Презентація на тему «Спілкування і здоров’я. Ефективне спілкування».

Про матеріал
Презентація з предмету "Здоров'я, безпека та добробут" для учнів 5 класу. Мета: ознайомити учнів з поняттям ефективного спілкування, формувати навички уміння слухати, говорити і розуміти, розвивати навички доброзичливої манери спілкування, уміння висловлювати свої думки; виховувати соціальну свідомість. Тип уроку: комбінований. Очікувані результати: Наприкінці уроку учні зможуть: - Пояснити значення термінів «спілкування», «вербальне спілкування», «невербальне спілкування»; - Розрізняти вербальні і невербальні засоби спілкування, наводити приклади; - Продемонструвати вміння доброзичливої манери спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Який у тебе настрій на початку уроку?Назви номер смайла.        

Номер слайду 2

Девіз уроку: Про своє здоров’я дбай!Здоровим, сильним виростай!

Номер слайду 3

Правила уроку: Приходити вчасно. Поважати думку кожного. Слухати і чути“Мобільна тиша”Бути чемним. Бути обережним. Правило піднесеної руки

Номер слайду 4

Перевірка домашнього завдання. Права та обов’язки дітей. Перший ряд піднімає руку коли зачитують права права, другий ряд піднімає руку коли зчитають обов’язки -  берегти книги;-  дотримуватися правил дорожнього руху;- жити;-  навчатися;-  відпочивати, розважатись;- піклуватися про життя, здоров’я-  користуватися бібліотекою, спортзалом;-  охороняти природу;-  дотримуватися правил поведінки.- поводитися гідно з іншими- поважати батьків- захист від жорстокого поводження- опікуватися дорослими- дотримуватися чистоти та правил гігієни

Номер слайду 5

Вправа «Дискусійний калейдоскоп» Поясніть вислів німецького критика Карла Берне: «Багато без чого може обійтись людина, тільки не без людини».

Номер слайду 6

Тема : «Спілкування і здоров’я. Ефективне спілкування». Під час уроку ми:навчимося розпізнавати вербальні та невербальні засоби спілкування; з'ясуємо які життєві навички сприяють ефективному спілкуванню;визначимо, що може створити перепони на шляху до ефективного спілкування;сформуємо вміння подолання сором'язливості.

Номер слайду 7

Вправа «Спілкування в різних позиціях»Зробіть один одному комплімент дивлячись в очі, а потім ще раз відвернувшись один від оного. Як спілкуватися приємніше?

Номер слайду 8

«Спілкування без слів»

Номер слайду 9

Вправа «Вгадай, що я сказав»Що допомогло вам виконати завдання?

Номер слайду 10

Спілкування-це обмін думками, новинами, враженнями, тобто повідомленнями.

Номер слайду 11

Вербальне спілкування. Відбувається за допомогою слів (усно чи письмово).

Номер слайду 12

Невербальне спілкування. Відбувається без слів , з використанням міміки, жестів, інтонації тощо.

Номер слайду 13

Міміка -це виразні рухи м’язів обличчя.

Номер слайду 14

Жести - це виразні рухи частин тіла (рук, ніг, голови).

Номер слайду 15

Руханка. Австралійський дощ. В Австралії піднявся вітер .– Починає накрапати дощ .– Дощ посилюється .– А ось і град та справжня буря .– Але що це? Буря стихає.– Дощ стихає.– Лише рідкі краплі падають на землю.– Тихий шелест вітру.– Ура! Сонце! (руки догори).

Номер слайду 16

Вправа «Інтонація»Спробуйте сказати просту фразу «Ну ось і все», але сказати її потрібно:радісно, немов ви закінчили писати задану додому вправу;сумно, немов підійшли до кінця канікули;злякано, наче вас наздогнав вовк, від якого ви намагалися втекти;стомлено, немов ви тільки-но очистили два відра картоплі. Чи впливає інтонація на спілкування?

Номер слайду 17

Правила ефективного спілкування: Говори так, щоб тебе почули. Пояснюй свою незгоду з пропозицією співрозмовника без образи для нього. Виявляй щирий інтерес до тих с ким спілкуєшся. Будь уважним слухачем, навчись слухати співрозмовника. Демонструй привітність і гарні манери. Поводься чемно.

Номер слайду 18

Сором'язливість. Дехто соромиться зайвий раз перепитати. Невпевнені у собі люди багато втрачають. Їм важко знайомитися, знаходити нових друзів. це можна виправити, виконуючи спеціальні тренування.

Номер слайду 19

Поради, щодо подолання сором'язливості: Робіть компліменти, цим ви позбудетесь страху говорити з людьми, та отримаєте позитивні емоції від спілкування. Практикуйте чемність. Допомога людям - дозволить відчути вдячність інших, це допоможе покращити самооцінку. Цікавтеся іншими людьми. Проявіть увагу, розпитайте співрозмовника про його інтереси і дайте йому висловитися. Це допоможе розпочати розмову, та налаштує на позитивне спілкування.

Номер слайду 20

Робота в групах. Гра «Відгадай ситуацію».(Кожна група отримує ситуацію. Вам необхідно без слів, жестами, мімікою показати ситуацію. Інша група відгадує.)

Номер слайду 21

Рефлексія

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Оцінювання § 17 опрацювати, скласти пам’ятку ефективного спілкування.

Номер слайду 23

Завершення уроку. Подаруйте один одному посмішки та поаплодуйте за чудову роботу

pptx
Додано
26 травня 2023
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку