Презентація на тему "Сім’я. Шлюб"

Про матеріал

Презентація для 9 класу за правознавства за темою "Сім'я. Шлюб".

План

1. Сім'я.

2. Шлюб.

3. Припинення шлюбу.

4. Шлюбний договір.

5. Права та обов'язки подружжя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про що говорять ці прислів’я: Жінка за три угли хату держить, а чоловік за... Сім'я сильна, коли над нею один... Не потрібен і клад, коли у чоловіка з жінкою…

Номер слайду 2

Тема. Сім’я. Шлюб

Номер слайду 3

Завдання уроку:  ознайомитися з поняттями шлюб, сім'я, шлюбний договір, порядком реєстрації й припинення шлюбу, правами та обов'язками подружжя; розвивати вміння аналізувати нормативні документи, використовувати їх для розв'язання правових ситуацій; підвести учнів до розуміння важливості дотримання норм сімейного права, виховувати почуття любові до своєї сім’ї.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Антон Макаренко «Сім’я дає повноту життя, сім’я приносить щастя, але кожна сім’я...є насамперед, великою справою, що має державне значення»

Номер слайду 6

Сімейний кодекс України Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Сімейний кодекс зазначає, що подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина і чоловік у зв’язку із навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Права члена сім’ї має і одинока особа. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Номер слайду 7

Робота в групах Проаналізуйте ситуації і визначте, чи є особи, зазначені в них сім’єю, якщо так, то за якими підставами. 1. Подружжя, що проживають разом з батьками жінки. 2. Бабуся виховує онука – сина своєї доньки, яка трагічно загинула. 3. Жінка поїхала на заробітки за кордон на 6 місяців. 4. Жінка та всиновлена нею дитина.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Шлюб

Номер слайду 11

Шлюбний вік - для чоловіка та жінок - 18 років. За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Добровільність шлюбу - шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Номер слайду 12

Робота в групах Робота з Ст. 26 Сімейного кодексу України і схемою 32 в підручнику на с. 129. Завдання. Які особи не можуть укладати між собою шлюб?

Номер слайду 13

Особи, які не можуть перебувати у шлюбі між собою: недієздатні особи; особи, що вже перебувають у шлюбі; особи з родинними зв’язками між собою. усиновлювач та усиновлена ним дитина; особи, що не досягли шлюбного віку.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Запитання. Як ви ставитеся до укладення подружжям лише церковного шлюбу?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Шлюбний договір – це угода осіб, що вступають до шлюбу або перебувають у шлюбі про врегулювання питань суто матеріального характеру.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Особисті немайнові права та обов’язки подружжя Особисті немайнові права Право на материнство /батьківство. Право на повагу до своєї індивідуальності, своїх звичок та уподобань. Право на фізичний та духовний розвиток, на здобуття освіти, прояв своїх здібностей. Право на спільне вирішення питань життя сім’ї. Право на вільний вибір свого проживання. Право на зміну прізвища (залишити своє, об’єднати два або взяти прізвище чоловіка/дружини). Особисті немайнові обов’язки Право на розподіл обов’язків. Дружина та чоловік зобов’язані спільно турбуватися про побудову сімейних відносин на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги. Нести відповідальність один перед одним, перед іншими членами сім'ї за свою поведінку в ній.

Номер слайду 22

Майнові права подружжя Майнові права - права щодо майна, яке нажито у шлюбі: право непрацездатного чоловіка (жінки) на аліменти; права, що виникають у зв’язку з укладеними подружжям майновими договорами (дарування, позики, купівля-продажу). При цьому слід розрізняти майно, що належить особисто чоловікові або дружині, і майно, що належить за правом спільної власності. Особисте майно 1. Майно, набуте до шлюбу. 2. Майно, отримане під час шлюбу шляхом дарування чи в спадок. 3. Майно, набуте в період шлюбу за особисті кошти. 4. Речі індивідуального користування. 5. Премії, нагороди за особисті заслуги. Спільне майно 1. Зарплата, стипендія, пенсія, інші доходи, одержані одним із подружжя та внесені до сімейного бюджету чи на банківський рахунок. 2. Речі професійних занять одного з подружжя, придбані під час шлюбу. 3. Майно, нажите подружжям під час шлюбу. Подружжя розпоряджається спільним майном за взаємною згодою і після розлучення воно ділиться пополам між ними.

Номер слайду 23

Робота в групах Юридичні задачі 1. Дівчина бажає залишити собі своє дівоче прізвище, юнак наполягає на тому, щоб обидва після укладення шлюбу взяли його прізвище, а батьки дівчини пропонують компромісний варіант — поєднати прізвища. Яке рішення, на вашу думку, відповідає закону? 2. Чоловік звернувся до суду із заявою про розірвання шлюбу. Причиною цього був вступ дружини до педагогічного інституту без згоди чоловіка. Чи буде задоволено позов? 3. Визначте, яке майно є особистою, а яке спільною власністю подружжя. а) Квартира, куплена під час подружнього життя на гроші зароблені чоловіком, дружина у цей час не працювала. б) Перстень із діамантом, куплений чоловіком дружині. 4. Визначте, яке майно є особистою, а яке спільною власністю подружжя. а) Дружина до укладення шлюбу мала автомобіль, який під час подружнього життя капітально відремонтували. б) Чоловік отримав у спадок квартиру.

Номер слайду 24

“Я маю намір у майбутньому... 1. ...створити сім’ю, тому що... ...залишитися незаміжньою (неодруженим), тому що... 2. Що важливого ви дізналися для себе на уроці? 3. Які знання сімейного права вам знадобляться в житті?

Номер слайду 25

Домашнє завдання 1. Опрацювати матеріал §17 підручника. 2. Заповнити таблицю “Права і обов’язки подружжя”. 3. Твір-роздум «Для чого людині потрібна сім’я?»

Номер слайду 26

Пам’ятка 1. До шлюбу потрібно бути готовим не тільки фізично чи матеріально, а й психологічно. 2.  Якщо ви хочете надовго зберегти кохання, навчіться прощати. 3.  Якщо ви вважаєте, що ви когось любите, поживіть його життям. 4.  Навчіться поважати один одного. 5. Зрозумійте, що після весілля у вас з’явиться багато нових обов’язків, будьте готовими до них. 6. Якщо ви твердо вирішили укласти шлюб, то не літайте в хмарах, а думайте про реальне життя з усіма його проблемами та обов’язками. 7.  Зважте на матеріальне становище обранця. 8.  Для чого ви створюєте сім’ю? Чесно дайте відповідь самому собі. 9. Довіра! Взаємопідтримка! Взаємоповага! 10.  Довідайтеся (хоча б приблизно) про стан здоров’я один одного. 11. Насильство виключається! (70% подружніх пар розпадається через подібні проблеми). 12.  Не поспішайте! Обміркуйте все, адже ви робите вибір на все життя.

ppt
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку