Презентація на тему "Світ народного мистецтва"

Про матеріал
У темі "Світ народного мистецтва" розповідається про українські музичні інструменти бандуру та трембіту. Знайомство учнів із музичними інструментами та грою на них, інструментальною музикою, піснями- "Веснянками". На основі емоційного сприймання творів виховувати інтерес до український народних інструментів, пісень та культури. Розвивати здатність розуміти народні пісні, формувати власні смаки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ народного мистецтва. Народні інструменти :бандура та трембіта.2 клас. Вчитель мистецтва : Глівінська Валентина Петрівна

Номер слайду 2

НАША РІДНА УКРАЇНА, МОВ ВЕСНЯНКА СОЛОВ'ЇНА

Номер слайду 3

Українську музику часто виконують на народних інструментах. Справжньою візитівкою України є БАНДУРА

Номер слайду 4

Гра на бандурі дуже схожа до виконання на арфі — пальцями обидвох рук защипують струни, яких у сучасних концертних хроматичних інструментах налічується до 65. Бандура у козаків була улюбленим інструментом. Кобзарі співали волелюбні думи та історичні пісні, в яких прославляли подвиги козаків, закликали боротися проти гнобителів. Традиційно бандури виготовляли з верби та липи.

Номер слайду 5

Перегляньте відео, як звучить бандура.

Номер слайду 6

Великими розмірами та гучним звучанням вирізняється ТРЕМБІТА -окраса Українських Карпат.

Номер слайду 7

Трембіта, це найдовший музичний інструмент світу, занесена у Книгу рекордів Закарпаття, її довжина від 3 до 8 метрів. Трембіта - чоловічий інструмент, бо грати на ньому вкрай важко. Вона сповіщала про вихід овець на полонину, відхід на той світ чи народження в сім’ї дитини. Нею запрошували на весілля, з нею колядували. Раніше вона була чи не єдиним засобом зв’язку вівчаря з селом. Термін виготовлення трембіти складає близько 2-х років. Вік дерева з якої роблять трембіту повинен бути 120—150 років. Гуцули кажуть, для виготовлення трембіти треба обрати хорошу смереку, бажано громовицю. Тобто дерево, в яке влучила блискавка.

Номер слайду 8

Послухайте, як звучить «ІНСТРУМЕНТ»

Номер слайду 9

СЛУХАЄМО МУЗИКУР. Гриньків "Веснянка" (бандура)

Номер слайду 10

Веснянки- це пісні, які знаменують початок весни. З’явились вони ще в період язичництва. Наші предки вважали, що саме спів веснянок сприяв змінам погоди і мав ледь не магічну дію-вони вірили, що він принесе щастя в кожну хату та кращий урожай.

Номер слайду 11

Співаємо пісню:«А що таке щастя».

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
1972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку