Презентація до вивчення біографії та творчості Ф. Достоєвського "Федір Михайлович Достоєвський (1821 – 1881)"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури до вивчення біографії та творчості Ф. Достоєвського "Федір Михайлович Достоєвський (1821 – 1881)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Федір Михайлович Достоєвський (1821 – 1881)

Номер слайду 2

Ф. М. Достоєвський — оригінальний мислитель-гуманіст, творчість якого пройнята почуттям любові до людини і невимовного болю за неї. У своїх творах він зумів передати глибину людських страждань, переживань, майстерно використовуючи мистецтво психологічного аналізу.

Номер слайду 3

Як зазначив дослідник С. Бєлов у своїй монографії про Достоєвського, все XX століття пройшло під знаком усезростаючої слави письменника. В історії світової літератури важко знайти приклад, коли вплив письменника, котрий помер, не слабшає, а, навпаки, з кожним роком все більше і більше зростає. Англійський поет У. Оден так сказав про письменника: «Побудувати людське суспільство так, як про нього розповідав Достоєвський, неможливо. Але суспільство, яке забуде все те, про що він розповідав, недостойне називатися людським». Інтерес до творчості Ф. Достоєвського не зникає й нині.

Номер слайду 4

Ф. Достоєвський — щирий і гуманний письменник. Він навчав шукати іскру добра в кожній людині, прагнув виховати особистість, розгадати її таємницю. Вісімнадцятирічний юнак Федір Достоєвський 1839 року в листі до брата написав слова, що є найкращим вираженням сенсу його творчості.«Людина є таємниця. Її слід розгадувати, і навіть якщо будеш розгадувати її впродовж усього життя, то не говори, що витратив час; я займаюсь цією таємницею, оскільки хочу бути людиною» Ф. М. Достоєвський 

Номер слайду 5

Яким зображено письменника на портретах?Яке ваше враження від цих робіт?Назвіть риси характеру митця, що їх передають художники. Автор – В. Фаворський. Автор – В. Петров

Номер слайду 6

Роман Ф. Достоєвського «Злочин і кара» неодноразово екранізувався. Відомі такі роботи різного періоду: 1935 рік — П. Шеналь (Франція), 1956 рік — Ж. Лампен (Франція), 1969 рік — Л. Куліджанов (Росія), 1983 рік — А. Каурисмяки (Фінляндія), 2007 рік — телесеріал Д. Свєтозарова (Росія). Відомо, що під час роботи над романом Ф. Достоєвський створював графічні нариси обличчя Раскольнікова, Соні, Дуні, Лизавети, Порфирія Петровича. Роман ілюстрували багато відомих художників, серед них П. Боклевський, М. Добужинський, Д. Шмарінов, І. Глазунов, Е. Неізвєстний.

Номер слайду 7

Ф. М. Достоєвський у своїх творах поєднував силу геніального психолога, інтелектуальну глибину мислителя і пристрасність публіциста. Він — творець психологічного роману, в якому розвиток сюжету зумовлений зіткненням ідей, світогляду персонажів. Тому твори письменника називають ще й філософськими. Основа реалістичних творів Ф. Достоєвського — світ людських страждань, трагедія приниженої й скривдженої особистості. Геніально володіючи мистецтвом психологічного аналізу, письменник показав, як приниження людської гідності руйнує душу, роздвоює свідомість, внаслідок чого в особистості, з одного боку, виникає відчуття нікчемності, а з іншого — потреба протесту.

pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку