Презентація на тему:"Поширені звірі Карпат".

Про матеріал
Мета презентації- дати учням уявлення про тих, кого можна зустріти, подорожуючи Карпатами.Виховувати любов до природи, бажання дізнаватися про щось нове.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему«Поширені звіріКарпат».

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вовк - один із найбільших хижаків нашої фауни. Це розумний, спритний, обережний, сильний звір. Довжина його тіла понад 120, висота - 85 сантиметрів, маса 40 - 50 кілограмів. Самці завжди більші за самиць. Колір шерсті вовка залежить від клімату тієї місцевості, де він живе. Живляться ці звірі різноманітною, переважно м'ясною їжею. Полюють на птахів, диких та свійських тварин: козуль, оленів, зайців, усіляких гризунів, овець, свиней, корів, гусей.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Хоч ведмедя і величають найбільшим хижаком у Європі, його раціон на 40-60% складається з їжі рослинного походження — трави, пагонів, коріння, горіхів, плодів дерев та ягід. Ведмідь також споживає комах, рептилій і ссавців. Але особливі ласощі для нього — мед. Гострий нюх тварини може відчути його за кілометри та привести або до диких бджіл, або до чиєїсь пасіки. Ведмідь є твариною, яка може становити небезпеку для людини, однак він старається уникати зустрічей з нами. Людям теж варто менше турбувати ведмедя і знати як поводитися у місцях, де він живе, або при зустрічі у дикій природі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Лисиця має добрий слух і нюх, гарну пам'ять - найменші зміни в звичайній обстановці помічає одразу і виявляє необхідну обережність. Добре плаває, стрибає. Основна їжа лисиці - мишовидні гризуни (миші, полівки). За рік вона знищує їх декілька тисяч. Не відмовляється і від зайців, ящірок, жуків, птахів, зокрема свійських. А ще дбає про вітаміни: їсть суниці, чорниці, яблука, виноград. Полювати виходить увечері.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Заєць – це ссавець тварина, яка живе практично скрізь, родичами зайця вважаються кролики. Довжина тіла пухнастого звірка досягає від дванадцяти до сімдесяти сантиметрів, вага зайця приблизно п’ять кілограм. Заєць покритий густою шерстю, яка протягом року змінює свій колір, задні лапи швидкі і подовжені. Хвіст маленький, вуха у зайців довгі, мордочка маленька. Зайці дуже добре розмножуються, за один рік одна самка народжує три рази і в одному посліді може бути до п’ятнадцяти малюків. Зайці живуть не довго, приблизно вісім років. У літній період зайці харчуються травою і грибами, взимку ж вони гризуть кору з берези, так само їдять гілочки молодих дерев.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Хоч рись і любить своє усамітнене та потаємне життя, вона все одно цікавиться людьми, але ніколи не нападає. А от овечка чи коза на гірській полонині можуть стати її здобиччю. Взимку у Карпатах, коли високогір'я засипає снігом, рись спускається полювати нижче. Свою здобич вона вистежує і атакує з засідок. В раціоні кицьки, головним чином, козулі, зайці, птахи та гризуни, іноді олені та кабани. А от сама рись стала здобиччю для людини. Її сіро-руде плямисте хутро цінувалося і як трофей, і як предмет розкоші та матеріал для коштовного одягу. Ще донедавна полювання на неї було дозволено, оскільки через свою здобич рись вважалася "конкурентом" для мисливців.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Благородний олень – найдавніший мешканець лісів. Олень – велика, витончена тварина з тонкою довгою шиєю і стрункими ногами. Тіло оленя вкрите густою грубою шерстю. Оленята розфарбовані строкато: на спинках у них білі округлі цятки. Роги прикрашають голову самця, причому ця прикраса змінюється щороку: до початку весни старі роги відпадають, і на їх місці починають рости нові. Молоді роги називаються – панти. На дотик вони м’які, покриті бархатистою шкірою, ростуть швидко і до кінця літа стають твердими. В цей час олені чешуть роги об дерева, поки не зчистять вже не потрібну шкіру. Чим старше і сильніше тварина, тим роги красивіші, більші, гіллясті. У молоденьких оленів роги не розгалужені, гострі і прямі, як сірники.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Грізна і сильна тварина – кабан, є предком домашніх свиней. За історичними даними вважається, що першою твариною, яку приручила людина, стала собака, а другою – дика свиня. В Україні кабани зустрічаються у Карпатах (до висоти 1 800 м), у лісовій і лісостеповій смугах. У цих тварин потужне тіло, яке покрите жорсткою і густою щетиною. Колір шерсті кабана може бути чорним, рудо-бурим, сріблясто-сірим або піщаним. У самців є довгі верхні і нижні гострі ікла, які стирчать з рота. Удар такою «зброєю» може коштувати життя, навіть людині і будь-якому хижаку. Дикий кабан – велика тварина, його тіло досягає довжини 125-175 см, а вага – 150-300 кг. Морда витягнута в довге рило, що закінчується п’ятачком. Вуха у нього довгі і широкі, ноги сильні. Очі невеликі. На вигляд спокійний кабан, в момент небезпеки покаже всю свою лютість.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Їжачок – один з найвідоміших лісових жителів. Улюблене місце проживання їжака – листяні і змішані ліси. Болотистих місцевостей і хвойних масивів цей лісовий житель уникає. Все тіло їжака вкрите голками (крім черевця, волохатої мордочки і пухнастих лапок). Очі у нього – немов дві чорні блискучі намистинки. Бачить він погано. Ніс у їжака завжди вологий. Голки їжаку потрібні для оборони. Адже на їжачка полюють лисиці і борсуки. При небезпеки їжачок згортається в клубочок, а ще різко підстрибує і шипить. Так він може налякати звіра навіть більше себе. Раціон їжачка – комахи, вужі, жаби, жаби, равлики, миші, змійки, суниця, малина. Житло їжака – гніздо або укриття, споруджене з листя і гілок біля коріння будь-якого дерева. Далеко від свого притулку їжак не відходить. У денний час в своєму укритті він знаходиться постійно. А вночі бродить по лісі, шукаючи собі їжу.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Лісових котів залишилося всього кілька сотень, найбільше їх проживає в Закарпатській області 260-450 особин. Вони занесені до Червоної книги Карпат як вразливий вид. У гори вусатий піднімається до верхньої межі лісу приблизно на 1850 метрів. Побачити цього кота непросто, адже він веде нічний спосіб життя. Зовні лісовий кіт схожий на домашнього, але більше розмірами – довжина його тіла до 90 сантиметрів. Хвіст у лісового котика відносно короткий і тупий на кінці. Очі сірі або блакитні.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Широко поширена думка, що білка харчується горіхами. Далеко не тільки горіхами і, тим більше, не лише лісовими горіхами. Все, що є в лісі їстівного, входить в її меню: всіляке насіння, зерна, бруньки, гілки, ягоди, молоді пагони, гриби, ну і звичайно, вміст шишок хвойних дерев. За день білка може обробити до 15 ялинових шишок і більше 100 соснових. Вона, схопивши зубами лусочку, піднімає її вгору, так що та відлітає і насіннячко показується назовні. На таку обробку однієї соснової шишки цей звір витрачає близько 3 хвилин. У денний раціон білки входять 100 – 150 шишок. Цієї кількості продукту достатньо, щоб вгамувати голод і відкласти запаси жиру. Але це тільки вегетаріанська кухня білки. Не всі знають, що вона охоче поїдає також комах, але найбільше полюбляє пташині яйця і пташенят

Номер слайду 22

pptx
Додано
30 березня 2022
Переглядів
726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку