Учні мають навчитися: характеризувати повсякденне життя українських селян за давніх часів, у першій половині ХІХ ст. та сьогодення;визначати особливості забудови українського села;порівнювати елементи повсякдення українців за давніх часів, у першій половині ХІХ ст. та сучасності;розповідати про життя українських селян на основі наукових, художньо – літературних текстів, живописних творів.
Вирощували ячмінь, овес, згодом - жито та пшеницю. З городини знали ріпу, капусту, редьку, огірки, буряк, моркву, горох, цибулю й часник. У садках росли вишні, сливи, яблуні. З тварин розводили велику й дрібну рогату худобу, свиней, овець. Помічниками в господарствах були воли та коні.
«Селянські житла (на Київщині) скрізь збудовані з дерева, вони здебільшого теплі взимку,ї х зовнішнє й внутрішнє плануванн я всюди майже однакове... Майже всі хати вкриті соломою. Загалом у селах будинки невеликі,у них рідко буває більше однієї кімнати, перед якою є сіни,з другого боку від сіней роблять комору без вікон. У кімнаті завжди є піч. Хати заможніших селян часом просторіші, кімнати не такі тісні, у них більше порядку й чистоти, досить часто вони побілені всередині і ззовні. Внутрішнє впорядкування кожної хати майже скрізь однакове. В усіх помешканнях завжди можна, бачити в кутку кімнати напроти дверей грубо намальованіобрази святих у більшій чи меншій кількості, прикрашені натуральними висушеними квітами та білими рушниками, вишитими червоними узорами. У їхніх помешканнях зовсім немає меблів, хіба що іноді шафа і декілька, простих стільців. їжа. Селян майже однакова, як влітку, так і взимку. Вони харчуються такими стравами: хліб житній, гречаний або ячмінний, зрідка пшеничний, за, винятком свят та місцевостей, де пшениця родить. Борщ готують із салом або зі свининою, капустою, буряками, щавлем влітку та з іншими овочами. Зрідка селяни їдять яловичину, частіше свинину, баранину або птицю, але лише на свято або в неділю. Взагалі вони споживають багато картоплі, яку вирощують всюди, особливо на піщаних ґрунтах, а такожячмінну, гречану, пшоняну кашу та галушки, які готують з житнього, пшеничного або іншого борошна, яєць, молока й сиру. Горіхи, бобові, кукурудза, часник, цибуля, свіжі або солоні огірки також належать до їхнього раціону, д л я їжі вони користуються простим мальованим глиняним посудом. Ложки, якими вони користуються, виточені з дерева, відполіровані, вкриті лаком і також складені рядочком у шафі. Виделки їм майже невідомі». де ля Фліз про тогочасний сільський побут
Кріпаків міняють на собак. І.Їжакевич. Великодня утреня. М. Пимоненко. На основі поданих картин визначте: Які сторінки життя українських селян засвідчують картини?Чому мали місце в житті українських селян такі явища, як їх обмін на собак? 3. Розкажіть, яким уявляєте життя українських селян за тих часів. Кріпацтво на українських землях у складі Росії було запроваджено в 1783 р., а скасовано 1861 р.