Презентація на тему "Прислів`я та приказки"

Про матеріал
Презентація для учнів початкової школи на тему: українські прислів`я та приказки – складова частина культури народу, його неоцінений скарб, яким він володіє з давніх часів і яким збагачує нові покоління.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: українські прислів`я та приказки Виконала: асистент вчителя Кошарна О. А.

Номер слайду 2

Українські прислів`я та приказки – складова частина культури народу, його неоцінений скарб, яким він володіє з давніх часів і яким збагачує нові покоління.

Номер слайду 3

Прислів`я та приказки – це стислі, переважно афористичні, художні вислови народу про різні явища та життєві ситуації. Вони є одним з найпоширеніших видів народної поетичної творчості, який побутував ще в сиву давнину і дійшов до нашого часу.

Номер слайду 4

Іван Франко назвав прислів`я та приказки “багатим і важким скарбом…у скарбівні нашої мови…, її коштовними перлинами”.

Номер слайду 5

Максим Рильський порівнював народне слово з дорогоцінним алмазом, який потрібно доглядати, шліфувати, “ щоб більше граней у ньому переливалось і виблискувало, відбиваючи все незрівнянне багатство наших днів”.

Номер слайду 6

Прислів`я та приказки, упорядковано відповідно до тем “ Природа ”, “ Господарська діяльність людини ”, “ Взаємини між людьми ”, “ Недоліки та вади людини ”, “ Прислів`я та приказки на різні теми ”.

Номер слайду 7

Тема: природа. Людина без рідної землі, як соловей без гнізда. І в наше віконце заглянуло сонце. Без води і не туди, і не сюди. Глянь у воду та на свою вроду. Без вогню пече. З малої іскри великий вогонь буває. В погоду і смутний веселим буває. Де тепло, там і добро. Бережи час, його за гроші не купиш. Якось то буде.

Номер слайду 8

Тема: господарська діяльність людини. Аби вмів робити, навчишся, як жити. Хто роботу робить, а хто ворон ловить. Не лінися рано вставати та змолоду більше знати!Де руки й охота, там скора робота. Добре жати, як є що. Без хліба не до обіду. Хто в ліс, а хто по дрова. В господарстві все знадобиться. В своїй хаті кожний пан.

Номер слайду 9

Тема: взаємини між людьми Без вірного друга велика туга. Нових друзів май, старих не забувай. Гірка гостина, коли лиха година. Великі діти – великі й турботи. Всякій матері свої діти милі. Правда дорожча від золота. Від своєї долі не втечеш. Коли немає сили, то й світ не милий. Двічі молодим не бути.

Номер слайду 10

Тема: недоліки та вади людини. В очі любить, а за очі губить. Сказав би словечком, та вовк недалечко. Погані очі все перелупають. Не все то золото, що блищить. Брехня і приятеля робить ворогом. Меле язиком, неначе з гарячки. Менше слів, а більше діла!Треба знати, де що сказати. Ледачому завжди тяжко. Куди вітер, туди й він.

Номер слайду 11

Прислів`я та приказки на різні Все любить міру. Ранок вечора мудріший. Бачив, як свої вуха. Дивиться, як кіт на сало. Говорить, як з рукава сипле. Мокрий, як хлющ. Знає, як старий. Любить, як собака палицю. Як вода змила. Чистий, як сльоза.

pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
2321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку