презентація на тему "Садок вишневий коло хати, або що визначало впродовж історії заняття мешканців українських сіл".

Про матеріал
Учні навчаться: - характеризувати повсякденне життя українських селян за давніх часів, у першій половині ХІХ ст. та сьогодення; - визначати особливості забудови українського села; - порівнювати елементи повсякдення українців за давніх часів, у першій половині ХІХ ст. та сучасності; - розповідати про життя українських селян на основі наукових, художньо – літературних текстів, живописних творів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Садок вишневий коло хати, або що визначало впродовж історії заняття мешканців українських сіл.

Номер слайду 2

Учні мають навчитися: характеризувати повсякденне життя українських селян за давніх часів, у першій половині ХІХ ст. та сьогодення;визначати особливості забудови українського села;порівнювати елементи повсякдення українців за давніх часів, у першій половині ХІХ ст. та сучасності;розповідати про життя українських селян на основі наукових, художньо – літературних текстів, живописних творів.

Номер слайду 3

Житла наші предки заглиблювали в землю на 30-80 см, іноді й більше, тому їх називають напівземлянками. У таких спорудах було затишно, вони швидше нагрівалися й довше тримали взимку тепло, а влітку - зберігали прохолоду.

Номер слайду 4

У хаті в кутку була піч з глини або каменю, яку топили «по-чорному», тобто так, що дим виходив крізь двері, чи невелике вікно, чи просто крізь солом’яний дах.

Номер слайду 5

Вирощували ячмінь, овес, згодом - жито та пшеницю. З городини знали ріпу, капусту, редьку, огірки, буряк, моркву, горох, цибулю й часник. У садках росли вишні, сливи, яблуні. З тварин розводили велику й дрібну рогату худобу, свиней, овець. Помічниками в господарствах були воли та коні.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Роздивіться зображення-реконструкції давнього міста та села. Які особливості забудови привертають увагу? Що відрізняє село від міста? Як ці відмінності відбито в значенні слів? Який будівельний матеріал використовували за часів Київської Русі в будівництві?

Номер слайду 9

Чи змінилося життя українських селян з попереднім часом?

Номер слайду 10

На основі поданих зображень визначте: Які споруди зображено на малюнках?Що про це свідчить?Опишіть інтер»єр житла.

Номер слайду 11

Яким було українське село у 18 – першій половині 19 ст.?На основі поданих картин опишіть селянський будинок. Опрацювати повідомлення лікаря Домініка П’єра де ла Фліза про побут українських селян

Номер слайду 12

Чим займалися селяни ? Які у них були знаряддя праці? Чи високі вони збирали врожаї?

Номер слайду 13

«Селянські житла (на Київщині) скрізь збудовані з дерева, вони здебільшого теплі взимку,ї х зовнішнє й внутрішнє плануванн я всюди майже однакове... Майже всі хати вкриті соломою. Загалом у селах будинки невеликі,у них рідко буває більше однієї кімнати, перед якою є сіни,з другого боку від сіней роблять комору без вікон. У кімнаті завжди є піч. Хати заможніших селян часом просторіші, кімнати не такі тісні, у них більше порядку й чистоти, досить часто вони побілені всередині і ззовні. Внутрішнє впорядкування кожної хати майже скрізь однакове. В усіх помешканнях завжди можна, бачити в кутку кімнати напроти дверей грубо намальованіобрази святих у більшій чи меншій кількості, прикрашені натуральними висушеними квітами та білими рушниками, вишитими червоними узорами. У їхніх помешканнях зовсім немає меблів, хіба що іноді шафа і декілька, простих стільців. їжа. Селян майже однакова, як влітку, так і взимку. Вони харчуються такими стравами: хліб житній, гречаний або ячмінний, зрідка пшеничний, за, винятком свят та місцевостей, де пшениця родить. Борщ готують із салом або зі свининою, капустою, буряками, щавлем влітку та з іншими овочами. Зрідка селяни їдять яловичину, частіше свинину, баранину або птицю, але лише на свято або в неділю. Взагалі вони споживають багато картоплі, яку вирощують всюди, особливо на піщаних ґрунтах, а такожячмінну, гречану, пшоняну кашу та галушки, які готують з житнього, пшеничного або іншого борошна, яєць, молока й сиру. Горіхи, бобові, кукурудза, часник, цибуля, свіжі або солоні огірки також належать до їхнього раціону, д л я їжі вони користуються простим мальованим глиняним посудом. Ложки, якими вони користуються, виточені з дерева, відполіровані, вкриті лаком і також складені рядочком у шафі. Виделки їм майже невідомі». де ля Фліз про тогочасний сільський побут

Номер слайду 14

Зразки селянських жител. Малюнок Д. П. де ля Фліза.

Номер слайду 15

Внутрішнє планування селянської хати. Малюнок Д. П. де ля Фліза.

Номер слайду 16

Кріпаків міняють на собак. І.Їжакевич. Великодня утреня. М. Пимоненко. На основі поданих картин визначте: Які сторінки життя українських селян засвідчують картини?Чому мали місце в житті українських селян такі явища, як їх обмін на собак? 3. Розкажіть, яким уявляєте життя українських селян за тих часів. Кріпацтво на українських землях у складі Росії було запроваджено в 1783 р., а скасовано 1861 р.

Номер слайду 17

Що характерне для життя в селі сьогодні?

Номер слайду 18

Ковалівка - українське село яке дасть фору Європі

Номер слайду 19

Що, по-вашому, здатне повернути людей до сіл? Розкажіть про своє перебування в українському селі. Що вразило найбільше? Чому городяни дедалі частіше прагнуть придбати садибу в селі?

Номер слайду 20

Закріплення. Розкажіть про життя в селі за планом:1) Як і коли виникали села? Що характерне для їхньої забудови?2) Хто проживав у селах? Якими були заняття їхніх мешканців?3) Що визначало життя українських селян наприкінці 1 8 - у 19 ст. ?4) Що характерне для розвитку сіл сьогодні?

Номер слайду 21

Д/З: § 25, виконати тести

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Євген Гасан
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Заєць Сергій
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
5 лютого 2022
Переглядів
2045
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку