Презентація на тему: "Проведення другого примірювання. Способи обробки нижнього зрізу"

Про матеріал
Презентація до уроку трудового навчання (обслуговуючі види праці) для 8 класу на тему: "Проведення другого примірювання. Способи обробки нижнього зрізу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Проведення другого примірювання. Способи обробки нижнього зрізу

Номер слайду 2

МЕТА: Формувати предметні компетентності:засвоєння учнями знань щодо способів обробки нижнього зрізу виробувміння обробляти низ виробу способом, який відповідає тканині й фасону спідниціРозвивати ключові компетенції:здатність спілкуватися рідною та іноземними мовами (уміння оперувати базовою технічною термінологією)інформаційно-комунікаційна компетентність ( розповідь про один із способів обробки нижнього зрізу спідниці)соціальна та громадянська компетентності (уміння аналізувати й робити обгрунтований вибір);навчання впродовж життя (уміння самостійно працювати, розвивати  уважність під час виконання трудових завдань).

Номер слайду 3

1. Як визначити довжину спідниці?2. Чи обов'язково обробляти нижній зріз спідниці?3. Як можна обробити нижній зріз спідниці?

Номер слайду 4

Проведення другого примірювання1. Одягнути спідницю.2. Застібнути застібку «блискавка» та ґудзик або гачки на поясі, якщо вони вже пришиті.3. Оцінити посадку спідниці на фігурі.4. Перевірити якість виконання швів.5. Визначити довжину виробу.

Номер слайду 5

Визначення довжини спідницівизначення довжини прямої спідниці за викрійкою

Номер слайду 6

визначення довжини спідниці за допомогою лінійки

Номер слайду 7

визначення довжини спідниці за допомогою розміточної стійки

Номер слайду 8

Обробка нижнього зрізу Вибір способу залежить від моделі спідниці та особливостей тканини, з якої вона виготовлена. Вироби, виготовлені з тонких тканин та тканин з високою обсипальністю, обробляють швом упідгин із закритим зрізом . Щільні, товсті тканини обробляють швом упідгин з відкритим обметаним зрізом

Номер слайду 9

ЦЕ ЦІКАВО Спідниці, що покроєні по косій, мають властивість розтягуватися. Щоб запобігти цьому перед розмічанням лінії довжини низу такі спідниці підвішують на певний час для відтягування, а вже після цього визначають довжину та намічають лінію низу виробу.

Номер слайду 10

Обробка нижнього зрізу спідниці швом упідгин із закритим зрізом

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Обробка нижнього зрізу спідниці швом упідгин з відкритим обметаним зрізом

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Крім наведених вище способів, нижній зріз спідниці можна обробити за допомогою сучасних спеціальних матеріалів: клейової павутинки або сітки для термічного склеювання тканин. Клейові матеріали для підгину низу: а — клейова павутинка; б — сітка для термічного склеювання

Номер слайду 15

Для цього слід припуск на підгин завернути на виворітний бік та припрасувати, підкласти клейовий матеріал під припуск та ще раз припрасувати

Номер слайду 16

Обробка кутів нижнього зрізу спідниці. Деякі прямі або звужені до низу спідниці для зручності ходи оздоблюються розрізами та шліцами

Номер слайду 17

Практична робота. Проведення другого примірювання, визначення довжини виробу та обробка нижнього зрізу спідниці Обладнання, інструменти та матеріали: швейна машина, праска, шпильки, голки для шиття, сантиметрова стрічка, лінійка, крейда, нитки. Правила безпеки: робота виконується з дотриманням правил безпечної праці в шкільних майстернях.

Номер слайду 18

Послідовність виконання роботи: 1. Одягти спідницю, підготовлену до другого примірювання. Застібнути пояс спідниці. 2. Перевірити якість швів, посадку спідниці на фігурі. 3. За допомогою лінійки визначити довжину виробу. Крейдою або шпильками відмітити через кожні 5-10 см бажану довжину виробу. 4. Зняти спідницю. Розкласти її на столі, сумістити бокові шви та сколоти деталі спідниці по нижньому зрізу.

Номер слайду 19

5. Намітити лінію підгину низу спідниці та припуск на підгин (за моделлю). 6. Відрізати зайву тканину по лінії припуску на підгин. 7. Визначити спосіб обробки нижнього зрізу відповідно до моделі спідниці та тканини, з якої вона виготовляється. 8. Обробити нижній зріз спідниці відповідно до обраного способу. 9. Виконати ВТО нижнього зрізу — припрасування.

Номер слайду 20

Контрольні запитання 1. Як можна визначити довжину спідниці? 2. Які шви використовують для обробки нижнього зрізу спідниці? 3. Чим відрізняється обробка нижнього зрізу швом упідгин з відкритим зрізом від обробки швом упідгин із закритим зрізом? 4. Назвіть етапи обробки розрізу спідниці.

Номер слайду 21

Працюй творчо й самостійно Існує ще один спосіб обробки кутів розрізу. якщо у вашій моделі є розріз, обробіть ним кути розрізу своєї спідниці . Цей спосіб також застосовують при пошитті скатертин, доріжок, серветок.

Номер слайду 22

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
2524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку