Вчений І. П. Павлов стверджував: "Здоров'я – це безцінний дар природи, воно дається, на жаль, не навіки, його треба берегти. Але здоров'я людини багато в чому залежить від неї самої, від її способу життя, умов праці, харчування, її звичок..." Епіграф уроку «Найбільший скарб кожної людини –цеїї здоров’я» Гіппократ
Вивчення нового матеріалу. ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ – це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, що зумовлює здатність організму людини адаптуватись до мінливих умов середовища. Здоров’я буває фізичним, психічним та духовним.→ Фізичне1. Структурно-функціональна упорядкованість2. Біологічна адаптованість3. Стан імунної системи→ Психічне1. Інтелектуальне благополуччя2. Емоційне благополуччя3. Духовне благополуччя→ Соціальне1. Моральність2. Соціальна адаптованість3. Статева культура
Складові здорового способу життя. Здоровий спосіб життя (ЗСЖ) є комплексом заходів, які охоплюють різні аспекти життя людини. До основних складових ЗСЖ належать :раціональне харчування, дотримання особистої гігієни та гарного психічного стану, виважена оптимальна фізична активність, боротьба зі шкідливими звичками,правильна організація роботи і відпочинку та ін.
Вправа «Здогадайтесь»1. Наші харчові речовини повинні бути лікувальним засобом, а наші лікувальні засоби повинні бути харчовими речовинами. (Гіппократ)2. Стародавні греки особливу увагу приділяли збереженню здоров’я за допомогою бігу. На стіні Форуму в Елладі було викарбувано: «Якщо хочеш бути сильним, бігай! Якщо хочеш бути красивим, бігай! Якщо хочеш бути розумним, бігай!»3. Щоб бути здоровим, потрібно власні зусилля, постійні й значні. Замінити їх не можна нічим.(М. Амосов)4. Замало мати гарний розум, головне – вміти його застосовувати.(Р. Декарт) 5. Люди, які бажають зберегти свої розумові та фізичні сили якомога довше, мають вести дуже помірний спосіб життя. (І. Мечніков)
Основні правила харчування{69012 ECD-51 FC-41 F1-AA8 D-1 B2483 CD663 E}Неправильно. Правильно• Недостатній сніданок• Харчування «на бігу»• Дуже ситна вечеря• Значне споживання солодощів і солодких напоїв• Регулярне споживання алкоголю та слабких алкогольних напоїв• Голодування, переїдання, недоїдання• Харчування у закладах, де порушують кулінарні технології• Збалансований склад харчових продуктів (органічні речовини, вітаміни, неорганічні сполуки)• Рівновага спожитих та витрачених калорій (після досягнення дорослого віку)• Різноманітне харчування• Індивідуальний підбір режиму харчування• Дотримання правил кулінарної обробки продуктів харчування