Презентація на тему " Сенсорні системи смаку і нюху , дотику і рівноваги "

Про матеріал
Матеріал створений відповідно до діючої програми 8 класу ,на тему " Сенсорні системи смаку і нюху , дотику і рівноваги ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сенсорні системи смаку і нюху дотику і рівноваги

Номер слайду 2

Система рівноваги

Номер слайду 3

Вестибулярний апарат створює образ довжини шляху, поворотів, підйомів і спусків на ньому. Це – орган відчуття простору. Вестибулярний аппарат складається з :а) круглого та овального мішечків;б) переддвер'я;в) трьох півколових каналів.

Номер слайду 4

Вестибулярний апарат. Орган рівноваги – вестибулярний апарат. Складається з 2х мішечків і 3х півколових каналів. Заповнений рідиною. Всередині чутливі клітини

Номер слайду 5

Номер слайду 6

“Запах... Вдыхаю невольно. Это холодное пламя. Оно омывает память. Как музыкальные волны. Функції носа: дихальна, захисна, кондиціонер, мімічна, резонансна, нюхова. А – носові ходи носової порожнини; Б – нюхові рецепторні клітини; В – кірковий центр нюху (скронева доля великих півкуль); Г – епітелій нюхової ділянки носової порожнини

Номер слайду 7

Нюхова сенсорна система

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Смакова сенсорна система

Номер слайду 10

Солодке. Солоне. Кислегірке

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Сенсорні системи дотику і температури

Номер слайду 13

У зору є око, у слуху – вухо, у нюху – ніс, у смаку – язик. А за дотик відповідає вся поверхня тіла людини. Його орган – шкіра. Види рецепторів шкіри: механорецептори, терморецептори, больові. Людина може лишатися зору та слуху. Є хвороби, при яких зникає смак. Нежить – і до побачення нюх. Тільки одне з головних чуттів ніколи не кидає людину. Це – дотик. Дотик, температура, біль. Ці рецептори містяться на шкірі, яка є величезним рецепторним полем.....

Номер слайду 14

Механорецептори. Тиск. Дотик. Вібраціїлоскотаннятерморецептори. Холодтепло. Рецептори болю. Рецептори руху

Номер слайду 15

Вільні закінчення реагують на:дотикбіль теплотискдотик, тиск

Номер слайду 16

Внутрішні рецептори. Рецептори болю – майже у всіх органахмеханорецептори. Рецептори розтягнення у звязках і сухожилках

Номер слайду 17

..

Номер слайду 18

Подразники

Номер слайду 19

Дай відповіді на запитання1. Чому кажуть, що голод – кращий кухар?2. Чому людина, щоб краще розрізнити запах, принюхується і робить кілька сильних вдихів?3. Які рефлекси проявляються у людини при подразненні органів нюху?4. Які рефлекси захищають органи дихання?

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1644
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку