Презентація на тему "Соціально-економічний розвиток українських земель у складі Російської імперії"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати впродовж усього уроку. Доречно використати, опрацьовуючи поняття: промисловий переворот, кріпосне право, панщина, порто-франко. Містить таблицю для порівняння ознак кріпосницького господарювання та товарного господарства, яку повинні заповнити учні під час самостійної роботи з підручником. Є ілюстративний матеріал, який можна використати, розповідаючи про українських підприємців. В кінці презентації запитання для закріплення вивченого на уроці матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України

Номер слайду 2

Як ви думаєте, що таке “українське питання”? Це питання національно-політичного та територіально-адміністративного характеру, пов’язане з національним відродженням та досягненням повної національно-територіальної автономії українських земель.

Номер слайду 3

Тема уроку: Соціально-економічне становище українських земель у складі Російської імперії Завдання: Порівняти феодально-кріпосницькі пережитки та розвиток товарного господарства в українських землях. Дізнатися коли і як розпочався промисловий переворот в Україні та які наслідки він мав. Показати вплив порто-франко на розвиток Одеси у першій половині ХІХ століття.

Номер слайду 4

ПЕРЕХІД ВІД РУЧНОЇ ПРАЦІ ДО МАШИННОЇ, ВІД МАНУФАКТУРИ ДО ФАБРИКИ Промисловий переворот -

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Кам’яний хрест, встановлений силами громади міста Надвірня в пам’ять про скасування крапацтва в Австрійській імперії 3 травня 1848 року

Номер слайду 7

Розвиток сільського господарства у підросійській Україні у першій половині ХІХ століття Ознаки кріпосницького господарювання: Приватна власність поміщика на землю. Особиста залежність селян від поміщика. Панщинна система. Зменшення селянських наділів та обезземелення селян. Використання застарілих знарядь праці. Посилення експлуатації селян, запровадження урочної системи. Екстенсивний шлях розвитку сільського господарства Ознаки розвитку товарного сільського господарства: Раціоналізація (поліпшення, вдосконалення) сільського господарства. Впровадження досягнень агрономічної науки. Застосування машин. Використання добрив. Спеціалізація сільськогосподарських районів. Нові галузі (тонкорунне вівчарство, вирощення цукрового буряка). Заснування у маєтках промислових підприємств. Інтенсифікація сільськогосподарського виробництва.

Номер слайду 8

Основна форма торгівельних перевезень

Номер слайду 9

Промисловий переворот - перехід від ручної праці до машинної, від мануфактури до фабрики У Європі Початок – остання третина 18 ст. Кінець - 1860 – 1880 роки В Україні Початок – 1830 – 1840-і роки – Кінець - 1860-1880-і роки

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Знак промислової фірми

Номер слайду 12

Платон Симиренко

Номер слайду 13

Луганський чавуноливарний завод

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Перші пароплави на Дніпрі

Номер слайду 16

На місці поселення Хаджибей виникло нове місто Одеса

Номер слайду 17

Порто-франко Вільний порт, порто-франко (італ. porto franco — порто-франко) — порт, що користується правом безмитного ввезення і вивозу товарів, або має сприятливі митні правила. Вперше в Одесі така зона існувала у 1817—1858 роках. Крім Одеси у царській Росії «порто-франко» існував у Батумі (1878—1886) та Владивостоці (1861—1909).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Тема уроку: Соціально-економічне становище українських земель у складі Російської імперії Які процеси відбувалися у розвитку сільського господарства в першій половині 19 століття? Коли і як почався промисловий переворот в українських землях? Які наслідки мав промисловий переворот? Яким був господарський розвиток півдня України протягом першої половини 19 століття? Що таке порто-франко?

Номер слайду 20

опрацювати параграф 2, виписати і вивчити поняття “колонізація”, “порто-франко”, - дати відповіді на запитання стор. 26, - підготувати розповідь “Одеса – нове місто на нових землях” Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Альона Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зелена Наталя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
17 жовтня 2021
Переглядів
14221
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку