Презентація на тему: "Психолого-педагогічний супровід процесу адаптації учнів 5-го класу"

Про матеріал

Презентація до доповіді на тему : " Психолого-педагогічний супровід процесу адаптації учнів 5-го класу" . В якій містяться поради класному керівнику 5-го класу щодо успішної адаптації учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

принцип наступності повинен охоплювати всі сфери навчання та виховання дітей, реалізовуючись через відповідні умови

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Створення умов для успішної адаптації Підвищення рівня психологічної готовності учнів до навчання, спілкування, пізнавального розвитку Урахування вікових особливостей при вивченні навчальних предметів

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

здоров'я дитини; індивідуальні особливості дитини; досягнення та можливості; умови проживання дитини.

Номер слайду 9

1. Діагностична робота; 2. Просвітницька робота з учителями та батьками; 3.Профілактична робота; 4.Корекційно- розвивальна робота; 5.Аналітична робота.

Номер слайду 10

Діагностична робота На етапі адаптації діагностика спрямована на вивчення ступеня й особливості пристосування до середньої школи.

Номер слайду 11

Робота з учителями проводиться у вигляді теоретичних семінарів та практичних занять де розглядаються вікові особливості даного віку. Робота з батьками відбувається на батьківських зборах та під час індивідуальних консультацій.

Номер слайду 12

Відіграє провідну роль в адаптації учнів до основної школи. Психологічна профілактика – це система заходів, спрямованих на охорону здоров'я, попередження неблагополуччя розвитку дитини, створення психологічних умов, сприятливих для розвитку.

Номер слайду 13

Це такий вид психологічної допомоги, який передбачає більш активний цілеспрямований вплив на особистісний, поведінковий та інтелектуальний розвиток дитини.

Номер слайду 14

Враховуйте труднощі адаптаційного періоду, вікові особливості п'ятикласників при виборі термінології, доборі методичних прийомів. Не перевантажуйте учнів надмірними за обсягом домашніми завданнями, дозуйте їх з урахуванням рівня підготовки учня ,гігієнічних вимог віку. Стежте за темпом уроку – високий темп заважає багатьом дітям засвоювати матеріал.

Номер слайду 15

4. Налагоджуйте емоційний контакт з класом. 5. На засіданнях методичних об'єднань, класних та шкільних нарадах відпрацьовуйте єдині вимоги для учнів. 6. Продовжуйте розвиток та формування ключових компетентносте й дітей. 7. Налагоджуйте емоційний контакт з батьками школярів. 8. Ніколи не використовуйте оцінку як засіб покарання учнів.

Номер слайду 16

9. Фіксуйте позитивну динаміку в розвитку кожного учня. 10. Розвивайте навички самоконтролю, вміння оцінювати свою роботу й роботу класу. 11. Використовуйте різні методики в групах, парах, індивідуально. 12. Не утворюйте психотравмуючих ситуацій при виставленні оцінок за підсумкові роботи.

Номер слайду 17

Проявити доброзичливе ставлення, підтримку. Реалізувати демократичний стиль керівництва. Не висувати на початку року великих вимог до дітей, пам'ятати різницю між 5-ми та іншими учнями середньої школи. Намагатись, щоб заняття викликали в учня позитивні переживання, позитивне емоційне ставлення до предмету.

Номер слайду 18

Орієнтувати дітей на вироблення об'єктивних критеріїв успішності і неуспішності, прагнення перевірити свої можливості і знаходити шляхи подальшого їх розвитку і вдосконалення. Допомагати учням із низьким соціальним статусом в класному колективі відчути себе потрібними і бажаними в класі. Проводити відповідні класні години для покращення неформальних відносин між дітьми з використанням активних форм роботи.

Номер слайду 19

Залучити до позакласної роботи, групових заходів, щоб діти більше спілкувались. На позакласних заходах давати можливість проявити себе з кращої сторони. Звернути увагу однокласників на успіхи цих дітей у тому,що в них виходить.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лубенець Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
1690
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку