Презентація на тему "А. П. Чехов «Людина у футлярі», «Аґрус». Проблема «маленької» людини"

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання зарубіжної літератури на тему "А. П. Чехов «Людина у футлярі», «Аґрус». Проблема «маленької» людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласне читання. А. П. Чехов «Людина у футлярі», «Аґрус». Проблема «маленької» людини

Номер слайду 2

Антон Павлович Чехов – російський письменник, загальновизнаний класик світової літератури. За професією лікар. В людині повиннобути усе прекрасно:і обличчя, і одяг, ідуша, і думки. А. Чехов

Номер слайду 3

Маленька і велика людина. Як порівняти, чи можна взагалі порівнювати людей? Як визначити розмір одного й іншого в цьому „бурхливому світі?” І чи не увагою до „маленької людини”, до звичайної людини обділене наше сьогоднішнє життя? І чи не про це твердить нам протягом уже багатьох років слово Пушкіна, Гоголя, Достоєвського, Чехова?..

Номер слайду 4

Творчість Антона Павловича Чехова значною мірою присвячено «футлярному» житті і маленьким людям, а багато його короткі оповідання і повісті викривають суспільство і людей у вульгарності, бездушність і міщанстві.

Номер слайду 5

Гоголь закликав полюбити і пожаліти „маленьку людину” такою, яка вона є. Достоєвський — побачити в ній особистість. А Чехов усе ставить із ніг на голову, він шукає винного не в державі, а в самій людині. Такий абсолютно новий підхід дає цілком несподівані результати: причина приниження маленької людини — вона сама.

Номер слайду 6

Кого зображено на картині?Яким є характер цього чоловіка?

Номер слайду 7

Герой оповідання „Людина у футлярі” Бєліков боїться справжнього життя і намагається сховатися від нього. Він — найнещасливіша людина, яка відмовляє собі в усіх радощах. Проте він отруює життя не тільки собі, але й оточуючим. Йому ясні тільки циркуляри, які забороняли будь-що, а всілякі дозволи викликають у нього сумніви і страх: „Як би чого не вийшло”. Він гнітить усіх учителів своїми „футлярними розуміннями”, під його впливом у місті стали боятися усього: говорити, знайомитися, читати книги, допомагати бідним, учити грамоті.

Номер слайду 8

В оповіданні «Агрус» Чехов застосовує вправні літературний прийом – розповідь в оповіданні, історію про Миколу Івановича Чимшит-Гімалайському ми дізнаємося від його брата. І очі оповідача Іван Івановича – це очі самого Чехова, таким чином він показують читачеві своє ставлення до таких людей, як новоспечений поміщик. Відповідальність героя за вибір життєвої філософії. Брата головного героя вражає його духовна обмеженість, його жахає ситість і неробство брата, а сама його мрія і її виконання здаються йому вищим ступенем егоїзму і ліні.

Номер слайду 9

Чехов намагався показати, що насправді мета життя – це зовсім не дозвільне і оманливе відчуття щастя. Цим коротким, але тонко обіграним розповіддю він просить людей не забувати робити добро, і не заради примарного щастя, а заради самого життя. Навряд чи можна сказати, що автор відповідає на питання про сенс людського життя – ні, швидше за все, він намагається донести до людей те, що їм самостійно необхідно відповісти на це життєстверджуючий питання – кожному для самого себе.

Номер слайду 10

Які проблеми порушує А. Чехов у цих двох оповіданнях?На які роздуми наштовхнули вас ці твори?Що, на вашу думку, є головним у стосунках із соціумом?Чи треба виходити за межі власного комфорту? Обґрунтуйте свою думку та наведіть приклад із власного життя.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Прочитати роман О. Вайльда «Портрет Доріана Грея»

pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку