Презентація на тему "Сюжет роману «Злочин і кара», зумовлений рухом свідомості головного героя. Система персонажів у творі"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури на тему "Сюжет роману «Злочин і кара», зумовлений рухом свідомості головного героя. Система персонажів у творі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сюжет роману «Злочин і кара», зумовлений рухом свідомості головного героя. «Теорія» Раскольнікова, її сутність і проблемність. Система персонажів

Номер слайду 2

Історія створення роману Ф. М. Достоєвського “Злочин і кара” сягає часів перебування письменника на каторзі. 9 жовтня 1859 р. він із Твері писав братові: “У грудні я почну роман. Пам’ятаєш, я тобі говорив про одну сповідь-роман, який я хотів писати після всіх, розуміючи, що ще самому слід пережити. Днями я вирішив писати його негайно. Усе серце моє з кров’ю буде вкладено в цей роман”. Спочатку “Злочин і кару” письменник замислював як сповідь Раскольникова. Роман “Злочин і кара” — перший із-поміж великих прозових творів, у якому новаторський світогляд письменника й нова поетика виявилися якнайповніше.

Номер слайду 3

Перекажіть сюжет твору. Що є рушієм сюжету в романі «Злочин і кара»?

Номер слайду 4

Тема твору Ідея твору. Проблематика. Яка сцена зображена на ілюстрації?

Номер слайду 5

Тема: показ нелюдських умов існування нижчих прошарків населення сучасної йому російської імперії, безнадійності й озлобленості цих людей.Ідея: письменник засуджує тогочасне суспільство, якому байдуже до існування своїх громадян у безпросвітних злиднях. Провідні проблеми:■ суспільства;■ моральності;■ добра і зла;■ гуманізму.

Номер слайду 6

Назвіть різновиди романного жанру. До якого жанру належить «Злочин і кара»?Які жанрові особливості простежуємо у творі?Що таке поліфонічний твір?

Номер слайду 7

Жанрові особливості роману Ф. М. Достоєвського “Злочин і кара” не можна окреслити певними межами. І не тільки тому, що цей твір складний за задумом і великий за обсягом. Можна назвати кілька жанрово різних визначень, і кожне з них по-своєму відображатиме істину.“Злочин і кара” — філософський роман, тому що в ньому постає проблема засудження войовничого індивідуалізму й так званої “надособистості”, що перебуває в центрі уваги.“Злочин і кара” — психологічний роман, оскільки в ньому йдеться передусім про людську психологію, у різних, навіть хворобливих, її проявах.

Номер слайду 8

Жанрові особливості:■ внутрішні монологи;■ діалоги-дискусії персонажів (сократівських діалогів1);■ картини майбутнього світу, у якому б запанувала ідея індивідуалізму.“Злочин і кара” — поліфонічний роман: кожний із героїв стверджує власну ідею, тобто має власний голос.1 Сократівський діалог — це своєрідний словесний двобій, що розкриває суперечності в судженнях одного зі співрозмовників.

Номер слайду 9

Підготувати повідомлення на одну із запропонованих тем: 1) "Ф. Достоєвський - тонкий психолог (на прикладі роману "Злочин і кара")", 2) "Система персонажів у романі", 3) "Проблематика твору", 4) "Мотивація поведінки Раскольнікова протягом усього твору" (психологічна характеристика головного героя)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Герої твору

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Написати твір (12-15 речень) на тему "Яке враження справив на мене роман "Злочин і кара" Ф. Достоєвського"

pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку