Презентація на тему: "Рухи рослин".

Про матеріал
Презентація на тему: "Рухи рослин". Розкриває такі питання: ростові рухи рослин,тропізми, нутації, настії, тугорний рух та типи тургорних настій. 11 клас, біологія профільний рівень К Задорожній
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 16. Тема: Рухи рослин

Номер слайду 2

Рослини на відміну від тварин здатні до пошуку нових способів руху: ростових та тургорних.

Номер слайду 3

Ростові рухи рослин -цезміни положення частин рослини, зумовлені нерівномірним наростанням клітин у складі певного органа.

Номер слайду 4

Ростові рухи поділяються на три великі групи:1. Тропізм.2. Нутації. 3. Настії.

Номер слайду 5

Тропізми - рухи, спрямовані вздовж напряму дії зовнішнього чинника - світла, тепла, земного тяжіння. Види тропізму: А) позитивний- якщо тропізм спрямований у бік посилення стимулу. Б) негативний -якщо тропізм спрямований у бік послаблення стимулу.

Номер слайду 6

Форми тропізмів:1. Геотропізм — рух, викликаний силою тяжіння. А)Позитивний геотропізм характерний для коренів, він змушує їх досягати ґрунту і поширюватись у ньому. б)Негативний геотропізм властивий пагонам і дозволяє їм рости вгору навіть в умовах, коли насінина ще знаходиться під землею.

Номер слайду 7

2. Фототропізм - рух, викликаний світлом. А)Позитивний фототропізм властивий стеблам. Б) негативний - кореням.

Номер слайду 8

Діафототропізмом- здатність листки орієнтуватисяперпендикулярно до напрямку падаючого світла.

Номер слайду 9

3. Хемотропізм - рух, викликаний хімічними речовинами. Він характерний для коренів, що під час росту згинаютьсяв напрямку збільшення концентрації поживних речовин.

Номер слайду 10

Нутації - ростові рухи, що спричиняють ритмічні коливання та скручування органа навколо напряму дії зовнішнього чинника. Вуса гороху

Номер слайду 11

Настії - рухи, напрям яких не пов’язанийіз напрямом дії зовнішнього подразника. А) Автонастії зумовлені нерівномірним ростом клітин у різних частин органа. Б) Фотонастії спричинені зміною освітленості закривання суцвіть кульбаби за похмурої погоди. В)Термонастії пов’язані зі зміною температури (закривання квіток тюльпанів і крокусів на холоді).

Номер слайду 12

Тургорні рухи рослин. Тургор - це напруження клітини, спричинене тиском її вмісту на оболонку. У рослинних клітинах тургор зумовлений вмістом води в центральній вакуолі.

Номер слайду 13

Тургорний рух на рівні окремих клітин є розкриття і закриття продихів. Цілі органи рослин також здатні здійснювати тургорні рухи.

Номер слайду 14

У рослин, здатних до тургорних настій, в основі листкових пластинок і черешків присутній пульвінус — група клітин, що можуть швидко змінюватись в об’ємі. Наповнюючисьводою, пульвінус розтягується, рухаючи одну частину рослини відносно іншої.

Номер слайду 15

Типи тургорних настій:1. Ніктинастії — рухи «засинання»,спричинені одночасним зменшенням температури й освітленості, які відбуваються вночі(складання листків конюшини). 2. Тигмонастії,або сейсмонастії, зумовлені дотиком,струсом або іншим механічним впливом на органи рослини (складання листочків мімозита венериної мухоловки) 3. Хемонастії спричинені зміною концентрації хімічних речовин (рухи листків росички після потрапляння на них комах).

Номер слайду 16

Запитання та завдання1. Чому в рослинному світі не набув поширення м’язовий спосіб руху? 2. Які анатомічні дослідженняс лід провести для того, щоб визначити, до якого типуналежить рух певної рослини? 3. У чому полягає функціональна відмінність між тигмонастіями мімози та венериної мухоловки?

Номер слайду 17

Домашнє завдання § 16. Рухи рослин. 16

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
2805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку