Презентація на тему: "Поняття соціальної мобільності"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з основними функціями та завданнями соціальної мобільності як невід’ємної частини культури сучасного, демократичного суспільства; продовжити формування умінь і навичок аналітичної роботи учнів з джерелами інформації; сприяти виробленню навичок дослідницької роботи; сприяти соціальній адаптації учнів, розкриваючи роль професії як «соціального ліфта», виховувати в учнів культуру спілкування, комунікабельності і поваги до обраної професії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття соціальної мобільності Мета: ознайомити учнів з основними функціями та завданнями соціальної мобільності як невід’ємної частини культури сучасного, демократичного суспільства; продовжити формування умінь і навичок аналітичної роботи учнів з джерелами інформації; сприяти виробленню навичок дослідницької роботи; сприяти соціальній адаптації учнів, розкриваючи роль професії як «соціального ліфта», виховувати в учнів культуру спілкування, комунікабельності і поваги до обраної професії. Тип уроку: комбінований (за класифікацією - формування нових знань і умінь: 1. Організація класу. 2. Актуалізація і корекція опорних знань. 3. Повідомлення теми і мети уроку. 4. Мотивація пізнавальної діяльності. 5. Сприймання нового матеріалу, його усвідомлення. 6. Узагальнення і систематизація знань. 7. Первісне застосування знань (пробні вправи). 8. Застосування знань у стандартних умовах. 9. Підсумок уроку. 10. Домашнє завдання.) Вид уроку: урок-лекція (урок змістовної спрямованості, основним компонентом якого є взаємини між учнями, засновані на змісті програмного матеріалу)

Номер слайду 2

Актуалізація і корекція опорних знань

Номер слайду 3

Продукт соціалізації Дитинство 2) Підлітковий вік (тинейджери) 3) Юність 4) Зрілість 5) Старість Соціалізація — це навчання дітей і підготовка їх до дорослого життя, яка починається в дитинстві і закінчується у глибокій старості процесом засвоєння соціальних ролей і культурних норм.

Номер слайду 4

Соціум - велика, стійка соціальна спільнота, яка характеризується єдністю умов життєдіяльності людей в якихось певних відносинах.

Номер слайду 5

Суспільство (соціум)- сукупність усіх форм і способів взаємодії та об’єднання людей.

Номер слайду 6

Соціальна спільнота - відносно стійка сукупність людей, що вирізняються більш-менш однаковими ознаками, умовами і способом життя, масової свідомості, спільністю соціальних норм, ціннісних систем і інтересів.

Номер слайду 7

Соціальнь нерівність виникає тоді, коли люди мають нерівний доступ до ресурсів суспільства та його благ, розрізняються ступенем впливу і влади, мають нерівні можливості для особистісного та професійного зростання.

Номер слайду 8

Види соціальної нерівності статева вікова національно-етнічна релігійна політична економічна культурна освітня

Номер слайду 9

«Все наше життя — це рух вперед, до мети». Поняття соціальної мобільності

Номер слайду 10

Як ви розумієте ці слова? 2. Які цілі перед собою ставите ви? 3. Як же домогтися бути успішним? Поняття соціальної мобільності

Номер слайду 11

Рівність перед законом; Рівність прав і можливостей. Соціальна рівність: Але рівність можливостей не дає однакових результатів Завдання ООН

Номер слайду 12

Сорокін Питирим Олександрович англ. Pitirim Alexandrovich Sorokin Громадянство США Сорокін з родиною Соціальна мобільність — це будь-який перехід індивіда, групи або соціального об'єкта, від однієї соціальної позиції до іншої, в результаті чого соціальне становище індивіда або групи змінюється.

Номер слайду 13

Вертикальна мобільність — перехід індивіда з одного соціального шару в інший. Типи СОЦІАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІ: Горизонтальна мобільність — перехід індивіда від однієї соціальної позиції до іншої, що перебуває на тому ж рівні.

Номер слайду 14

Практична вправа Завдання №3 – Визначте: де вертикальна, а де горизонтальна мобільність за такими позиціями: а) зміна професії: робітник став інженером ; б) переїзд з одного міста в інше без зміни професії  ; в) підвищення кваліфікації в рамках однієї професії, наприклад, викладач —«старший» викладач ; г) підвищення рівня освіти (технік, здобувши вищу освіту, став начальником цеху) ; д) пониження в посаді .. Завдання №1 – перегляд відео №1. Завдання №2 – перегляд відео №2.

Номер слайду 15

армійська служба; здобуття освіти; оволодіння професією; укладання шлюбу; придбання майна. Шляхи, якими відбувається переміщення людей з одних соціальних груп до інших, називають каналами соціальної мобільності чи соціальними ліфтами.

Номер слайду 16

ПОМІРКУЙТЕ!!!! Чи користується попитом обрана вами професія в нашому місті? 2) Чи зможете ви пропонувати свої професійні здібності на ринку праці в іншому місті або регіоні? Що в соціальній мобільності залежить від людини?

Номер слайду 17

Чарльз Гортон Кулі Charles Horton Cooley Громадянство США Соціальна комунікація (англ. social communication)в сучасній науці Комунікація - це механізм, завдяки якому забезпечується існування та розвиток людських відносин, який включає в себе всі розумові символи, засоби їх передання у просторі та збереження у часі.

Номер слайду 18

Соціальна комунікація (англ. social communication)в сучасній науці Комунікація- це обмін інформацією між складними динамічними системами та їх частинами, які здатні приймати інформацію, накопичувати її та перетворювати. Урсул Аркадій Дмитрович

Номер слайду 19

Соціальна комунікація (англ. social communication)в сучасній науці Комунікація- інформаційний зв'язок суб'єкта з тим чи іншим об'єктом. Мойсей Самойлович Каган

Номер слайду 20

Соціальна комунікація(англ. social communication) в сучасній науці Комунікація - це спосіб діяльності, який полегшує взаємне пристосування людей. Тамотсу Шибутані Громадянство США

Номер слайду 21

Соціальна комунікація(англ. social communication) в сучасній науці Комунікація - це акт відправлення інформації від мозку однієї людини до мозку іншої. Пол Сміт Кріс Беррі

Номер слайду 22

Соціальна комунікація(англ. social communication) в сучасній науці Комунікація - це специфічний обмін інформацією, процес передання емоційного та інтелектуального змісту. Альвіна Панфілова

Номер слайду 23

Три основні функції соціальної комунікації: 1. Інформаційна - передається інформація про предмети, їх властивості, явища, дії та процеси. 2. Експресивна - передає оцінну інформацію про предмети або явища. 3. Прагматична - є засобом, який спонукає людину до певної дії та реакції.

Номер слайду 24

Висновки Соціальна мобільність необхідна …бо 1. Є невід'ємною частиною культури в будь-якому сучасному розвиненому суспільстві. 2. Тільки від людини залежить, яким буде її місце у суспільстві і до якої соціальної групи належатиме. 3. Завдяки своїм власним зусиллям людина може змінити соціальне становище.

Номер слайду 25

Скласти сенкан (це вірш, що складається з п'яти рядків. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник). Третій рядок називає дію, пов'язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно, це дієслова) з основними поняттями уроку: • соціальна мобільність; • соціальний статус; • соціальний ліфт. Практичне завдання: Мобільність - Соціальна є така, Людина статус здобуває, І в соціальний ліфт вона же потрапляє. Щоб рухатись вперед.

Номер слайду 26

Домашнє завдання: Опорний конспект. Підручник: стор. 133-149. 3. Творче завдання: 1. На прикладі своїх батьків, дідусів і бабусь, знайомих покажіть, як змінилося їхнє соціальне становище. З якими обставинами (здобуття освіти, переїздом з села в місто, зростанням або скороченням доходів) були пов'язані ці зміни? 2. Який канал соціальної мобільності ви вважаєте найбільш прийнятним для себе? Відповідь аргументуйте.

ppt
Додав(-ла)
Іванова Олена
Додано
29 вересня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку