ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "САМОРЕГУЛЯЦІЯ НА ТКАНИННОМУ РІВНІ."

Про матеріал
В презентації "Саморегуляція на тканинному рівні" розкрито поняття:міжклітинна сигналізація,контактна сигналізація через щілинні контакти,типи хімічної сигналізації,гістогормони,нейромедіатори ЦНС.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Саморегуляція на тканинному рівні

Номер слайду 2

Міжклітинна сигналізація. Міжклітинна комунікація забезпечує передачу сигналу всередину окремих клітин. Клітини бактерій

Номер слайду 3

Міжклітинні контакти - клітинні структури, що скріплюють клітини між собою і забезпечують міжклітинну комунікацію

Номер слайду 4

Сигналізація між тваринними клітинами може бути:1. Контактною (за безпосереднього контакту) – це сигналізація що відбувається через щілинні контакти, які сполучають цитоплазму двох клітин, що взаємодіють та уможливлюють обмін малими молекулами.2. Дистантною (на відстані) сигналізація відбувається за допомогою молекул, що секретуються.

Номер слайду 5

Контактна сигналізація черезщілинні контакти. Щілинний контакт - спосіб сполучення клітин у тканині за допомогою білкових каналів. Через ці канали від клітини до клітини можуть передаватися електричні сигнали (за допомогою неорганічних йонів)і малі молекули, такі як моносахариди, амінокислоти, нуклеотиди, вітаміни й молекули вторинних посередників. Щілинні контакти наявнінаявні в більшості тваринних клітин. Вони забезпечують поширення електричного збудження, передаючи йони між клітинами.

Номер слайду 6

Значення щілинних контактів1. Скорочення серцевого м’яза. 2. Забезпечуючи ритмічну перистальтику клітини гладеньких м’язів кишечника.3. У нервовій системі формують електричні синапси, через які проходить нервовий імпульс.4. Для нормального функціонування печінки й дозрівання фолікулів у яєчнику.5. Для нормального розвитку зародка.

Номер слайду 7

Дистантна сигналізація за допомогою молекул, що секретуються:виділяють хімічні речовини, які є сигналами для клітин-мішеней, розташованих на деякій відстані.

Номер слайду 8

Три типи хімічної сигналізації:1. Ендокринна - сигналізація за допомогою хімічних речовин (гормонів), які діють на віддалені клітини.2. Паракринна - виділення клітиною хімічних речовин, які діють лише на клітини з найближчого оточення.3. Аутокринна - виділення клітиною речовин, які діють на неї саму.

Номер слайду 9

Міжклітинні сигнальні речовини:1. Гормони - речовини, що виділяються ендокринними клітинами й транспортуються рідинами організму до клітин-мішеней, розташованих на відстані від місця секреції.2. Гістогормони - біологічно активні речовини, які виділяються клітинами в міжклітинний простір і впливають лише на сусідні клітини.3. Нейромедіатори - з’єднання, що передають сигнал у синапсах нервових клітин і діють тільки на постсинаптичну клітину.

Номер слайду 10

Паракринна і аутокринна сигналізація. Паракринної і аутокринної регуляції є місцева дія. Гістогормони не надходять у кров, а діють на клітину, що їх продукує, та на її найближче оточення, поширюючись по міжклітинній рідині за рахунок дифузії.

Номер слайду 11

До гістогормонів належать: 1. Цитокіни - невеликі пептиди, які стимулюють або пригнічують функції інших клітин (зокрема, ріст), беруть участь у диференціюванні клітин, розпочинають апоптоз. 2. Фактори росту - білкові молекули, що регулюють поділ, диференціювання і рухливість клітин. 3. Простагландини за хімічною природою жирними кислотами. Вони спричинюють скорочення гладких м’язів, активують діяльність нервової системи, мають антизапальнудію, збільшують проникність кровоносних судин, знижують рівень зсідання крові.

Номер слайду 12

4. Гістамін бере участь у регуляції різних процесів в організмі, є нейромедіатором і одним з активаторів алергічних реакцій.

Номер слайду 13

Синаптична сигналізація Синапс -зона контакту між нейронами чи нейронами та іншими збудливими утвореннями, що проводить електричний або хімічний сигнал в іншу клітину (нервову, м'язову ). Термін «синапс» був введений в 1897 році англійським фізіологом Майклом Фостером.

Номер слайду 14

Сигнальні молекули - нейромедіатори. Ці молекули вловлюються рецепторами постсинаптичної мембрани наступного нейрона й стимулюють утворення електричного сигналу Якщо нейромедіатор не досяг мети, він вилучається зі щілини ферментами або повертається назад у нервове закінчення. Тому вплив сигналу є досить точним.

Номер слайду 15

До нейромедіаторів ЦНС належать:1. Адреналін є збуджуючим нейромедіатором.2. Дофамін є частиною «системи заохочення» і виділяється у відповідь на правильну поведінку. Він викликає відчуття задоволення,чим впливає на процеси мотивування і навчання.3. Серотонін часто називають гормоном щастя; зниження рівня серотоніну є одним з факторів виникнення депресії. 4. Серотонін здійснює передачу сигналу з нервів на м’язи.

Номер слайду 16

Запитання та завдання1. Навіщо клітини тканин контактують одна з одною? 2. Порівняйте ефективність щілинних і синаптичних контактів для нервової тканини. 3. Зважаючи на функції щілинних контактів, зробіть припущення, які порушення можуть виникнути в разі спадкового дефекту цих структур.

Номер слайду 17

Домашнє завдання1. Опрацювати § 23. Саморегуляція на тканинному рівні.2. Вивчити основні поняття.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бегма Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тихончук Олександр Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
6655
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку