Презентація на тему "Степан Руданський. Коротко про письменника. Співомовки С. Руданського — унікальне явище у світовій культурі. Добре торгувалось"

Про матеріал
Презентаці до уроку української літератури на тему"Степан Руданський. Коротко про письменника. Співомовки С. Руданського — унікальне явище у світовій культурі. Добре торгувалось". Метою уроку є: ознайомити учнів із життям і творчістю С. Руданського, співомовкою як літературним жанром; розкрити різноманітність тематики творів С. Руданського та їхні художні особливості, виробляти вміння характеризувати героїв і порівнювати їх; розвивати культуру мовлення, пам’ять, увагу, спостережливість; формувати навички виразного читання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Степан Руданський. Коротко про письменника. Співомовки С. Руданського — унікальне явище у світовій культурі. «Добре торгувалось»6 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Який настрій викликав цей твір ? Які почуття і переживання вилив у ньому поет ?Що можна сказати про вдачу автора на основі його вірша ?Кому належить цей вірш, який став народною піснею ?

Номер слайду 4

Народження та роки навчання. Народився Степан Руданський 6 січня 1834 року в селі Хомутинцях Калинівського району Вінниці області в родині сільського священика. Батько Руданського був губернським секретарем, тобто мав дворянське походження, отож наділив сина панівним іменем – Стефан. А хлопець замінив його на мужицьке – Степан. Після початкової науки в дяка вчився в Шаргородській бурсі (1842-1849) Практику проходив у селі Жорнівка, що нині має назву Руданське. Згодом у 1849-1855 роках навчався у Подільській духовній семінарії у Кам”янці-Подільському.

Номер слайду 5

То ким у майбутньому бачив свого сина батько ?

Номер слайду 6

Але хлопець у 1856 році, всупереч волі батька, вступає не до духової академії, а до Петербурзької медико-хірургічної академії, яка на той час відома як осередок передової науки й культури,тут у 1850-60х роках працювали Сергій Боткін та Іван Сєченов, інші молоді передові вчені. У Петербурзі Руданський зблизився з гуртком українських письменників, що готував журнал «Основа». Петербурзький період – найплідніший у житті Руданського – поета.

Номер слайду 7

Після закінчення академії Руданський одержав звання повітового лікаря і дозвіл працювати у Криму. У 1861 – 1873 роках Руданський працював міським лікарем у Ялті, а також лікарем у маєтках князя Воронцова.

Номер слайду 8

А що ми знаємо про тодішню Ялту?1864 року у Ялті було лише 53 будинки. Населення – 1112 жителів. У листі до друга Руданський писав:« Ваша Одеса далеко лучче прийняла Миколу Костомарова , як наша убоголюдная Ялта…»Степан Руданський докладав багато зусиль, щоб місто ставало зручним для жителів. Частину придбаної ділянки віддав під створення міського фонтану (нині Фонтанний провулок.) За ініціативи лікаря Руданського було закладено ринок. А 1869 року його обрали почесним мировим суддею. Сімферопольсько-Ялтинської мирової округи . З’явилася й родина: Степан Васильович зійшовся із багатодітною вдовою Явдохою Широкою.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

За життя у журналах лише поодинокі твори С. Руданського. Його називають Останнім романтиком в українській літературі . Письменник працював у жанрі романтичної балади. Руданський називав власні вірші «піснями», гумористичні твори-– «приказками» . Він автор співомовок та віршів, що згодом стали відомими піснями.

Номер слайду 11

Робота в зошиті: Співомовка – це невеликий за обсягом сюжетний вірш гумористично – сатиричного змісту. Ознаки співомовки: Опис якогось одного комічного або трагікомічного випадку. Стисле зображення події, динамічний розвиток. Несподівана розв’язка. Одна-дві дійові особи. Завершення твору гострим, дотепним висновком.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Конспект

Номер слайду 14

Дай відповіді на запитання: Де відбувається подія ?Що шукав чумак?З чим він ходив ? Чи дозволив чумак образити себе ?Які зміни характеру чумака викликають у тебе щирий захват? Кого висміює, а кому симпатизує герой співомовки? Які художні засоби та прийоми використовує герой – розповідач?

Номер слайду 15

Словникова робота: Чумаки – купці, торговці, які в 16-19 ст. вирушали на волах до Чорного та Азовського моря за сіллю та рибою. Дьоготь-в’язка чорна рідина, яку використовували для різних господарських потреб. Мазниця - посуд для дьогтю.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Знайдіть та запишіть 3 прислів’я або приказки про гумор або сміх. Проведіть дослідницьку роботу: Заповніть таблицю та порівняйте особливості жанрів «Анекдот», «Байка» та «Співомовка». Спільні риси запишіть синім кольором, а відмінні – червоним.{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Анекдот. Байка. Співомовкакоротка формакоротка форма коротка формагумористичнийкомічнийгумористичний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жайворонок Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 червня 2022
Переглядів
12862
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку