Презентація на тему:"Роковини трагедії Бабиного Яру"

Про матеріал
Тема: Роковини трагедії Бабиного Яру Мета:  розкрити зміст подій, пов'язаний з трагедією в Бабиному яру;  продовжувати формувати основу культури міжнаціональних відносин у суспільстві, вчити співчувати та допомагати ближньому;  виховувати гордість за тих співвітчизників, які віддали своє життя заради інших. Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, мультимедійна презентація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бабин Яр — урочище на північно-західній околиці Києва. Простягається від вулиці Фрунзе в напрямку вулиці Мельникова між Кирилівською церквою і вулицею Олени Теліги.  

Номер слайду 3

Перша згадка — у 1401, коли володарка цієї землі жінка-шинкарка («баба») продала її Домініканському монастирю. У 15 — 17 ст. згадується також як урочище Бісова баба, Шалена баба.

Номер слайду 4

ІІ. -    Бабин Яр – величезне урочище на околиці Києва, Куренівці. Колись там протікав широкий струмок, в якому місцеві жінки прали білизну - звідси і така назва..

Номер слайду 5

…це вже потім у Бабиному Яру стали розстрілювати військовополонених, підпільників, циган та інших людей. Які провинилися перед третім рейхом.

Номер слайду 6

Фашисти вирішили почати ці розстріли 29 вересня 1941 року, цинічно приурочивши їх до єврейського релігійного свята - Судного дня.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ця робота зайняла у них цілих 3 дні - по 1 жовтня. І за ці дні було розстріляно 33 тисячі 771 єврея, в основному люди похилого віку, жінки і діти.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

По місту було розклеєно близько 2 тисяч оголошень. Більшість з тих, хто прийшов становили жінки, діти і люди похилого віку (доросле чоловіче населення було призвано в армію), крім євреїв були представники інших національностей з інтернаціональних сімей.

Номер слайду 11

Через двірників і керівників будинків поширювалася дезінформація про перепис і переселення євреїв. Більшість євреїв – жінки, діти і люди похилого віку (доросле чоловіче населення було призвано до армії) – прибули у призначений час.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Коли Гітлер прийшов до влади і оголосив євреїв поза законом, піддав їх насильству, світ не протестував. Це була чужа біда. Навіть коли фашисти захопили пів-Європи, дехто вірив, що репресії в основному поширюватимуться на євреїв. Так воно спочатку і було. Щоб спонукати націю до війни, потрібен ворог, якщо такого немає – його необхідно вигадати. Так Гітлер об’єднав Німеччину запальною ненавистю до єврейського населення

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Бабин Яр, також, став місцем розстрілу п'яти циганських таборів. У загальній складності, в Бабиному Яру в 1941-1943 було розстріляно від 70 000 до 200 000 чоловік. Євреї-ув'язнені, яким німці наказали спалювати тіла в 1943 році, стверджували про 70-120 тис. 

Номер слайду 17

Масові розстріли у бабиному Ярі та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі відбувались і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Зокрема, 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року – трьох футболістів київського «Динамо»: Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка, що дало привід для створення після війни легенди про так званий «матч смерті». Упродовж 1941 – 1943 роках у Бабиному Яру було розстріляно 621-го члена ОУН і серед них відому українську поетесу Олену Телігу. 

Номер слайду 18

Олену Телігу, її чоловіка Михайла, а також чимало інших активних діячів було заарештовано, а після численних допитів розстріляно в Бабиному Яру. Один із катів поетеси сказав: «Я не бачив жодного чоловіка, що так героїчно умирав, як ця чудова жінка».

Номер слайду 19

Після масових розстрілів у Києві ще залишалися тисячі євреїв, які не з’явилися на збірний пункт. Хтось переховувався у сусідів, знайомих, діставши документи на інше ім’я.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Врятовані…

Номер слайду 22

З метою увіковічити пам’ять про євреїв – жертв нацизму за рішенням Кнесету 1953 року в Єрусалимі було створено Національний меморіал Катастрофи та Героїзму «Яд ва-Шем» та Зал Пам’яті.

Номер слайду 23

Людей, які були готові на самопожертву заради іншого, почали називати Праведниками народів світу. Присвоєння звання Праведник світу.

Номер слайду 24

На підставі Закону держави Ізраїль про Пам’ять Катастрофи (1951 р.) високе звання «Праведник народів світу» дістали 23 788 осіб.

Номер слайду 25

Найбільше Праведників, які ризикували власним життям заради порятунку інших, було у Польщі – 6266, Голландії – 5108, Франції – 3331 та Україні – 2363 особи. Понад 600 людей, які стали Праведниками України, розшукали Дмитро Омелянюк та його сестра Лідія Кушко, яка проживає у Рівному. Під час війни Дмитро Омелянюк разом із батьками також рятував євреїв. Його батько Степан і мати Марія стали одними з перших в Україні Праведників світу.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гудима Оксана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 березня 2023
Переглядів
450
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку