Презентація на тему: "Рухи м’язів ".

Про матеріал
Презентація на тему: "Рухи м’язів". Розкриває такі питання: як утворились перші м’язові клітини, будова м’яза,структура міоцитів і саркомерів, механізм м’язового скорочення. 11 клас, біологія профільний рівень К Задорожній
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 15. Тема: Рухи м’язів

Номер слайду 2

Перші м’язові клітини. Предки багатоклітинних тварин були здатні на два типи рухів: джгутиковий і амебоїдний. Перші тварини намагалися використати обидва. Однак більш ефективним виявилося використання амебоїдного руху. Для цього знадобилося, щоб актинові мікрофіламенти зібралися в міцні паралельні пучки. Клітини, актинових мікрофіламентів зібрані в паралельні пучки називаємо :1. М’язовими клітинами, або міоцитами, 2. Органи, утворені такими клітинами,- м’язами, або мускулами.

Номер слайду 3

Будова м’яза Три основні частин: 1.голівки, 2.черевця 3.хвоста. Черевце є зосередженням м’язових клітин, скорочення яких забезпечує корисну роботу: руховий акт. Голівка і хвіст — це кінцеві ділянки,

Номер слайду 4

Кріплення голівки і хвоста. У хордових і голівка, і хвіст найчастіше прикріплені до двох різних кісток (двоголовий м’яз плеча, литковий м’яз), однак відомів ипадки, коли м’язи прикріплюються до шкіри (мімічні м’язи, сфінктери), хрящів (м’язи гортані), інших м’яких тканин (ціліарний м’яз ока).

Номер слайду 5

Типи м’язової тканини. У хребетних розрізняють два основні типи м’язової тканини: 1. Гладеньку2. Посмуговану

Номер слайду 6

Посмугована тканина поділяється на два підтипи: а) скелетна б) серцева

Номер слайду 7

Типи м’язової тканини

Номер слайду 8

Структура міоцитів і саркомерів. Як і будь-яка клітина, м’язове волокно містить цитоплазматичну мембрану, або сарколему, і цитоплазму, або саркоплазму. У цитоплазмі присутні численні мітохондрії(вони забезпечують клітину енергією) та ендоплазматичний,або саркоплазматичний, ретикулюм (він накопичує йони Кальцію)

Номер слайду 9

Центральну частину волокна займаютьміофібрили- це довгі посмуговані пучки, якіскладаються з численних міофіламентів -окремих ниткоподібних молекул актину і міозину.

Номер слайду 10

Ділянка міофібрили, що охоплює один міозиновий пучок і суміжні з ними половинки двох сусідніх актинових пучків, називається саркомером.

Номер слайду 11

Загальний вигляд м’яза

Номер слайду 12

Механізм м’язового скорочення. Кожен міозиновий філамент має дві голівки. Розщепивши молекулу АТФ, голівказв’язується з актиновим філаментом і штовхає його в бік центру саркомера. Узгоджена робота багатьох міозинових філаментів призводить до посилення взаємопроникнення актинових і міозинових пучків і, відповідно,до скорочення саркомера, м’язового волокна і всього м’яза.

Номер слайду 13

Процес м’язового скорочення регулюєтьсяйонами Кальціюякі, вивільнившись із саркоплазматичного ретикулюму, зв’язуються з молекулами білка тропоніну. Цей білок змінює розташування волокон тропоміозину, які закривають активні центри молекул актину. Це дозволяє голівкам молекул міозину приєднатися до актинового філаменту.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Запитання та завдання1. Доведіть, що м’язовий тип руху є похідним від амебоїдного. 2. Яку роль м’язова тканина відіграєу функціонуванні основних систем органів людини?3. Як ви гадаєте, що спонукає йони Кальцію до виходу із саркоплазматичного ретикулюму?

Номер слайду 19

Домашнє завдання1. Опрацювати § 15. ст. 322. Виписати нові терміни і поняття.3. Виконати дистанційне завдання.

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку