Конспект уроку на тему: "Створення сайтів"

Про матеріал

Тема: Створення сайтів.

Мета: ввести поняття веб-сторінки, гіпертексту, сайту, хостингу; навчити учнів створювати сайти; розвивати логічне мислення та уяву, виховувати культуру поведінки на уроці.

Перегляд файлу

Тема: Створення сайтів.

Мета: ввести поняття веб-сторінки, гіпертексту, сайту, хостингу; навчити учнів створювати сайти; розвивати логічне мислення та уяву, виховувати культуру поведінки на уроці.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку.

  1. Організаційний етап
  2.                     Перевірка домашнього завдання.
  3.                  Актуалізація опорних знань.
  4.                   Вивчення нового матеріалу

План:

 

1. Веб-сторінки і сайти.

Життя сучасної людини неможливо уявити без всесвітньої мережі Інтернет. За допомогою браузерів ми маємо змогу переглядати отриману з Інтернету інформацію, що подана у вигляді гіпертексту.

 Гіпертекст — це текст, що містить гіперпосилання — зв’язки з іншими частинами документа або іншими документами чи файлами. Вказівник миші в разі наведення на гіперпосилання набуває вигляду руки.

Гіпертекст є складовою веб-сторінки, веб-сторінки об’єднуються у веб-сайти, а сукупність усіх веб-сайтів складає Всесвітню павутину.

 Сайт, або веб-сайт («місце в мережі», від англ. web — мережа, site — місце), — це об’єднання тематично пов’язаних вебсторінок і документів під одним доменним іменем.

 

2.Розміщення сайтів.

Зазвичай отримувати інформацію із сайта можна в будь-який час із будь-якого під’єднаного до мережі Інтернет комп’ютера. Де ж розташовуються сайти? Виявляється, у світі цілодобово працюють мільйони комп’ютерів — серверів, постійно під’єднаних до мережі Інтернет, які надають хостинг. Саме на цих серверах і розташовано більшість сайтів.

Хостинг (англ. hosting) — це можливість використання дискового простору (місця на жорсткому диску) сервера, постійно під’єднаного до мережі, для розміщення, функціонування та обслуговування сайтів, файлових сховищ, електронної пошти тощо. Хостингові компанії забезпечують реєстрацію доменного імені, обслуговування системи створення сайтів, надання додаткового програмного забезпечення тощо. Хостинг може бути платним чи безкоштовним. У випадку безкоштовного хостингу встановлюються певні обмеження і на сторінках сайта може з’являтися реклама.

 

3. Етапи створення сайтів Створення професійного сайта — це трудомісткий і тривалий процес. Розглянемо етапи розробки сайта.

1.) Маркетингові дослідження дослідження.

На цьому етапі з’ясовують призначення сайта й мету його створення, вивчають запити майбутніх відвідувачів сайта, ознайомлюються з подібними сайтами і визначають оригінальні риси майбутнього сайта.

 

2.)Планування структури сайта Грамотна організація структури сайта сприяє зручності користування ним, його обслуговування тощо. Потрібно продумати, скільки сторінок міститиме сайт, яким чином користувач відвідуватиме сторінки сайта тощо.

 

3) Розробка дизайну.

Вигляд веб-сторінок сайта має відповідати певному стилю, бути привабливим і відрізнятися від аналогічних сайтів.

 

4) Конструювання сайта.

 Веб-сторінки сайта повинні однаково добре відображатися й працювати в усіх інтернет-браузерах. Сконструювати сайт можна шляхом написання html-коду або за допомогою онлайн-систем — CMS (від англ. Content Management System — система керування контентом).

 

5). Наповнення сайта вмістом (контентом) Для наповнення сайта треба заздалегідь заготовити необхідний матеріал (тексти, зображення тощо), який і становитиме контент сайта.

 

6). Тестування сайта Створений і повністю або частково наповнений вмістом сайт доцільно протестувати на локальному сервері до його розміщення в мережі Інтернет. Для створення локального сервера з метою розробки й тестування сайта можна використати безкоштовні програми Apache, PHP, MySQL, phpMyAdmin або програму Denwer, яка об’єднує ці програми.

 

7). Розміщення сайта в Інтернеті. Для доступу користувачів Інтернету до сайта він повинен мати доменне ім’я. Зазвичай послугу реєстрації доменних імен пропонують хостинг-провайдери. Вони також забезпечують цілодобовий доступ до сайта. У разі наявності постійної ІР-адреси можна розмістити сайт і на власному комп’ютері-сервері, який має бути постійно ввімкнений.

 

8). Обслуговування сайта. Обслуговування сайта полягає в його періодичному оновленні (поповнення інформаційними матеріалами), супроводі (адміністрування), технічному обслуговуванні (удосконалення дизайну і структури сайта) та ін.

 

9). Просування сайта. Просування сайта полягає у здійсненні заходів (рекламування, оптимізація структури та змісту, організація опитувань тощо) з метою збільшення його відвідуваності інтернет-користувачами.

 

3.Онлайн-системи для конструювання сайтів.

Створювати сайти можна мовами гіпертекстової розмітки та веб-програмування. Але для вебмайстрів-початківців зручнішим є автоматизоване створення сайтів за допомогою онлайн-систем. Веб-сторінки зі спільним доступом до них можна створювати в додатку Google Sites. Нескладно і швидко можна розробити власний сайт за допомогою онлайн-систем на сайтах www.hostinger.com.ua; www.uсoz.ua; www.webkonstruktor.com, які також надають послуги безкоштовного хостингу, реєстрації доменних імен, електронної пошти та ін.

  1. Практичне застосування вмінь.

1. Правила техніки безпеки.

2 Інструктаж вчителя.

3Виконання практичної роботи за комп'ютером.

Вправа 20, ст.124

4. Вправи для очей.

  1.                   Підбиття підсумків уроку.

1. Дайте означення гіпертексту.

2. Що таке сайт?

3. Що таке хостинг?

4. Назвіть основні етапи створення сайта.

 

Сайт

 

 

 

 

 

Хостинг

 

 

 

 

 

  1.                Домашнє завдання.

§ 20 опрацювати.

 Виконайте тестове завдання 20 із автоматичною перевіркою на сайті «Інтерактивне навчання».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
29 травня 2019
Переглядів
2384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку