Біологічний диктант " Ґрунтове середовище існування"

Про матеріал
Біологічний диктант з теми "Ґрунтове середовище існування" за підручником В. І. Соболя "Біологія і Екологія"
Перегляд файлу

Біологічний диктант на тему “Ґрунтове середовище існування”

Видатний учений-природодослідник, автор першої у світі наукової класифікації ґрунтів, засновник ґрунтознавства _____________________________________________________.

Учень ________________________, автор вчення про біосферу _______________________

дав визначення _______________________ як особливого біокосного тіла, що складається одночасно з біологічних (___________________) та косних (_______________________) тіл — мінералів, ________________, повітря, _______________________________. У ґрунті концентруються елементи й речовини, що їх постачають відмерлі рештки живих організмів. Перетворення цих решток за участі бактерій, грибів, дощових черв’яків називається _______

_______________________. А органічна речовина, що містить гумінові кислоти, гумін, гумусові кислоти називається _____________________________. Паралельно із цим процесом у ґрунті відбувається процес аеробного розщеплення органічних решток з утворенням мінеральних речовин (біоелементів, _______________  _________________, солей), який називається ___________________________________.

Мешканці ґрунтового середовища існування ____________________   (__________________).

Бактерії, археї, нижчі гриби, одноклітинні зелені і діатомові водорості, твариноподібні одноклітинні організми — це ______________________________________. До мікобіонтів належать ____________, _____________________, _____________________  ______________,  ___________________   __________________________. Водорості та вищі рослини є _______

____________________. До зообіонтів належать ______________________________________

_______________________________________________________________________________.

“Навряд чи знайдуться інші тварини, які б грали настільки велику роль в історії світу, як дощові черв’яки”, - так оцінив значення цих тварин _________________ _______________.

Зообіонти поділяються на такі групи _______________________________________________

_______________________________________________________________________________.

Залежно від їх ____________________________ та ________________ ___________________.

 

Перевіримо завдання:

Видатний учений-природодослідник, автор першої у світі наукової класифікації ґрунтів, засновник ґрунтознавства  Василь Васильович Докучаєв.

Учень В. В. Докучаєва, автор вчення про біосферу В. І. Вернадський

дав визначення ґрунту, як особливого біокосного тіла, що складається одночасно з біологічних (живих) та косних (неживих) тіл — мінералів, води, повітря, органічних решток. У ґрунті концентруються елементи й речовини, що їх постачають відмерлі рештки живих організмів. Перетворення цих решток за участі бактерій, грибів, дощових черв’яків називається гуміфікація. А органічна речовина, що містить гумінові кислоти, гумін, гумусові кислоти називається гумус. Паралельно із цим процесом у ґрунті відбувається процес аеробного розщеплення органічних решток з утворенням мінеральних речовин (біоелементів, мінеральних кислот, солей), який називається мінералізація.

Мешканці ґрунтового середовища існування едафобіонти  (геобіонти).

Бактерії, археї, нижчі гриби, одноклітинні зелені і діатомові водорості, твариноподібні одноклітинні організми — це мікробіонтів. До мікобіонтів належать слизовики,цвілеві гриби, ліхенізовані грибимікоризні гриби. Водорості та вищі рослини є фітобіонтами. До зообіонтів належать безхребетні та хребетні тварини, які живуть у ґрунті.

“Навряд чи знайдуться інші тварини, які б грали настільки велику роль в історії світу, як дощові черв’яки”, - так оцінив значення цих тварин Чарльз Дарвін.

Зообіонти поділяються на такі групи мікрофауна, мезофауна, макрофауна, мегафауна.

Залежно від їх розмірів та осередків мешкання.

doc
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку