотнище спідниці у напрямку нитки основи, починаючи від лівого бічного шва.3. Виконують припрасовування низу. Для цього спідницю вивертають на лицьовий бік, розміщують на столі нижнім краєм до працівника, а верхній край виробу відгортають убік.4. З лицьового боку спідниці видаляють блискучі плями і смуги відпарюванням.5. Виріб залишають у підвішеному стані до повного висихання.

Номер слайду 12

Контроль якості швейного виробу1. Відповідність зовнішнього вигляду виробу обраній моделі.2. Правильність добору тканини, ниток, застібки, оздоблення, фурнітури.3. Правильність посадки виробу на фігурі.4. Якість пошиття:а) симетричність розташування виточок та парних деталей;б) відповідність ручних і машинних строчок технічним вимогам на їх виконання;в) якість обробки окремих деталей і зрізів.5. Якість проведення поопераційної та остаточної волого-теплової обробки виробу.

Номер слайду 13

Показники якості швейного виробу:функціональні — полягають у відповідності виробу своєму призначенню;• естетичні — розкривають міру краси швейного виробу, його виразності, сучасності;• ергономічні — визначають зручність у користуванні, комфортність;• технологічні — указують на складність виготовлення виробу, дотримання технічних вимог до виконання швів, обробки деталей та вузлів;• економічні — характеризують затрати на процес створення виробу та користування ним.

Номер слайду 14

Робота в парах. Уважно розгляньте зображення спідниць. Зважаючи на моделі й особливості тканин, обговоріть та доберіть спосіб обробки застібки. висновки запишіть у зошит.

Номер слайду 15

Контрольні запитання1. Які види застібок ви знаєте?2. Які бувають види тасьми «блискавка»?3. Як обробити застібку тасьмою «блискавка»?4. Що полегшує роботу при обробці потайної застібки «блискавка»?

Номер слайду 16

Працюємо творчо й самостійно. Самостійно розробіть моделі спідниць, у яких застібка «блискавка» виконує декоративну функцію. намалюйте ескізи в зошиті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кірш Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
4208
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку