Презентація на тему "Різноманіття прокаріотів і принципи їхньої класифікації"

Про матеріал
Може використовуватися під час уроку для пояснення матеріалу. В даному матеріалі ви можите ознайомитися з різноманітністю прокаріотів та принципом їх класифікації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманіття прокаріотів і принципи їхньої класифікації Гаркушинська гімназія Миргородської міської ради. Вчитель біології Литвиненко Наталія Миколаївна

Номер слайду 2

Мільярди мікроорганізмів розсіяні в природі, вони оточують нас усюди. Невидимі, вони постійно супроводжують людину, втручаючись в її життя то як вороги, то як друзі. В.Л. Омелянський

Номер слайду 3

Історія відкриття У перше ці мікроскопічні організми побачив під мікроскопом А. Ван Левенгук у 1675 році. Але тільки в ХІХ ст. їм почали приділяти належну увагу. Виникла окрема галузь знань-мікробіологія. Її засновником вважають Луї Пастера.

Номер слайду 4

Прокаріоти — організми без ядра клітини; здебільшого також без жодних інших мембранних органел, як-от мітохондрії чи ендоплазматичний ретикулум (але є винятки).

Номер слайду 5

1990 року Карл Воуз запропонував систему біологічної класифікації під назвою «Система трьох доменів», згідно з якою всі організми поділив на домени Археї, Бактерії та Еукаріоти.

Номер слайду 6

Клітинні організми. У клітинах є ядра та інші мембранні органели й цитоскелет. Генетичний матеріал міститься у хромосомах і має вигляд лінійних молекул ДНК. У мітохондріях і пластидах присутні невеликі молекули кільцевої ДНК. Гени містять інтрони Тварини, гриби, зелені рослини тощо Еукаріоти Клітинні організми. Суттєво відрізняються від інших доменів за складом ліпідів та білків. У клітинах немає ядра й мембранних органел. Генетичний матеріал зазвичай представлений великою кільцевою молекулою ДНК (бактеріальною хромосомою). Можуть мати плазміди. Частина генів містить інтрони Археї (архебактерії) Археї Клітинні організми. У клітинах немає ядра й мембранних органел. Відрізняються значною різноманітністю біохімічних процесів у клітинах. Генетичний матеріал зазвичай представлений великою кільцевою молекулою ДНК (бактеріальною хромосомою). Можуть мати плазміди. Гени не містять інтронів Бактерії Бактерії Особливості будови і життєдіяльності Організми, які входять до складу групи Група Характерні особливості доменів живих організмів

Номер слайду 7

Будова бактерії

Номер слайду 8

Коки Бацили Вібріони Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 9

Спірили Спірохети Стрептококи Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 10

Ціанобактеріям притаманна найскладніша будова серед усіх прокаріотів . Їхні предки були одними з перших мешканців нашої планети (виникли 3,5—3,8 млрд років тому). Клітини ціанобактерій не мають джгутиків і оточені оболонкою, внутрішній шар якої складається з муреїну.У зовнішньому шарі цитоплазми є тилакоїди, з якими пов’язані фотосинтезуючі пігменти — хлорофіли.

Номер слайду 11

Міксобактерії живуть переважно в ґрунті. Здатні активно рухатися за допомогою ковзання. Вони - своєрідні хижаки, які, тримаючись разом великими групами, «полюють» на інших бактерій. Клітинна оболонка бактерій має антигенні властивості, тобто компоненти імунної системи організму хазяїна розпізнають їх як чужорідні. Завдяки цьому певні лейкоцити «впізнають» хвороботворні бактерії та виробляють до них антитіла.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дифтерія Скарлатина Туберкульоз Хвороби, які спричиняють бактерії Бактерії спричиняють такі хвороби, як дифтерія, туберкульоз, ангіна, холера, дизентерія, тиф, чума, скарлатина, правець.

Номер слайду 15

Археї Їх вважають найдавнішими організмами на Землі.Клітини археїв мають мікроскопічні розміри, а клітинна оболонка, на відміну від бактерій, не містить муреїну. Замість нього є полісахарид псевдомуреїн.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Ферменти архей використовують у виробництві молока з низьким умістом лактози, яке відбувається за високої температури Виробництво продуктів харчування за високих температур   Архебактерій використовують для видобутку золота, міді й кобальту Збагачення руд металів під час видобування   ДНК-полімеразу архебактерій, які живуть у гарячих джерелах, використовують для полімеразної ланцюгової реакції Важливе джерело ферментів, які використо- вуються в наукових дослідженнях і промисловості Метаногенні архебактерії товстого кишечнику Є частиною мікробіоти кишечнику людини Ці речовини суттєво відрізняються від грибних і синтетичних, тому успішно можуть бути застосовані у боротьбі із багатьма недугами людини. Нещодавно, вчені відкрили антибіотики, які виробляють Археї. Приклад Значення для людини Значення архей для людини

Номер слайду 18

Висновок: 1. Прокаріоти-це організми, які не мають чітко диференційованого ядра, а містять його аналог-нуклеоїд; 2. Прокаріоти поділяються на 3 домени: бактерії, археї та еукаріоти; 3. Луї Пастер-засновник мікробіології. 4. Бактерії мають всі ознаки живого організму; 5. Археї-найдавніші прокаріотичні організми; 6. Прокаріоти відіграють велику роль в природі та житті людини; 7. Можуть існувати в різних середовищях.

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
1371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку