Презентація на тему: "Сутність і концепції прогресу моралі"

Про матеріал
Презентація на тему: "Сутність і концепції прогресу моралі" Філософія. Етика. Етика й естетика. Дисципліна "Етика й естетика"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сутність і концепції прогресу моралі

Номер слайду 2

У сучасному світі, який переповнений різними інноваціями, які в свою чергу є результатом величезного прогресу в різних галузях, на жаль, не спостерігається видимого прогресу суспільної моралі. Що є для нас великою проблемою. Адже наразі виникають певні труднощі у взаємозв’язках різних поколінь. Етика, як наука, цікавиться саме історичним аспектом становлення моралі. З часу, коли вона тільки зародилась, яким чином виникла, і до сьогоднішніх тенденцій її розвитку або навпаки регресу, та як ці два поняття співвідносяться між собою.

Номер слайду 3

Прогрес – це поняття розвитку певних речей чи понять, які відзначаються вдосконаленням, покращенням чи певним ростом. Якщо ж відбувається зворотній процес – це визначається як регрес. Прогрес – це успішне завершення дії, ознака руху вперед. 

Номер слайду 4

Прогрес моралі не має якогось конкретного визначення, адже ще ніхто не дійшов до єдиної точки зору щодо його певних концепцій. Він описує становлення особистості в суспільстві і її відношення до того, що її оточує. І не важливо живе чи неживе. А також формування певних гуманістичних стосунків, які виникають між людьми. Різні погляди на прогрес і мораль описуються в окремих концепціях, таких, як песимістичні, індиферентні та оптимістичні.

Номер слайду 5

Оптимізм (в перекладі звучить як найкращий) — поняття, яке описується життєрадістю, позитивним відношенням до життя, і всього, що в ньому відбувається, вірою в краще.

Номер слайду 6

Оптимістичні концепції виділяються в двох групах. В першій групі відношення до моралі описується в ідеалістичних моментах. Тобто мораль беззаперечно прогресує і прогресуватиме завжди. Іншого варіанту подій щодо моралі просто не передбачено. В другій групі описують майбутнє моралі, як залежне безпосередньо від людини, і її готовності робити правильні вчинки, приймати правильні рішення на користь добра, і боротись зі злом.

Номер слайду 7

Щодо проблемності прогресу моралі в песимістичній концепції. Описуючи сам песимізм завжди використовуються такі слова, як недовіра, зневіра, розчарованість у чому-небудь, приреченість, відчай, страждання. Песимізм ( в перекладі звучить як – найгірший) – погляд людини, згідно якому все, що відбувається у світі, підчиняється злу, що зло завжди переважає.

Номер слайду 8

Щодо індиферентної концепції – вона не демонструє ніякого прогресу чи регресу відносно моралі загалом. Деякі погляди на дану сутність концепції збігаються на одному – що прогрес моралі залишається в «підвішеному» стані. Не прогресуючи і не регресуючи. Певні народи існують нічого не змінюючи в даному понятті. Або ж є ще один погляд, згідно якому відбувається постійний прогрес різних моральних категорій окремих людей. Але це явище непостійне, враховуючи недовготривалість життя, і зміну старих поколінь на нові.

Номер слайду 9

Боротьба добра і зла є вічним процесом. Адже вже цілу вічність на будь-яке зло знаходиться добрий вчинок, який затьмарить його. І взамін на них завжди знаходиться інше зло. І так до безкінечності.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додав(-ла)
Павлух Іванна
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку