Презентація на тему: "Їстівні та отруйні гриби"

Про матеріал
Матеріал презентації дає можливість формувати в учнів знання про різноманітність грибів, вміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби у природі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З кошиком до лісу

Номер слайду 2

ЇСТІВНІ ГРИБИПредставники: білий гриб, польський гриб, сироїжка світло-жовта, підосичник, , опеньок , дощовик, печериця звичайна, лисичка справжня , сироїжка ароматна, маслюк. Відомо понад 200 видів їстівних грибів. Кулінарна обробка грибів: смажать, солять, маринують, сушать. Грибні страви корисні не для всіх: не радять споживати людям, що мають хвороби нирок, кишечнику або шлунка, дітям до 5 років, оскільки їхній організм погано їх перетравлює.

Номер слайду 3

Білий гриб Збирають у хвойних і листяних лісах. Час збору - з середини червня і до половини жовтня. Білий гриб відноситься до групи трубчастих, а по харчовій цінності входить у першу (найвищу) категорію. У молодого білого гриба капелюшок майже білий, і темніє по мірі зростання до коричневого. Нижня поверхня капелюшки губчаста. Ніжка щільна, біла, вкрита мережею білих жилок. М'якоть щільна, при зламі зберігає білий колір. Білі гриби ростуть швидко, часто у великій кількості. Однак не всім можна вживати в їжу білі гриби, так як в них міститься багато клітковини, яка насилу піддається дії травних соків, знижуючи засвоюваність поживних речовин.

Номер слайду 4

Маслюк. Маслюк зустрічається влітку і восени в соснових і ялинових лісах, на сухих місцях, на дорогах, галявинах і в ямах, де багато листя. Маслюків існує понад 45 видів. Маслюк відноситься до групи трубчастих. По харчовій цінності входить у другу категорію. Капелюшок м'ясистий, напівкруглий, в сиру погоду слизовий , червонувато-коричневого кольору. Ніжка коротка. М'якоть ніжна, жовтувато-білого кольору. Цей гриб отримав таку назву через своєрідного покриття верхнього шару капелюшки, яке має як би маслянисту консистенцію.

Номер слайду 5

Підосичник. Росте переважно під осиками, з середини літа і до кінця жовтня. Підосичник відноситься до групи трубчастих, а по харчовій цінності входить у другу групу. Капелюшок м'ясистий, жовтувато-червоний, буро-червоний, оранжево-червоний. Нижня поверхня капелюшки спочатку біла, потім сіріє. Ніжка пряма, висока, біля основи - потовщена, біла з темно-коричневими лусочками. М'якоть щільна, біла, при зламі спочатку синіє, потім стає чорно-фіолетового. Ростуть ці гриби швидко, великими сім'ями, на одному квадратному метрі можуть відразу бути знайдені до 10 штук.

Номер слайду 6

Опеньки. Опеньки зростають з серпня до заморозків групами на старих пеньках та корінні дерев. За будовою вони відносяться до групи пластинчастих і входять в першу категорію по харчовій цінності. Капелюшок круглий, мідного кольору, з дрібними коричневими лусочками. Пластинки спочатку світлі, потім бурі. Ніжка гриба тонка, довга, порожня. М'якуш світло-бурого кольору. Гриби можна засолити, засушити або просто зварити. Вживати опеньки актуально і для тих, хто мріє схуднути. Калорійність опеньків становить 17 ккал на 100 г. Гриби складаються з великої кількості білка, який добре засвоюється організмом

Номер слайду 7

ПечериціПечериці - це гриби, які у великій різноманітності зустрічаються як поруч з житлом людини, так і на лісових галявинах і луках. Печериці поділяються на кілька видів: печериця лісовий, польовий і печериця звичайний. У природних умовах свого середовища проживання вони активно ростуть і розмножуються з самого початку весни і до глибокої осені. В штучних умовах можуть вирощуватися в цілорічному режимі, без особливого догляду. У більш старшому віці у печериці звичайного темніють внутрішні пластинки капелюшки. За їх кольором можна з легкістю відрізнити старі гриби. У них внутрішні пластинки стають майже чорного кольору. Такі гриби не володіють всією повнотою смакового і ароматичного букета.

Номер слайду 8

ОТРУЙНІ ГРИБИПредставники: гнойовик, бліда поганка, чортів гриб, гірчичний гриб, мухомор червоний, мухомор білий, мухомор смердючий, дощовик несправжній, опеньок сірчано-жовтий. Отруйні гриби дуже схожі на їстівні: чортів гриб і білий гриб; бліда поганка і сироїжка, бліда поганка і зеленуха, білий мухомор та печериця. Смертельні отрути грибів: синильна кислота, аманітин, фалін та фалоїдин, що діють передусім на нервову систему. Симптоми отруєння грибами: сонливість, судоми, болі у шлунку, холодний піт, зневоднення організму, синюшність, блювання, пронос. Смертельна доза грибів: 10-30 г.

Номер слайду 9

Головні ознаки смертельно отруйних грибів:кільце на ніжці (залишки часткового покривала);біла «цибулинка» при основі ніжки ;пластинчастий гіменофор білого кольору; пластинки гіменофора приростають до шапинки і не спускаються на ніжку; у блідої поганки шапинка забарвлена у різні відтінки зеленого кольору, у білого мухомора та мухомора смердючого шапинки білі.

Номер слайду 10

Несправжні опеньки цегляно-червоніОпеньки цегляно-червоні схожі на їстівні види. Існує лише кілька особливостей, які дозволяють з достатньою часткою ймовірності їх відрізняти. Насамперед, зверніть увагу на зовнішній вигляд одиничного гриба. Крім яскравою помаранчевої забарвлення капелюшка, яка у дорослих особин набуває цегляний червоний відтінок, увагу привертає обривки укривного білого покривала. Воно залишається великими пластівцями на краях шляпки, яка покривається своєрідною бахромою. Друга особливість - відсутність щільного кільця на ніжці. Цей елемент вважається обов'язковим у цього осіннього опенька, який придатний для вживання в їжу. Третій ознака несправжніх опеньків - зона вирощування і вибір породи деревини для паразитування. Цей вид отруйних помилкових опеньків віддає перевагу для свого зростання світлі, добре провітрювані листяні ліси.

Номер слайду 11

Мухомор. Червоний мухомор - це отруйний гриб, який попереджає оточуючих про небезпеку своїм яскравим зовнішнім виглядом. В його склад входить сильнодіючі отрути, які здатні проникати крізь шкірні покриви. Це викликає сильне отруєння з ураженням переважно парасимпатичної нервової системи. Смертельна доза для людини складає усього лише 5-10 грам м'якоті в чистому вигляді. При поєднанні зі спиртової основою дію отрути посилюється в 10-15 разів. У деяких випадках лікувальні властивості мухомора червоного використовуються з побутовими цілями. Вбиває всі форми комах, включаючи тарганів, клопів, мошок, мух.

Номер слайду 12

Сироїжка пекучо-їдкий. Серед представниць прекрасної роду сироїжок зустрічається особа, яка абсолютно неїстівна Відрізнити її від червоної сироїжки практично неможливо до того моменту, поки не дозріють спори, які фарбують пластинки з внутрішньої сторони капелюшка охряный колір. У зв'язку з тим, що симптоми отруєння найчастіше замасковані під звичайне харчове отруєння, багато хто навіть не підозрюють про те, що вони зібрали разом з їстівними грибами цю привабливу на зовнішній вигляд сироїжку. Гриб може спровокувати розвиток апластических форм анемії або стимулювати ріст ракових клітин.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
6 липня 2023
Переглядів
1650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку