Презентація на тему "Ринолалія. Вступ"

Про матеріал
Коротка, доступна і змістовна презентація на цікаву та розповсюджену тему "Ринолалія", яка буде цікавою як для фахівців так і батьків. Також може знадобитися у роботі логопеда, для виступу чи звичайної буденної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ринолалія Вступ. Підготувала вчитель-логопед. КУ «Інклюзивно-ресурсний центр»Голембйовська Каріна Олегівна

Номер слайду 2

Ринолалія – це стійке порушення звуковимови та тембру голосу, як наслідок анатомо-фізіологічного дефекту периферичного кінця артикуляційного апарату.

Номер слайду 3

У класифікації мовленнєвих розладів Куссмауля (1879), яка вважається першою у логопедії, автор запропонував і більш коротку назву Dyslalia nasalis – Rhinolalia.Історичний аспект

Номер слайду 4

Тобото, починаючи з кінця ХІХ ст., термін «ринолалія» зайняв свої місце у логопедичному науковому тезаурусі. Темрін «ринолалія» (від гр. rhinos – ніс, lalia – мовлення) в перекладі означає мовлення в ніс або гугнявість, тим самим відображаючи лише зовнішні прояви розладу.

Номер слайду 5

Згідно сучасній класифікації порушень мовлення МКХ10 у розділі «Специфічні розлади мовлення розвитку», ринолалію віднесено до голосових розладів!Ринолалію, як наслідок ВНГП, не можна віднести до ринофонії, оскільки при ринолалії страждає не лише фонація, але й артикуляція.

Номер слайду 6

Клінічні фактори на психомовленнєвий розвиток дитини. Згідно теорії Старка, злиття 5 відростків обличчя (боковий носовий, середній носовий, верхньо-щелепний, м'яке піднебіння та нижня частина), відбувається за рахунок накопичення мезодерми навколо цих відростків з 2 тижня по 12 ембрігонезу. Якщо відбувається затримка, в наслідок чого недостатнє змикання,утворюється незрощення різного характеру (як м'якого так і твердого піднебіння).

Номер слайду 7

Етіопатогенез ВНГППриродні причини виникнення ВНГП поділяють на: Екзогенні:малі дози радіації;несприятливий вплив середовища;хімічні мутагени;фармакологічні припарати. Ендогенні:захворювання матері під час вагітноті;хронічні захворювання.

Номер слайду 8

Безперечно доведений негативний вплив на розвиток плода – шкідливі звички батьків!

Номер слайду 9

{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Вродженні незрощення верхньої губи. Односторонні (великий фрагмент – правий, менший – лівий. При лівосторонньому – навпаки). Двосторонні (губи передбачає наявність двох бокових і середнього фрагменту, який у випадках поєднаних дефектів включає не тільки тканини губи, а й міжщелепну кісту, яка переходить у сошник). Серединні (приблизно 1%).ІзольованіПоєднанні ( супроводжуватися незрощенням альвеолярного відростка або тільки незрощенням піднебіння). Наявні незрощення верхньої губи (характеризується незрощенням всіх її тканин по глибині і висоті). Приховані незрощення губи (характеризуються збереженими залишаються шкіряні і слизові оболонки, спостерігається лише незрощення м’язового шару). Повне (тканини губи - від червоної кайми до дна носової порожнини – повністю роз’єднанні, тим самим утворюючи малий і великий фрагменти, при цьому саме дно носового ходу відсунє). Неповне (тканини залишаються збереженими лише там, де починається ніс, а вся губа фактично розділенна на два фрагменти). Вродженні незрощення піднебінні. Ізольовані ( не супроводжуються незрощеннями верхньої губи або альвеолярного відростка). Поєднанні ( супроводжуються щілиннами верхньої губи або альвеолярного відростка). Наявні Приховані ( шиокий, середній відділ глотки, різко закоротке піднебіння, велофаренгіальна недостатність). ПовніНеповні Сучасна класифікація ВНГП

Номер слайду 10

Залежно від характеру порушення функції піднебінно-глоткового зімкнення виділяють такі форми ринолалії

Номер слайду 11

Використана література:«Логопедія» авторський колектив М. К. Шеремет, В. В. Тарасун, С. Ю. Конопляста та багато інших.«Ринолалія від А до Я» С. Ю. Конопляста.Інші інтернет джерела. Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
2669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку