Презентація на тему: "Середньовічний замок"

Про матеріал
Презентацію підготували учні 7-го класу у вигляді віртуальної екскурсії по замкам Європи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: «СЕРЕДНЬОВІЧНІ ЗАМКИ»Підготували учні 7-А класу. НВК № 30 «ЕКОНАД» м. Києва. Літвінчук Є.,Вітковський М. Учитель Яценко С. В.

Номер слайду 2

Середньовічні замки та собори: візитна картка туристичної Європи

Номер слайду 3

Доброго дня дорогі друзі, нас звати Вітковський Нікіта і Літвінчук Єгор, ми раді бачити вас на нашій екскурсії. Сьогодні ми здійснимо з вами подорож одними з найкращих середньовічних замків та соборів Європи.

Номер слайду 4

Середньовічні замки Європи завжди притягували до себе інтерес та увагу туристів своєю величністю і загадковою аурою. Опинившись у середньовічному замку, ми починаємо уявляти лицарські турніри, які проходили в минулі часи, урочисті прийоми, які влаштовували господарі замку.

Номер слайду 5

Слово «замок» майже завжди асоціюється з королями і лицарями, з прекрасними леді і їх служницями, а також з таємницями та змовами. Якщо вірити легендам, то майже в кожному середньовічному замку Європи є свій привид.

Номер слайду 6

Дивним також є і те, що багато середньовічних замків Європи, що пройшли крізь війни і навали, збереглися до наших днів майже в первозданному вигляді. Кожен камінь просочений загадковістю та історією, і майже кожен замок має свою особливу легенду.

Номер слайду 7

На нашу думку, одним з найромантичніших замків є Нойшванштайн у Німеччині.

Номер слайду 8

Замок – один із найгарніших у світі і є місцем паломництва туристів зі всього світу, відноситься до розряду замків «must see». Це навіть не стільки замок у звичному розумінні цього слова людей X-XIII століть – це палац, «палац мрії» його творця, який йому так і не вдалося побачити в повній своїй розкоші.

Номер слайду 9

Про створення цього замку подбав баварський король Людовик II. Його світогляд, химерні фантазії та мрії з допомогою Крістіана Янка (театрального художника), знайшли своє втілення в дизайні інтер’єру, архітектурі і ландшафтній композиції замку.

Номер слайду 10

Популярність замку Нойшванштайн виправдана його чудовим зовнішнім і внутрішнім оформленням. Замком можна бродити цілими годинами, милуючись його чудовими кімнатами-шедеврами. Але велика кількість туристів (а в день буває по 5-6 тисяч відвідувачів) не дає можливості довго перебувати всередині.

Номер слайду 11

Пропоную звернути увагу на одну дивовижну кімнату Нойшванштайна – Грот – зразок дивної фантазії Людовика ІІ.  Знаходиться ця кімната на третьому поверсі замку. Переступивши її поріг, ви відразу потрапляєте в казкову печеру. Звичайні стіни тут перетворені в скелі, в яких знаходиться невеликий водоспад.

Номер слайду 12

Подорожуючи Францією варто звернути увагу на острів-фортецю Мон-Сен-Мішель

Номер слайду 13

Острів Мон-Сен-Мішель, що в перекладі з французької означає «гора Архангела Михаїла», знаходиться на узбережжі Нормандії . Під час припливу острів майже повністю відрізаний від материка. Тільки вузький перешийок, побудований в 1880-і роки, зберігає зв’язок з узбережжям При відвідуванні фортеці Мон-Сен-Мішель будьте обережні: вода прибуває швидко, “зі швидкістю скачущей коні”, як стверджував Віктор Гюго. Багато туристів потонули при спробі перетнути затоку.

Номер слайду 14

Це місце надзвичайно романтичне. Що зовсім не дивно – Мон-Сен-Мішель, гора Архангела Михайла, – вже одним своїм виглядом розташовує до мрійливості. Кам’янистий острів, овіяний вітрами і легендами, з дивним, унікальним замком-аббаством – справжній скарб, дбайливо охороняється морем, пісками і милістю свого покровителя.

Номер слайду 15

Місце це дійсно родом з легенд. І найперша з них свідчить, що походженням своїм острів зобов’язаний велетням, які зібралися одного разу потягти подалі пару-трійку каменів більше, та так і не зуміли їх далеко понести. От і кинули вони свою ношу тут, на південному заході протоки Ла-Манш французької провінції Нормандія.

Номер слайду 16

Мон-Сен-Мішель багато в чому унікальний. Унікально його місце розташування – на кам’янистому острові, оточеному круглий рік то водою, то, внаслідок відливу, піском. Унікальна його планування – абатство будувалося протягом століть, і його споруди немов обліпили гору, на якій вони стоять.

Номер слайду 17

Візитною карткою Англії є Букінгемський палац

Номер слайду 18

Букінгемський палац – ще одне чудо світу. Він, прославлений як один з діючих дотепер королівських палаців, є найбільшим у світі. І справді палац воістину грандіозний: у ньому шістсот шістдесят одна кімната, він займає площу в 20 га, більша частина яких (17 га) відведена під чудовий пишний сад. Найцікавіше, звичайно, те, що палац, який є аж ніяк не музеєм, а приватною резиденцією, 2 місяці в році (у серпні та вересні) відкриває свої двері для всіх бажаючих.

Номер слайду 19

Букінгемський палац відкривається для відвідувачів лише після того, як король залишає його. Про це свідчить спущений державний прапор над ним. Але доступні огляду всього дев’ятнадцять кімнат. Це в основному офіційні приміщення, такі як Тронний зал і Державний обідній зал, а також картинна галерея і королівські стайні. Цікаво, що палац має власну пошту, басейн і кінотеатр. Відвідувачі отримують можливість оглянути і парк, в якому є навіть водоспади і озеро.

Номер слайду 20

Перед очима здивованих відвідувачів будинку короля Чарльз III (нині палац є його резиденцією) оживає історія: в його кімнатах жив король Едуард VII (який, до речі, і народився, і помер саме в Букінгемському палаці), а бальний зал був побудований ще при королеві Вікторії. Пам’ятник цієї государині, з образом якої пов’язане уявлення про цілу епоху в житті Великобританії, знаходиться перед палацом, завершуючи своєю пишністю його урочистий вигляд. Саме в момент вступу королеви Вікторії на престол в 1837 р було офіційно проголошено, що Букінгемський палац є головною резиденцією британських монархів.

Номер слайду 21

Парадним під’їздом до Букінгемському палацу є вулиця Мелл. Вона вважається найширшою і прямий вулицею центральній частині Лондона і схожа на паркову алею (в XVII в. Насправді була однією з алей Сент-Джеймсському парку, на якій король грав у м’яч). Від французької назви цієї гри «пель-Мель» і утворилася назва алеї парку, а потім і вулиці.

Номер слайду 22

Одним з наймістичніших замків Європи є замок Бран у Румунії

Номер слайду 23

Замок Бран – таємничий музей-форт, тут народилася знаменита легенда про графа Дракулу – вампіра і вбивцю людей. У 1622-1625 роках тут завершили будівництво двох захисних башт. Зведений на вершині скелі і має незвичайну форму у вигляді трапеції, але служив стратегічною оборонною фортецею в 4 рівня, з’єднаних сходами. Зали і коридори замку переплітаються в загадковий лабіринт

Номер слайду 24

У внутрішньому дворику знаходиться колодязь, який веде, згідно з легендою, до підземних приміщень. Замок Бран мав багато господарів за весь період своєї історії. Спочатку він був у володіннях господаря Мірчі Старого, а потім належав жителям Брашова і Габсбурзької Імперії. За переказами, тут ночував легендарний воєвода Влад Цепеш-Дракула в періоди своїх походів, а ліс, що оточує замок Бран, був улюбленим місцем полювання Цепеша. За іншою версією, його катували в підвалах замку турецькі вороги. Мабуть тому замок Бран і називають замком Дракули

Номер слайду 25

Влад Цепеш отримав ім’я «Дракула» від свого батька, але до імені додали закінчення «а», і тому в історії він відомий або під ім’ям Влад Цепеш, або – Влад Дракула. Практично все, що пов’язано з діяльністю цієї людини, овіяно таємницею. Місце і час його народження взагалі не встановлені..

Номер слайду 26

Замок Бран таїть в собі велику кількість таємних ходів і підземних лабіринтів за якими можна проникнути непоміченим у замок або втекти із замку. З Дракулою або без нього, в наші дні Бран знаходиться серед найцінніших пам’яток середньовічного мистецтва в Румунії. Це музей, служить великим свідченням історичного та артистичного минулого. Але якою б не була казка, в неї все-таки хотілося б вірити, що і роблять тисячі туристів, прибуваючи сюди щорічно.

Номер слайду 27

Завершальним об'єктом нашої екскурсії буде Реймський собор у готичному стилі

Номер слайду 28

Реймський собор є місцем, в якому були офіційно короновані численні французькі монархи. Він побудований на місці базиліки, де колись (496 р.) Святим Ремі був хрещений Хлодвіг I – один з найбільших політиків свого часу. Будівництво собору було завершено до кінця 13 століття.

Номер слайду 29

Для наших співвітчизників цікаво те, що в цьому соборі в XII столітті була коронована знаменита Анна Ярославна - вона була першою жінкою, яка удостоєна цієї честі. Усі наступні французькі королі різних епох є її прямими нащадками. До цих пір в соборі Реймса зберігається одна з найбільших реліквій Франції - масивна золота чаша для коронаційних церемоній, що датується XII століттям. Під час коронації з неї причащалися всі французькі королі, а напис на чаші говорить про те, що викрав її чекає жахлива кара.

Номер слайду 30

Собор в Реймсі дуже високий, щодо оточуючих його будівель: його висота - 80 м , а довжина - 150. Коли над собором йдуть хмари, то здається, що він теж рухається. Різні етапи будівництва дуже добре видно в соборі: в різний час ним керували різні майстри, і кожен вніс щось своє.

Номер слайду 31

Серед 500 фігур, що прикрашають галерею, є королі і лицарі, єпископи і святі, майстри різних ремесел і навіть сам диявол. Велика частина цих фігур відноситься до XIII століття, а на порталах західного фасаду можна побачити сцени з життя Ісуса Христа.

Номер слайду 32

У Реймського собору кілька тисяч скульптур, і найвідомішими вважаються статуя Богоматері, Усміхнений Ангел, портрети французьких королів. Привертають увагу і фігури дивовижних, казкових тварин, і статуї святих. Не випадково дуже часто можна чути, що собор Нотр-Дам де Реймс називають царством скульптур. Ангели на аркбутанами собору немов збираються злетіти, а королі, які стоять в ряд нагорі, на галереї, день і ніч охороняють величний будинок.

Номер слайду 33

Сьогодні ми зробили мандрівку середньовічними замками та соборами Європи. Познайомилися з історією їх виникнення і архітектурними особливостями. Наша екскурсія підійшла до кінця. Ми сподіваємося вона була цікавою та сподобалася вам. До зустрічі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Морозовський Юрій Михайлович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
6395
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку