Презентація на тему: "Розчинники та безпека роботи з ними".

Про матеріал
Презентація на тему: "Розчинники та безпека роботи з ними" використовується здобувачами освіти і педагогічними працівниками системи професійно-технічної освіти під час проведення уроків з предмету "Матеріалознавство"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи роботи з розчинниками

Номер слайду 2

Основні вимоги безпечної роботи визначаються токсичними пожежонебезпечними властивостями розчинників і полягають в наступному:не допускати появи імпульсів (джерел) займання (удар, тертя, іскріння електрообладнання, статична електрика, вторинні і первинні прояви блискавки, відкритий вогонь, куріння);не допускати появи суміші вибухонебезпечних парів розчинників в повітрі (протоку, нещільності обладнання, випаровування з відкритих поверхонь, розриву апаратів, аварійні викиди, дихання резервуарів і ін.);

Номер слайду 3

Основні вимоги безпечної роботи визначаються токсичними пожежонебезпечними властивостями розчинників і полягають в наступному:забезпечення безпечних гігієнічних і санітарних умов роботи;правильне і своєчасне використання засобів індивідуального захисту і пожежогасіння;вміння надавати своєчасну першу допомогу потерпілому при нещасних випадках

Номер слайду 4

Вплив небезпечних компонентів побутової хіміїАміак (у нашатирному спирті): подразнення дихальних шляхів і слизових оболонок очей, хімічний опік шкіри. Ацетон (у розчинниках, авто- косметиці): пригнічує ферментативну функцію організму,змінює формулу крові. Здатен викликати хронічне отруєння. Триклозан( у пральному порошку, милі,зубній пасті): здатний перетворюватись на диоксин,який накопичується в оргвнізмі.

Номер слайду 5

Вплив небезпечних компонентів побутової хіміїХлор (у відбілювачах, рідких гігієнічних засобах для туалетів,миючих засобах для ванн): запаморочення,перепади кров’яного тиску,біль у грудях, важкий кашель,запалення слизистої носу. Загострення захворювання серцево-судинної системи,атеросклерозу,анемії,гіпертонії,алергії,негативно впливає на стан шкіри,волосся,нігтів,зубів.

Номер слайду 6

Вплив небезпечних компонентів побутової хіміїГліколь (у засобах для чистки скла, миючих засобах,антифризах): впливають головним чином на центральну нервову систему та нирки. Синтетичні мускуси( у косметичних засобах,милі освіжувачах повітря): накопичуються у тканинах, порушують роботу імунної системи та гормональну функцію організму. Соляна кислота(у засобах для видалення іржі та вапна.):першіння в горлі,сльози,кашель,головний біль,катар верхніх дихальних шляхів,руйнація зубів.

Номер слайду 7

небезпека. При виконанні роботи в місцях, де можливе утворення вибухонебезпечних сумішей парів розчинників з повітрям, для уникнення іскроутворення від ударів категорично забороняється використовувати сталеві ручні інструменти. У таких випадках слід застосовувати мідний, латунний чи бронзовий інструмент, тобто з металів, що не дають іскор під час удару. Що стосується ріжучого сталевого інструменту, то його слід рясно змащувати консистентними мастилами (тавотом, солідолом і ін.).

Номер слайду 8

Небезпека За ступенем небезпеки, яку вони можуть мати для людей піж час застосування,побутові хімікати можна поділити на чотири групи: Безпечні побутові хімікати(синтетичні мийні засоби,мінеральні добрива);Побутові хімікати,що виявляють певну небезпеку(засоби для вибілювання,дезінфекції);Вогненебезпечні побутові хімікати(бензин,уайтспірит,гас ,ацетон);Отруйні побутові хімікати

Номер слайду 9

За агрегатним станом побутові хімікати бувають рідкі ті тверді. До рідких відносятся також суспензії та емульсії. Тверді побутові хімікати бувають порошкоподібними,гранульовані й таблетовані. Їх випускають у вигляді паст,помадоподібних препаратів, а також в аерозольній упаковці.

Номер слайду 10

Забороненно Заборонено роботу у взутті з металевими набійками, у вибухо- і пожежонебезпечних приміщеннях. Електрична апаратура, електрообладнання, освітлювальна арматура і електропроводка в приміщеннях повинна використовуватися відповідно до правил улаштування електроустановок і бути в повністю справному стані.

Номер слайду 11

Загальні правила поводження з побутовими хімікатами. Перед використанням будь-якого хімічного засобу ознайомитись з його інструкцією. Використовувати засоби особистого захисти при роботі з хімічними речовинами(гумові рукавички,респіратори,захисні окуляри тощо). Використовувати хімічні засоби лише за призначенням та у чітко визначених кількостях. Зберігати хімічні засоби окремо віж харчових продуктів та ліків. Зберігати хімічні засоби згідно умовам,зазначеним на упаковці. Берегти хімічні засоби від дітей та не дозволяти їх самостійно ними користуватися.

Номер слайду 12

Попереджувальні знаки Попереджувальні знаки – використовують для гарантування безпеки споживачів і навколишнього середовища. “Не викидати!” “Речовина небезпечна для оточуючого середовища!” “Bогненебезпечно!” “Обережно кислота!” “Сильно небезпечна речовина!” “Вибухова речовина!”

Номер слайду 13

Перша невідкладна допомога у разі отруєння побутовими хімікатами. Якщо препарат потрапив у шлунок,необхідно негайно викликати «швидку допомогу». До її приїзду викликати у потерпілого блювання,дати випити дві-три склянки води кімнатної температури. Після цього дати випити рослинну олію,молоко,збитий яєчний білок або білкову воду. Якщо отруєний утратив свідомість, його треба покласти на бік

Номер слайду 14

Перша невідкладна допомога у разі отруєння побутовими хімікатами. Уразі запорошення очей чи потрапляння в них бризок їдких речовин не можна терти очі!Необхідно промити їх водою. При опіках шкіри із потерпілих знімають одяг і протягом 10-15хв ретельно промивають водою місце ураження. Після цього необхідно нейтралізувати хімічну активність речовини,що спричинила опік. Рану від дії кислоти промивають лужним розчином

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додано
16 травня 2021
Переглядів
398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку