Презентація на тему: "Рослини Червоної книги України".

Про матеріал
Презентація на тему: "Рослини Червоної книги України" розкриває такі питання: що таке Черво́на кни́га Украї́ни, перше видання, структура Червоної книги України та рослини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини Червоної книги України

Номер слайду 2

Червона книга України. Черво́на кни́га Украї́ни - офіційний державний документ, який містить перелік рідкісних, вразливих і зникаючих видів тваринного і рослинного світу у межах

Номер слайду 3

Перше видання Червоної книги України було опубліковане у 1980 році одним томом під назвою «Червона Книга Української РСР» 

Номер слайду 4

Структура Червоної книги Українина червоних сторінках — види, що перебувають під загрозою зникнення і які неможливо врятувати без введення спеціальних заходів охорони. 2.на жовтих сторінках — вразливі види (такі, що трапляються в достатніх для виживання в кількостях, але їх чисельність швидко скорочується). на білих сторінках — рідкісні види рослин і тварин, що існують на обмежених територіях і можуть скоро зникнути. на сірих сторінках — відомості про мало вивчені і рідкісні види, про які відсутня інформація в достатньому об’ємі, що не дозволяє визначити, до якої групи вони належать і справедливо оцінити небезпеку їх зникнення. на зелених сторінках — відомості про вже відновлені види, які тепер перебувають поза небезпекою. на чорних сторінках записано ті види, які безслідно зникли з нашої планети.

Номер слайду 5

Латаття біле. У давніх греків ця квітка була символом краси і красномовства. Використовується в народній медицині. В останні часи квітки все більше винищуються, тому рослина потребує охорони.

Номер слайду 6

Горицвіт весняний. Адоніс (горицвіт)- є одним із символів степу. Рослина названа в честь красеня-юнака Адоніса, якого покохала Афродіта. Коли зацвітає горицвіт, то здається, що пагорби засвічуються золотим сяйвом.

Номер слайду 7

Сон чорніючий Назву «сон» рослина отримала через те, що в похмуру погоду квітки закриті, ніби сплять. Поява перших квіток співпадає з початком руху соку у берези. Цю рослину можна вирощувати на клумбах. На одному й тому ж місці сон- трава може рости до 10 років.

Номер слайду 8

Ковалія травнева Навесні в ліс приходить особлива святкова пора, коли зацвітає конвалія. Конвалія – дуже цінна лікарська рослина. Конвалія належить до отруйних рослин. Тому слід бути обережними і уважними з букетиками цих квітів.

Номер слайду 9

Підсніжник білий Мовою квітів підсніжник означає надію. Ще навкруги лежить сніг, а він вже пробиває собі дорогу до сонця. Завдяки своїй красі і первоцвіту, підсніжник користується великим попитом у населення.

Номер слайду 10

Лілія лісова. Це гарна трав’яниста багаторічна рослина. Квіти лілії великі, розкішні, з блискучими порпурово-червоними, вигнутими пелюстками. В медицині використовується для лікування опіків і ран. Рослина є зникаючою і потребує охорони.

Номер слайду 11

Півонія тонколиста. Рослина степу. Коли півонія зацвітає, степові ділянки набувають надзвичайно святкового вигляду. У Китаї півонія була символом кохання. Зникає півонія через розорювання степів, випасання худоби. Потребує охорони.

Номер слайду 12

Зозулини черевички Багаторічна трав’яниста рослина з родини орхідних. Цвіте у травні-червні великими великими білуватими квітками, які не мають нектару.

Номер слайду 13

Анемона дібровна. Ендемічний вид. Латинська назва «анемос» походить від грецького слова «вітер». Причини зміни чисельності – випасання худоби, викошування травостою, збирання квітів на букети.

Номер слайду 14

Цибуля ведмежа (черемша)Назва походить від латинського «аліум» – ароматний. Цвіте у квітні- травні білими запашними квітами, зібраними у верхівкове суцвіття. Листки у свіжому вигляді використовуються на салати. Чисельність популяції цибулі ведмежої скорочується

Номер слайду 15

Проліска дволиста. Багаторічна цибулинна рослина пролісок відноситься до великого сімейства лілейних. Рід проліска включає в себе більше 80 видів рослин. Батьківщиною вважаються субтропічні зони Європи, Азії і Африки.

Номер слайду 16

Нарцис Вузьколистий. У високогір’ї популяції більш численні у передгір’ї та на рівнині малочисленні . Найбільша популяція в урочищі Кіреші поблизу м. Хуст, «Долина нарцисів», яка займає понад 200 га.

Номер слайду 17

Крокус ( шафран)Одні з найбільш ранніх весняно квітучих рослин, їхні витончені келихоподібні квіти не бояться навіть останніх снігопадів. Вони добре ростуть як на сонці, так і в півтіні.

Номер слайду 18

Півники болотні (іриси) Багаторічна рослина з повзучим гіллястим кореневищем. Листя широколінійне з вираженою середньою жилкою, 70-100 см .

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Підготувати міні - проекти за тематикою один на вибір:1. « Рослини Червоної книги України»2. «Червона книга України»3. « Раціональне використання рослинних угруповань людиною»4. «Збереження рослин та їх угруповань»

pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
2201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку