Презентація на тему "П. Куліш. Огляд життя і творчості. "Чорна рада - перший україномовний історичний роман-хроніка. "

Про матеріал
Матеріали висвітлюють постать П. Куліша як відомого письменника, першого українського професійного літературного критика, перекладача, автора підручників для школи, атора українського правопису, автора історичного роману («Чорна рада» – перший україномовний історичний роман-хроніка. Походження його назви. Історична основа й авторська уява, романтичність стилю. Динамічний інтригуючий сюжет. Символи роману. Характеристика образів).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Чорна рада» – перший україномовний історичний роман-хроніка Пантелеймон Куліш Огляд життя і творчості

Номер слайду 2

Пантелеймон Куліш (26.VІІ.1819 — 2.ІІ.1897) Я не поет і не історик — ні! Я піонер з сокирою важкою: Терен колючий в рідній стороні Вирубую трудящою рукою.

Номер слайду 3

письменник, поет, історик, фольклорист, етнограф, перекладач критик, редактор, видавець. Мабуть, я не помилюся, коли скажу, що в тодішній українській літературі ми не знайдемо твору — поезії, белетристики, публіцистики, — де б так повно, з такою силою переконання було окреслено завдання українського національного відродження. Куліш — ідеолог і творець української нації в її шляхетських елементах, Куліш — консолідатор розпорошених прошарувань української дрібномаєткової інтелігенції, Куліш — організатор національної культури... О. Дорошкевич.

Номер слайду 4

Пантелеймон Куліш 1819, 7 серпня Народився в м.Воронежі (теп.Сумської обл.). Батьки, статковиті хлібороби, походили з давніх козацько-старшинських родів. 1831 - 1840 Навчався в Новгород-Сіверській гімназії, слухав лекції в університеті св. Володимира (Київ). 1841 - 1847 Викладав у різних навчальних закладах України і Росії. 1847 - 1850 Арешт, ув’язнення в справі Кирило-Мефодіївського братства, адміністративне заслання в Тулу. 1856 - 1863 Період «бурі й натиску» Куліша: енергійно працював на ниві культури, науки, освіти, багато видав. 1858, 1861 Подорожував Західною Європою, жив у Львові, де став у центрі діяльності партії народовців. 1860, 1862, 1882, 1893 Вийшли «Повести П.А.Кулиша» в чотирьох томах, поетичні збірки – відповідно «Досвітки», «Хуторна поезія» та «Дзвін». 1883 – 1897 14 лютого Усамітнившися на хуторі Мотронівка (Борзянщина), віддався літературній творчості, історичним дослідженням. Помер за робочим столом. Похований на своєму хуторі.

Номер слайду 5

Автопортрет П .Куліша П. Куліш. Малюнок з альбому. Без дати.

Номер слайду 6

Портрет художника Т. Шевченка Ганна Барвінок

Номер слайду 7

Будучи поліглотом (старословянська, польська, латина, ітілійська, французька, німецька, шведська), він робить численні переклади українською мовою з Біблії (давньоєврейська), В.Шекспіра, Дж.Байрона, Й.В.Ґете, Ф.Шиллера, Г.Гейне. Подорожує Німеччиною, Бельгією, Швейцарією, Італією. В.Шекспір Дж.Байрон Й.Гете

Номер слайду 8

Куліша називають «українцем у Європі та європейцем в Україні». Літературна спадщина Готував багатотомне видання творів М. Гоголя Публікує двотомну історико-етнографічну збірку «Записки о Южной Руси» + Виходять друком два підручники для школярів: читанка «Граматка» та український буквар. + + твори написані за створеним ним же правописом («кулішівкою»): «як чую, так і пишу». Цей принцип узято за основу сучасного правопису.

Номер слайду 9

У той час, коли Тарас Шевченко ще чекав дозволу на повернення із заслання, а заборона друкувати його твори не була знята, Пантелеймон Куліш надрукував у «Граматці» значну частину «Давидових псалмів». Окрім цього, у «Записках о Южной Руси» (1856-1857 роки) ним була надрукована поема Шевченка «Наймичка», а в альманасі «Хата» 1860 року – десять Шевченкових поезій період заслання. Працюючи в «Основі», Пантелеймон Куліш опублікував значну кількість матеріалів про Івана Котляревського, Петра Гулака-Артемовського, Григорія Квітку-Основ’яненка, декілька критичних публікацій щодо творчості Миколи Гоголя. Саме для «Основи» він відредагував низку відомих творів Тараса Шевченка, зокрема, друге видання «Кобзаря» (1860 рік), поему «Мар’яна-черниця» (1861 рік) та ін. Постать Пантелеймона Куліша як редактора (засновує журнал «Основа») та видавця (відкриває власну друкарню)

Номер слайду 10

Село Мотронівка займає особливе місце в історії України. Саме тут перетнулися шляхи відомих українців: Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Віктора Забіли, Василя Білозерського, Ганни Барвінок та Івана Пулюя.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У цьому селі жив і творив Пантелеймон Куліш. Відомо, що після смерті Куліша його будинок стараннями Олександри Білозерської-Куліш перетворився на своєрідний музей. Архівні документи доволі точно передають інтер’єр будинку Куліша. Весь інтер’єр відновлено, збереглося багато речей. І сьогодні тут залишився дух великого письменника.

Номер слайду 13

«Правда всюди нівечицця, а все колись визначицця»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

«ЧОРНА РАДА»

Номер слайду 19

«Чорна рада. Хроніка 1663 року»

Номер слайду 20

«Спасибі тобі, милий друже мій великий, за твої дуже добрі подарунки і, особливо, спасибі тобі за «Чорну раду». Я вже її двічі прочитав, прочитаю і третій раз, і все-таки не скажу більш нічого, як спасибі. Добре, дуже добре ти зробив, що подарував «Чорну раду» по-нашому. Я її прочитав і в «Руській бесіді», і там вона добра, але по-нашому лучче...» Т.Шевченко

Номер слайду 21

“ Чорна рада ” П.Куліша – перший історичний роман в українській літературі. Роман – значний за обсягом епічний прозовий твір (рідко віршований), у якому широко розгортаються події й докладно змальовується життя персонажів упродовж тривалого часу.

Номер слайду 22

Історичний роман – роман, у якому відтворюються події минулих часів, розповідається про життя видатних культурних, державних діячів. Мета історичного роману – передати загальний колорит зображуваної епохи, висловити ідеї, цікаві для сучасного читача. Тому розповідь про справжні події може доповнюватися художнім вимислом.

Номер слайду 23

Роман-хроніка – роман, у якому послідовно викладаються події певної історичної епохи, використано документальні джерела. Основне історичне джерело роману П.Куліша “ Чорна рада ” – літопис Самовидця.

Номер слайду 24

А в нас над усе – честь і слава, військова справа, щоб і сама себе на сміх не давала і ворога під ноги топтала… слава ніколи не вмре, не поляже, лицарство козацьке всякому розкаже. Персонаж роману «Чорна рада» Кирило Тур.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Сюжет Дві сюжетні лініі:

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Українська нація в романі. Яскраві носії українського менталітету Образи роману

Номер слайду 31

Шрам, Черевань, Гвинтовка – однодумці чи антиподи? Вплив епохи Хмельниччини на формування характерів української козацької старшини. Позитивні та негативні зміни в характерах, пов'язані із новими віяннями епохи. Образи роману

Номер слайду 32

Шрам

Номер слайду 33

Черевань

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Образи роману План-характеристика 1. Історична постать Івана Брюховецького. 2. Соціальне походження та вплив оточення на формування характеру Іванця (в романі). 3. Суспільні моральні критерії, яких дотримувався Брюховецький, прийшовши до влади. а) погляди Іванця на долю України і на гетьманську булаву; б) метод його впливу на народ; в) ставлення гетьмана до політики Росії і до України та насущних проблем єдності й незалежності своєї Батьківщини. Іван Брюховецький

Номер слайду 38

Брюховецький

Номер слайду 39

байдужий до чужого життя підлий амбіційний мвіння схилити на свій бік впливових осіб Риси характеру Івана Брюховецького само- закоханий слабкодухий

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Яким Сомко План-характеристика образу Історична постать Якима Сомка (спільне та відмінне між історичною постаттю та літературним персонажем) Характеристика: а) виражав погляди козацької старшини (державний устрій); б) ставлення до запорожців (ставлення до Кирила Тура); в) козацька мораль і кохання; г) образ ідеального героя-страждальця (після поразки). Образи роману

Номер слайду 42

Сомко

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Порівняльна характеристика Петра Шраменка та Кирила Тура Походження, виховання Риси характеру (спільне й відмінне) Кохання до Лесі Петро Кирило Тур Романтичні образи козацького юнацтва у романі Образи роману

Номер слайду 48

Любовна лінія сюжету

Номер слайду 49

Боротьба за владу (Сомко і Брюховецький); Батьки і діти (образи Шрама і Шраменка, Кирила Тура та його рідних); Кохання і подружнє щастя (образи Лесі, Петра, Кирила, Сомка); Роль державного діяча (образи Сомка і Брюховецького); Патріотизм і незалежність держави (образ старого Шрама); Ставлення влади до народу (образи кобзаря, Шрама, Сомка, Пугача); Боротьба добра і зла (образи Сомка і Брюховецького, Шрама, Череваня і Гвинтовки); Людина і народна мораль. Проблематика твору:

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Загрійчук Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Карась Олеся
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
13630
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку