Презентація на тему "Шолом-Алейхем. Тев'є-молочар"

Про матеріал
Короткі відомості про Шолома-Алейхема, цікаві факти його біографії, найвідоміші твори; опис та аналіз твору "Тев'є-молочар"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шолом-Алейхем. У перекладі з мови їдиш означає “Мир вам”Учитель зарубіжної літератури. Лебединська Вікторія Леонідівна

Номер слайду 2

Рабинович Соломон Наумович (Шо́лом Но́хумович) (1859-1916)Єврейський письменник, драматург. Народився на Полтавщині у м. Переяслав (тепер Переяслав-Хмельницький Київської обл.)Навчався в хедері - єврейській початковій релігійній школі. Працював домашнім учителем у єврейського магната Елімелеха Лоєва, рабином (духовним наставником). Одружився з донькою Лоєва. Після смерті тестя отримав величезний спадок, але грав на біржі, тому розорився. Жив у Лубнах, Білій Церкві, Львові, Одесі; в Італії, Швейцарії; багато подорожував Європою. Переїхав до Нью-Йорка, де й помер.

Номер слайду 3

Цікаві факти біографіїЗавдяки майстерні передачі образів в своїх творах, його називали єврейським Марком Твеном. До речі, Алейхем був знайомий з ним особисто, і Твен зізнався, що вважав себе американським Шолом Алейхемом. У юнацькому віці йому дуже сподобався твір «Робінзон Крузо». Настільки надихнувшись ним, хлопчик в 15 років написав свою, єврейську версію Крузо. І з цього моменту він твердо вирішив стати письменником. Починає публікуватися в першій газеті на їдиші «Фолксблат». До нього приходить слава і популярність. Він хворів на важку форму туберкульозу.

Номер слайду 4

Творчість. Найвідоміші твори. Шолом-Алейхем написав 10 романів, 20 п'єс, сотні повістей та оповідань, багато статей. Повісті:«Тев'є-молочар»«Менахем-Мендл»«Хлопчик Мотл»«Пісня над піснями»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Інтерактивна вправа “Сонечко”Шолом-Алейхемавантюрний

Номер слайду 7

“Тев'є-молочар”Рік написання: 1894-1914 рр. Жанр: новелістична повість (9 новел-монологів). Образотворчий, художній ряд повісті - трагікомічний. Твір про життя єврейського народу в першому десятилітті ХХ ст. Повість рясніє цитатами зі Святого Письма і молитов.

Номер слайду 8

СЮЖЕТЖиття не щадить Тев’є та 7 його дочок. Помирає дружина Тев’є Голда. А в довершення усіх злиднів євреїв виселяють за царським указом з їх рідного села, за «межі осідлості».

Номер слайду 9

Тев’є має сім гарних, працьовитих, розумних дочок. По-різному склалися їхні долі. Старша Цейтл, не бажаючи пов’язати свою долю зі старим заможним м’ясником Лейзером-Вольфом, одружується з бідним кравцем Мотлом, який згодом помирає від сухот.Інша дочка Тев’є — Годл закохується в революціонера Перчика і вирушає разом з ним на заслання у Сибір. Хава, порушивши заповіти батьків, виходить заміж за неєврея, писаря Федька, та приймає християнство. За традиційними юдейськими уявленнями, така дочка вважалася померлою і за нею мали справляти траур. Але на самоті Тев’є спадає думка: «А що таке єврей і не єврей? І навіщо Бог створив євреїв і неєвреїв? А якщо вже створив і тих, і інших, то чому вони мають бути отакі роз’єднані, чому повинні ненавидіти один одного?..»Дочка Шпринця, закохавшись у багатого, але нікчемного і самозакоханого Арончика, втопилася, вражена його віроломством. Трагічно складається і доля сумирної Бейлки, яка виходить заміж за нелюбого багатія, аби забезпечити батькові старість.

Номер слайду 10

Характеристика образу Тев’є ›Простакуватий›Шляхетний›Добре розуміє людей›Цінує красу природи›Ніколи не йде проти совісті›Порядний›Мудрий, постійно цитує прислів'я та приказки›Працьовитий: працює в поті чола›Дбає про родину, дуже любить дочок›Винахідливий›Веселий, справжній гуморист›Ніколи не втрачає надії

Номер слайду 11

Проблематика твору «Тев’є-молочар»{D33854 AF-1353-4 DA9-8 AD3-B93 B49 D609 C2}Філософські проблеми Життя і смерті, віри, сенс буття, щастя, багатство й бідність, національність Вірить у Бога й покладається на нього у всіх своїх справах; хоча інколи дорікає йому за ті випробування, які він йому посилає; ставить йому «незручні запитання» Морально-етичні проблеми Уявлення про хороше й погане, правильне й неправильне, добро і зло Ставлення до далеких родичів і до всіх євреїв як до близьких, до рідних; вияв гостинності; прощення провин та ін. Психологічні проблеми. Ставлення до інших, до різних подій і неприємностей, до дотримання іншими норм поведінки Тев’є за свої послуги просить мало й щиро радіє з того, що його високо цінують; думає, як не шокувати дружину відмовою від пропозиції м’ясника; з розумінням ставиться до вибору дочок

Номер слайду 12

Підсумки. На власному прикладі Тев’є показує, що треба з гумором ставитися до складнощів, уміти бути вдячним за ті щасливі моменти, які є в житті кожної людини, а якщо вже не вистачає сліз — сміятися.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Подгайная Марина
    Дякую! Гарна робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підіпригора Олена ,
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кадученко Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ніколенко О.М., Зуєнко М.О., Стороха Б.В., Туряниця В.Г., Орлова О.В.)
Додано
6 травня 2020
Переглядів
21500
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку