Презентація на тему "Порівняльний зворот.Similes."

Про матеріал
Презентація до бінарного уроку з англійської та української мов на тему "Порівняльний зворот.Similes",що включає в себе посилання на відео, інтерактивні вправи та ігри.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняльний зворот. Similes. Автори: Шестерніна Олеся Михайлівна. Сінчіневіч Тетяна Анатоліївна

Номер слайду 2

HOW ARE YOU TODAY?-as happy as a king-as right as rain-as free as a bird-as tired as hell-as busy as a bee-as sick as a dog-like a fish out of water-like a bear with a sore head. Як ви почуваєтесь?- як у Бога за пазухою-як вареник у маслі-як у себе вдома-як на голках-як білка в колесі-як горох при дорозі-як риба у воді-наче ґедзь укусив

Номер слайду 3

Мета:• навчальна: ознайомити учнів з порівняльним зворотом, його роллю у текстах та порівняти вживання порівняльного звороту в обох мовах;• розвивальна: розвивати пунктуаційні вміння виділяти порівняльні звороти комами на письмі; удосконалити навички доцільно вживати та використовувати порівняльні звороти як в усному, так і в писемному мовленні;• виховна: за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу сприяти вихованню шанобливого ставлення до української та англійської мови.

Номер слайду 4

Порівняльний зворот – слово або словосполучення, яке шляхом порівняння образно характеризує дію, предмет чи його ознаку, указуючи на їхню подібність до чогось більш знайомого чи загальновідомого. У реченні Друзі, висівайте доброту, бо вона, як хліб, потрібна людям (Д. Луценко) доброта порівнюється із хлібом за допомогою порівняльного звороту як хліб. Щоб утворити порівняльний зворот, треба знайти два зіставлювальних об’єкти і виділити ознаку, за якою їх порівнюють. У порівнянні розрізняють: 1. Те, що порівнюють (суб’єкт порівняння); 2. Те, з чим порівнюють (об’єкт порівняння); 3. Ознаку, за якою один предмет порівнюють з іншим. Порівнювати можна за кольором, розміром, формою, запахом, відчуттям, якістю, властивістю тощо.

Номер слайду 5

До складу порівняльного звороту входять порівняльні сполучники. Знайдіть їх у хмаринці слів та назвіть.

Номер слайду 6

У реченні порівняльний зворот є одним членом речення і здебільшого виконує синтаксичну роль обставини способу дії, рідше означення або частини складеного іменного присудка: 1. Летять на землю груші, як з рогаток. 2. Кінчиками пальців він прикривав м’ясисті та глибокі, мов гаманці, вуха. 3. Ліс осінньої пори був наче намальований.

Номер слайду 7

WHAT IS A SIMILE?

Номер слайду 8

Прочитайте поезію, знайдіть у ній порівняння.Є слова, що білі-білі, Як конвалії, квітки, Лагідні, як усміх ранку,Ніжносяйні, як зірки.Є слова, як жар, пекучіІ отруйні, наче чад…У чарівне якесь намисто. Ти нанизуєш їх в ряд. (О. Олесь)

Номер слайду 9

POETIC EXAMPLESTwinkle, twinkle little star. How I wonder what you are!Up above the world so high,Like a diamond in the sky! (Nursery rhyme)My love is like a red , red rose. That’s newly sprung in June;My love is like a melody. That’s sweetly played in tune. (Robert Burns)

Номер слайду 10

Порівняльні звороти в українській мові в усному мовленні виділяються паузами, а на письмі - комами. Якщо зворот стоїть у середині речення, то коми ставляться з обох боків: Люблю, мов сонце, материнську мову. Кому не пишемо, якщо: Це частина присудка: Дорога як рушник. Це фразео-логізм: Наталка місто як свої п’ять пальців знає. Можна замінити на «у ролі»: Шевченко як поет відомий у всьому світі. Перед ним стоять слова зовсім, майже, точно, достатньо і под. або заперечення не: Надворі тепло майже як у серпні. В англійській мові порівняльні звороти комами не відокремлюються.

Номер слайду 11

Виконаймо інтерактивні вправи!https://learningapps.org/display?v=pthm6nqjn21https://learningapps.org/display?v=pbz5o0qs521

Номер слайду 12

SOMEONE WHOtakes a long time to do something……………………..is intelligent and well informed………………………….has no fear and is ready to face danger…………….does things behind people’s backs……………………….is very arrogant……………………………………………………..very silent……………………………………………………………..feels very ill and vomiting a lot……………………………

Номер слайду 13

Now match similes with their opposites adjectives. Flexible. Straightforward. Modest. Foolish. Quick. Cowardly. Noisy. Healthy-as slow as a snail-as quiet as a mouse-as stubborn as a donkey-as sly as a fox-as proud as a peacock-as wise as an owl-as sick as a dog-as brave as a lion

Номер слайду 14

Підсумки уроку. Закінчіть речення: Порівняльний зворот - це…Порівняльний зворот складається з…Порівняльний зворот не відокремлюється комами, якщо….

Номер слайду 15

1. A simile is a comparison between two separate things using the words _____ or_____.- as, such- such, for- like, as- with, like2. Which of these is a simile?His eyes were ice-cold. She was built like a brick chicken house. He stumbled towards the library, dead on his feet.3. Is this a simile? Your eyes are emerald.- Yes- No. Summing up

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Написати українською та англійською мовами твір-мініатюру (8-10 речень) з елементами опису природи на тему «Зима вже на порозі» / «Winter is coming!», використовуючи порівняльні звороти.

pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку