Презентація на тему "Реалізація компетентнісного підходу в навчанні молодших школярів"

Про матеріал
Презентація на тему "Реалізація компетентнісного підходу в навчанні молодших школярів" може бути використана як виступ на засіданні педагогічної ради.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реалізація компетентнісного підходу в навчанні молодших школярів

Номер слайду 2

«Болюча» проблема сучасної школи – неміцні та недієві знання«…Школи багато сиплять у дітей і рідко перевіряють, чи залишилось що-небудь з насипаного». К. Ушинський. Очевидно, настав час дбати про «насипане», про міцні і дієві знання, завдяки яким випускник школи може бути завжди впевненим у своїх знаннях і захищеним у житті завдяки їм. Дбати ретельно про те, що «насипаємо» повинні з першопочатку – початкової школи.

Номер слайду 3

Актуальним завданням сучасної школи є реалізація компетентнісного підходу в навчанні, який передбачає спрямованість освітнього процесу на формування і розвиток ключових компетенцій особистості. Результатом такого процесу має бути сформованість загальної компетентності людини, яка включає сукупність ключових компетенцій і є інтегрованою характеристикою особистості. Ким визначені ключові компетентності?

Номер слайду 4

Ким формуються ключові компетентності

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Компетенція — це суспільна норма, вимога, яка включає знання, уміння, навички, способи діяльності, певний досвід. Компетенція сама по собі не є характеристикою особистості. Нею вона стає в процесі засвоєння і рефлексії учня, перетворюючись у компетентність. Компетентність — це здатність застосовувати набуті знання, вміння, навички, способи діяльності, власний досвід у нестандартних ситуаціях з метою розв'язання певних життєво важливих проблем. Компетентність є особистісним утворенням, яке проявляється в процесі активних самостійних дій людини. РОЗРІЗНЯЄМО ТЕРМІНИ

Номер слайду 7

Ідея компетентнісного підходу - одна із відповідей на запитання, який результат освіти необхідний особистості і затребуваний сучасним суспільством. Саме таку ідею і проголошує Новий державний стандарт початкової загальної освіти.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ключові принципи Нового державного стандарту початкової загальної освіти:ґрунтується на визнанні та сприянні розвитку талантів кожної дитини;враховує цінність дитинства;забезпечує радість пізнання через дослідницьке та проектне навчання;поєднує здобуття знань та умінь, які готують до вирішення життєвих завдань;формує цінності і ставлення та передбачає педагогіку партнерства на основі довіри і розуміння;пропонує дітям цікаве навчання;дає вчителям педагогічну свободу;гарантує батькам здоров’я дитини та безпеку шкільного простору.

Номер слайду 10

У 2017 році в Україні відібрано 100 шкіл для пілотування Нового стандарту початкової освіти.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Компетентний педагог – компетентний учень Для успішного формування компетентної особистості сучасний педагог повинен володіти певними якостями :• успішно розв’язувати свої власні життєві проблеми, виявляючи ініціативу, самостійність і відповідальність;• усвідомлювати мету та суть компетентнісного навчання;• планувати урок із використанням усього розмаїття форм і методів навчальної діяльності й насамперед усіх видів самостійної роботи, діалогічних, евристичних і проблемних методів;• пов’язувати навчальний матеріал із повсякденним життям та інтересами учнів;• оцінюючи навчальні досягнення школярів, брати до уваги не тільки продемонстровані знання і вміння, а й передусім уміння застосовувати їх у навчальних і життєвих ситуаціях.  

Номер слайду 13

Урок іноземної мови на початковому етапі навчання має свою специфіку, оскільки, на відміну від інших предметів, в якості основної мети навчання висувається формування комунікативної компетенції учнів. Молодші школярі повинні опановувати іноземну мову як засіб спілкування, і всі компоненти навчання (відбір та подання мовного матеріалу, зміст дій щодо його реалізації) необхідно підпорядковувати його меті.

Номер слайду 14

Беру собі за правило: «Не повинно бути жодного уроку, жодного заняття, на яких би учень не знав життєвого значення того, що він робить».

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Теоретичні орієнтири реалізації компетентнісного підходу :

Номер слайду 18

Комунікативне навчання іноземної мови носить діяльнісний характер, оскільки мовне спілкування здійснюється за допомогою «мовної діяльності». Учасники спілкування намагаються вирішити реальні і уявні завдання спільної діяльності за допомогою іноземної мови. Діяльнісна сутність комунікативно-орієнтованого навчання іноземної мови реалізується в умовах гуманістичного підходу до навчання:учні отримують можливість вільного вираження своїх думок і почуттів у процесі спілкування;кожен учасник спілкування залишається у фокусі уваги інших;учасники спілкування відчувають себе в безпеці від критики, переслідування за помилки і покарання.

Номер слайду 19

Теоретичні орієнтири реалізації компетентнісного підходу : Реалізація компетентнісного підходу в навчанні іноземної мови у початкових класах передбачає навчання, центроване на учня. Це означає, що взаємодіючі між собою учні є центром пізнавальної активності на уроці.

Номер слайду 20

Вимоги чинної програми з англійської мови

Номер слайду 21

Вивчення іноземної мови − справа нелегка У мене педагогічного досвіду не так вже й багато, але вже достатньо для того щоб переконатися, що вивчення іноземної мови − справа нелегка. Учителю важливо підтримувати свого маленького учня, заохочувати за успіхи підтримувати позитивне ставлення до іноземної мови. Вивчаю досвід колег, допомагають інтернет-ресурси. Звичайно, не все слід сліпо застосовувати. У класі учнів багато. Учитель має бачити кожного. Оцінити діяльність кожного. Слід продумати, як саме відзначити учнів. що працюють краще, не скривдивши тих, у кого поки що не вийшло так, як вимагається.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Реалізація компетентнісного навчання іноземної мови, на мою думку, це творчий пошук відповіді на запитання: як допомогти дитині вчити англійську мову? Ось деякі поради вчителя-практика самому собі, своїм колегам: Зробіть вивчення англійської мови приємним, цікавим і веселим;

Номер слайду 24

Грайте в ігри, співайте пісень, учіть вірші;Використовуйте англійську мову як мову спілкування під час занять;Розмовляйте з дітьми англійською якнайбільше;У центрі уваги процесу навчання має бути учень, а вчитель – посередник, який допомагає дитині насолоджуватися вивченням іноземної мови;Для кращого запам’ятовування вокабуляру по темі практикуйте вірші, пісні, діалогічне мовлення,і грові форми роботи;Працездатність дитини - в центрі уваги учителя. Кожен урок мусить мати 2 фізичні паузи;Вивчення ЛО (лексичних одиниць) є фундаментом оволодіння в майбутньому мовою як цілісною системою. Застосовуйте технології. що передбачають різні вправи:а) на семантизацію лексики; демонстрацію предметів; семантизацію текстів; мовної здогадки;б)імітаційні вправи ( на основі повторювань за зразком);в) підстановчі вправи;г) трансформаційні вправи ( знайти «загублену» букву, виділити букву серед інших, знайти букву-«сестричку», проговорити букву, проспівати букву, «оживити» букву тощо).

Номер слайду 25

Як реалізується ідея компетентнісного підходу в моїй роботі?

Номер слайду 26

Учитель і учні – співтворці уроку

Номер слайду 27

Взаємодіючі між собою учні є центром пізнавальної активності на уроці (міні-розповіді «Моя улюблена іграшка»)

Номер слайду 28

Гра «Пори року» (створення ситуації – обміну думками про світ природи)

Номер слайду 29

«Мовна діяльність» за сферою спілкування Помешкання

Номер слайду 30

Сучасні матеріали, якими я користуюся. Граматичні таблиціФлеш-картки. Роздаткові матеріали для читання Аудіозаписи Відеоматеріали. Уроки на магнітах

Номер слайду 31

Компетентнісний підхід в навчанні іноземної мови в початковій школі – це фундамент для вивчення іноземної мови в наступних класах як цілісної системи, формуванні мовно грамотної особистості, яка почуватиметься комфортно у полікультурному світі. Пам’ятаючи слова К. Ушинського про «насипане» школою в учнях, творчо здійснюючи компетентнісний підхід в навчанні іноземної мови , вчитель має унікальну можливість не тільки «насипати», але й ретельно слідкувати за тим, щоб кожен учень знав життєве значення того, що він сьогодні отримує в школі.

Номер слайду 32