Життєві форми тварин та рослин як адаптації до середовища існування

Про матеріал
Презентація за темою "Життєві форми тварин та рослин як адаптації до середовища існування" для вивчення теми АДАПТАЦІЇЇ у 11-му класі. При вивченні даної теми необхідно сформулювати в учнів знання про життєві форми тварин та рослин; з'ясувати їхній зв'язок з адаптацією до різних умов в екосистемах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєві форми тварин та рослин як адаптації до середовища існування

Номер слайду 2

Життєві форми – це зовнішня форма організму, яка була набута в процесі еволюції і відбиває спосіб його взаємодії із середовищем існування. Біоморфологія – наука, що вивчає життєві форми.

Номер слайду 3

Життєві форми ссавців. Форми, що плавають: Форми, що риють:І. Суцільноводні: Нектон. Планктон. БентосІІ. Напівводні: Ті, що пірнають. Ті, що не пірнають. Ті, що добувають з води лише їжу. Абсолютні землериї (все життя проводять під землею)Відносні землериї (виходять на поверхню)

Номер слайду 4

Життєві форми ссавців. Наземні форми:І. Ті, що не роблять нір: Ті, що бігають. Ті, що стрибають. Ті, що повзаютьІІ. Ті, що роблять нори: Ті, що бігають. Ті, що стрибають. Ті, що повзаютьІІІ. Тварини скельІV. Деревні форми, що лазять: Ті, що не сходять з дерева. Ті, що лише лазять по деревах. V. Повітряні форми: Ті, що добувають їжу в повітріТі, що видивляються їжу з повітря

Номер слайду 5

На формування життєвих форми кожної групи тварин накладає відбиток спосіб їхнього пересування у середовищі.

Номер слайду 6

Життєві форми рослин

Номер слайду 7

Життєві форми рослин. Фанерофіти. Переважно дерева та кущі, бруньки відновлення яких розташовані високо над рівнем грунту та захищені від несприятливих умов лусками чи іншими подібними утвореннями (сосна, дуб, липа, береза, ліщина); до них також належать ліани.

Номер слайду 8

Життєві форми рослин. Хамефіти. Невисокі рослини – кущі та напівкущі, їхні бруньки відновлення розташовані близько до грунту, взимку вкриваються снігом (брусниця, чорниця тощо)

Номер слайду 9

Життєві форми рослин. Гемікрептофіти. Трав’яниті багаторічні рослини; їхні надземні частини відмирають, прикриваючи собою бруньки відновлення (кропива, кульбаба, злаки, жовтець, перстач, півонія, ряст)

Номер слайду 10

Життєві форми рослин. Криптофіти. Рослини, бруньки відновлення або верхівки видозмінених пагонів яких розташовані під грунтом або іншим субстратом (різні цибулеві, бульбові та кореневищові види – конвалія, тюльпан, лілії тощо)

Номер слайду 11

Життєві форми рослин. Терофіти. Однорічні рослини, які перечікують несприятливі умови на стадії насіння чи спор (маки, перестріч)

Номер слайду 12

Життєві форми рослин. Епіфіти. Рослини, що не мають коренів у грунті, оселяються на надземних частинах інших рослин (омела біла).

Номер слайду 13

Життєві форми рослин

Номер слайду 14

Чи маєте питання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. жабіцька жанна
    Чудова робота, повністю відповідає програмі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 листопада 2020
Переглядів
4907
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку