Презентація на тему "Самоподвоєння ДНК. Репарація"

Про матеріал
Презентація розкриває поняття реплікації, її принципи та етапи, а також причини та механізми різних видів репарації - світлової, вирізальної і рекомбінаційної. Компактна, з чіткими зрозумілими поясненнями, зручна під час проведення синхронних уроків. Розроблена за підручником В.І.Соболя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Реплікація і репарація

Номер слайду 2

Поняття про реплікацію. Процес самоподвоєння ДНК або процес утворення нових молекул ДНКПроходить у ядрі клітини. Під час синтетичного періоду інтерфази

Номер слайду 3

Етапи реплікаціїРозкручування молекул ДНК Приєднання білків, що не дають згортатися Роз'єднання двох ланцюгів ДНК і формування реплікаційної вилки Приєднання ДНК-полімерази і синтез дочірніх ланцюгів. Скручування дочірніх ланцюгів у спіраль

Номер слайду 4

Принципи реплікаціїІ. Комплементарність: А=Т, Г=ЦІІ. Напівконсервативність: Один ланцюг – материнський (старий)Другий ланцюг – новоутворенийІІІ. Антипаралельність: на одному ланцюзі синтез в одному напрямку, на іншому – у зворотньому

Номер слайду 5

Поняття про репарацію. Набір процесів, за допомогою яких клітина знаходить і виправляє помилки на молекулах ДНК. Це “ремонт ування” ДНК. Відбувається у ядрі. Важливий і досить поширений процес. Лише за добу ультрафіолетове випромінювання спричинює близько 1млн. пошкоджень ДНК у одній клітині. Ефективність репарації залежить від віку клітини, її функцій та властивостей міжклітинного середовища. Репарація забезпечує постійність геному і нормальне функціонування організму.

Номер слайду 6

Причини пошкодження ДНКЗовнішніВнутрішніНеправильний метаболізм (вільні радикали, нерозщеплений пероксид водню Н2 О2, вільний кисень. Вода → гідролізує ДНКПомилки ДНК-полімераз при реплікаціх. Радіоактивні і ультрафіолетові променіТемпература. Хімічні речовини (токсини, наркотики)

Номер слайду 7

Види репараціїСвітлова. Вирізальна. Рекомбінаційна за доп. ферменту ДНК-фотоліазивирізання від10 до 30 нуклеотидів одного ланцюга, далі – синтез і вставка нового фрагментувирізання дволанцюгового фрагменту ДНКПроцес виправлення помилок на молекулі ДНК

Номер слайду 8

Світлова репарація. При ультрафіолетовому опроміненні фагів, бактерій і найпростіших спостерігається різке зниження їх життєдіяльності. Однак їхня здатність до виживання різко підвищується, якщо на них додатково впливати видимим світлом. Виявилося, що під дією УФ-випромінювання в молекулі ДНК утворюються димери, що перешкоджають зчитування інформації. Видиме світло активує ферменти, що руйнують димери.

Номер слайду 9

Вирізальна репарація. Основний вид репарації. Передбачає виявлення пошкодженого одноланцюгового фрагмента ДНК (10-30 нуклеотидів) та подальше його вирізання. На основі іншого, непошкодженого ланцюга синтезується необхідний фрагмент і вмонтовується на місце пошкодженого.

Номер слайду 10

Рекомбінаційна репарація. У випадку сильного пошкодження ДНК (утворення дволанцюжкових розривів, великих одноланцюжкових провалів, міжланцюжкового зшивання) відбувається рекомбінаційна репарація, за якої фрагмент ДНК видаляється, і в цьому місці синтезується новий фрагмент.

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
2058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку