Презентація на тему: "Птах 2019 року - грак"

Про матеріал
Презентація з теми: "Птах року 2019 - грак" для будь - якої категорії учнів. Містить інформацію про місце в системі живої природи, середовище існування, зовнішній опис, розмноження та охорону граків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Птах 2019 року - грак. Підготувала вчитель біології Херсонської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів 3 6 Чуприна Т. В.

Номер слайду 2

Місце в системі живої природи Домен: Ядерні (Eukaryota)Царство: Тварини (Metazoa)Тип: Хордові (Chordata)Клас: Птахи (Aves)Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)Родина: Воронові (Corvidae)Рід: Крук (Corvus)Вид: Грак(Corvus frugilegus)

Номер слайду 3

Ареал  підвид C. f. frugilegus:світло-помаранчеве — гніздування перелітних граків, стрілками показани місця зимівлі;зелене — перелітні та осілі птахи;темно-блакитне — місця зимівлі перелітних та гніздування осілих граків;синє — місця зимівлі. підвид C. f. pastinator:темно-помаранчеве — гніздування;блакитне — місця зимівлі.

Номер слайду 4

Середовище існування. Ареал грака простягається Євразією від Скандинавії на схід до узбережжя Тихого океану. В Україні трапляється як гніздовий або зимуючий вид на всіх території України, крім гір. Грак - типовий мешканець культурного ландшафту. Найбільш охоче селиться в старих парках і лісопарках, в невеликих гаях, придорожніх лісосмугах, нерідко - на прилеглих до населених пунктів узліссях лісу, на окремих групах дерев і навіть на вуличних насадженнях. У населених пунктах біля старих доріг на деревах часто можна натрапити на «граківники» - колоніальні поселення, які містять від декількох десятків до багатьох сотень гнізд, які використовуються протягом багатьох років.

Номер слайду 5

Зовнішній опис Досить великий птах компактної статури, при цьому витягнутої форми. Оперення грака блискуче-чорне, з фіолетовим відливом. Дзьоб загострений, у його основі шкіра у дорослих птахів гола, але у молодих оперена, що відрізняє його від крука та чорної ворони. Статевий диморфізм відсутній. Довжина тіла – 44 – 46 см. Розмах крил – 81 – 99 см. Вага – 330 – 600 г

Номер слайду 6

Спосіб життя. Грак є суспільним птахом, все життя проводить у товаристві собі подібних, іноді складаючи численні (сотні птахів) групи. Політ важкий, з ледачими помахами крил, але буває маневровий, часто ширяючий. Здобуває поживу переважно на землі, відшукуючи безхребетних, в основному черв'яків і комах, частини рослин, насіння, дрібних хребетних, падло, харчові покидьки, місцями фрукти, насіння хвойних, волоські горіхи, жолуді. Граки разом з іншими представниками родини воронових наділені високими розумові здібностями, вищими не тільки за інших птахів, а й за більшість тварин. Численні спостереження доводять, що граки керуються не тільки інстинктами, а й інтелектом. Розум птахи виявляють у розумінні деяких фізичних процесів та умінні рахувати кількість речей. Так, в одному з досліджень граки не могли дістатится до хробака, який плавав у вузькій високій склянці з водою. Її неможливо було перекинути, тому птахи здогадалися кидати камінці у склянку. Граки швидко зрозуміли, що чим більші камінці будуть у воді, тим швидше підійметься її рівень.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розмноження. Гнізда граки найчастіше мостять в верхівкових розвилках крони або на бічних гілках на значній (до 15-20 м) висоті, крім випадків, коли під гніздування зайняті низькорослі деревостани. Порода дерев, зазвичай, не грає істотної ролі при виборі місця гніздування. Колонії бувають дуже щільними, особливо за браком придатних дерев. Буває, що на одному дереві розташовується до декількох десятків гнізд, і тоді деякі з них, тісно з'єднуючись краями, утворюють громіздкі споруди химерної форми.

Номер слайду 9

Розмноження. Гнізда досить масивні, споруджуються із сухих деревних гілок і сучків та використовуються протягом декількох років, у зв'язку з чим регулярно добудовуються і з кожним роком збільшуються. (Якщо гніздо з якоїсь причини не займається, будівельний матеріал швидко розтягується птахами для спорудження нових гнізд.) Глибокий лоток рясно вистилається сухою травою, мохом, ликом, шерстю, пір'ям, нерідко серед цього матеріалу трапляються нитки, конопать, дрібні ганчірки, обривки паперу, тощо.

Номер слайду 10

Розмноження. У кладці зазвичай 3-5, рідше 6 яєць. Забарвлення та розміри їх бувають дуже схожі з яйцями сірої ворони, але частіше вони трохи дрібніше і відрізняються буро-жовтим відтінком. До гніздування птах береться рано - в першій декаді квітня, причому свіжі (пізні і повторні) кладки можна виявити до середини травня. У центрі колонії кладки з'являються дещо раніше, ніж на периферії. У році один виводок. Насиджує самка протягом 16-18 діб. Виліт граченят відбувається через 30 днів. Вилітають на початку травня і в першій половині червня.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Охорона Попри поширені негативні стереотипи, грак відіграє важливу роль в екосистемах, слугуючи природним регулятором надлишкової чисельності гризунів та комах. Гнізда граків для виведення власних пташенят використовують малі хижі птахи. Грак перебуває під захистом Бернської конвенції, що передбачає сувору заборону руйнування його гнізд, знищення кладок та пташенят.

Номер слайду 13

Бережімо видове різноманіття

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
5 жовтня 2019
Переглядів
1723
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку