Презентація на тему "Сучасні методи селекції тварин, рослин, мікроорганізмів"

Про матеріал
Презентація до уроку за темою: "Сучасні методи селекції тварин, рослин, мікроорганізмів" Урок- пояснення нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні методи селекції тварин, рослин, мікроорганізмів. Гетерозис, та його генетичні основи.

Номер слайду 2

Пригадайте: Назвіть відомі вам сорти культурних рослин та їх дикорослих предків?Наведіть приклади пород свійських тварин, та їхніх родичів у дикій природі?Що таке сорт?Що таке порода?Що таке штам?

Номер слайду 3

Сучасні методи селекції: Добір. Гібридизація. Поліплоїдія. Експериментальний мутагенез. Методи генетичної інженерії

Номер слайду 4

Добір. Штучний добір-підбір людиною матеріалу для подальшого розмноження, залишають особини з кращими ознаками. Може бути масовий та індивідуальний.

Номер слайду 5

Гібридизація

Номер слайду 6

Гібридизація. Віддалена гібридизація-схрещування особин різних видів і родів з метою поєднання у гібридів цінних спадкових ознак. Міжвидова гібридизація-схрещування особин різних видів. Внутрішньовидова гібридизація-схрещування у межах одного виду. Гібридизація-отримання гібридів шляхом поєднання генетичного матеріалу різних організмів або клітин.

Номер слайду 7

ІнбридингІнбридинг- англ. inbreeding — від in — в, всередині і breeding — розведення. Схрещування організмів, які мають безпосередніх спільних предків. Інша назва споріднене схрещування. Серед самозапильних рослин і самозаплідних гермафродитних тварин. Горох (самозапильна рослина)При схрещуванні братів і сестер, батьків та їхніх нащадків.

Номер слайду 8

Аутбридинг. Неспоріднене схрещування. Аутбридинг- гібридизація організмів, які не мають тісних родинних звязків, тобто представників різних ліній, сортів чи порід одного виду. Відноситься до внутрішньовидової гібридизації. Коровобізон, та мул (схрещування коня з ослом).

Номер слайду 9

Гетерозис. При гібридизації особин різних ліній-аутбридингу-вдається отримати гетерозиготні гібриди, які за своїми якостями перевищують батьківські форми. Ефект «гібридної сили»-гетерозис, має значення у рослинництві для підвищення продуктивності. У тваринництві-прискорює ріст і дозрівання, поліпшення якості м’яса.

Номер слайду 10

Поліплоїдія. Метод полягає в результаті подвоєння хромосом, яке супроводжується поділом клітини. Злиття соматичних клітин або їхніх ядер та утворення гамет з нередукованим числом хромосом через порушення мейозу. Поліплоїдні рослини характеризуються інтенсивним ростом, більшими розмірами, більшою масою плодів, насіння, підвищеною стійкістю до несприятливих факторів і хвороб. Відомо багато поліплоїдів серед картоплі, пшениці, гречки, цукрового буряку. Октоплоїд суниці (8n)Суниця містить (2n)

Номер слайду 11

Щеплення. Особливий метод штучного обєднання частин різних рослин. Частину рослини, яку прищеплюють називають-прищепою, а рослину до якої прищеплюють називають підщепою.

Номер слайду 12

Селекція мікроорганізмів. Селекція мікроорганізмів базується на експериментальному мутагенезі. Особливості селекції мікроорганізмів: Не мають статевого процесу. Мутації проявляють уже в першому поколінніШвидкі темпи розмноження. Легко здійснюється горизонтальне перенесенння генів

Номер слайду 13

Домашнє завдання Прочитайте параграф підручника 56, на сторінці 221 заповніть таблицю у зошиті.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
11373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку