Презентація на тему: "Технологія виготовлення композицій, букетів та гірлянд"

Про матеріал
Презентація на тему: "Технологія виготовлення композицій, букетів та гірлянд" для використання здобувачами освіти художнього напряму на уроках з предмета "Спеціальна технологія". Використовується в системі ПТНЗ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія виготовлення композицій, букетів, гірлянд, вінків із живих квітів та іншого матеріалу у декоративному стилі

Номер слайду 2

Композиция. Перед тим як почати складання композиції, необхідно визначитися з призначенням букета: весільний, подарунковий або декоративний. Для весільних букетів, наприклад, особливо важливо їх поєднання з одягом нареченої і її аксесуарами. У виготовленні подарункових композицій важливу роль відіграє привід, за яким підноситься букет, а також стать і вік одержувача подарунка. А ось з декоративними букетами все трохи складніше – їх форма і розмір повинні гармоніювати з інтер'єром, який вони покликані прикрасити. Складання композиції на першому етапі має на увазі грамотний вибір посуду. Це, як правило, вази, хоча тут можливі варіанти: глечики, пляшки, банки та інші варіанти. Необхідно врахувати висоту ємності, а також те, що вона не повинна залучати основна увага, оскільки головна мета – представити композицію з квітів. Для кріплення компонентів букета використовують наколки, які дозволяють зафіксувати квіти строго в необхідному положенні. Щоб стебло краще просочився водою, його потрібно обрізати навскіс під гострим кутом. Якщо є нестійкі стебла, для них використовують обгорткові матеріали, що дозволяють їх зміцнити.

Номер слайду 3

Букети При виконанні букета в декоративному стилі флорист підбирає рослини з таким розрахунком, щоб вони, доповнюючи один одного, створювали цілісну картину, втілюючи ідею, задум автора. І не віддає головних ролей окремим кольорам. У цьому полягає основний сенс декоративного стилю. Букет виглядає дуже органічно і яскраво, але немає яскравих плям, що залучають погляд і немає чітких правил при використанні рослин за формою, фактурою і колірній гамі. В залежності від вибору рослин за кольором, букет в такому стилі може сприйматися більш чітко і впорядковано, як при поєднанні строкатих і контрастних відтінків – білого і червоного, жовтого і синього. При використанні ж менш відмінних відтінків-білого і пастельного, рожевого і білого-букет виглядає спокійніше і м'якше.

Номер слайду 4

У букеті, виконаному в декоративному стилі, рослини можуть розташовуватися симетрично щодо центру або створювати повну або часткову асиметрію. За технікою виготовлення також немає обмежень-спіральної, змішаної, ступінчастої форми, в масивному виконанні або в пухкому, полегшеному вигляді. Для прикраси букета в декоративному стилі можуть використовуватися як природні матеріали - ягоди, фрукти і навіть овочі, так і додаткові аксесуари – папір, стрічки, намистинки і інші елементи біжутерії.

Номер слайду 5

Гірлянди. Матеріалом для виготовлення гірлянд служать квіти, пагони витких рослин, дерев, чагарників. Довго зберігаються гірлянди роблять з хвойних гілок. Гарні для гірлянд і різні види длінностебельних мохів, які пов'язують пучками і прикріплюють до основи. В якості основи служать синтетичний шнур або стрічка, мотузка, а також дерев'яна планка і солом'яний або картонний каркас. При виготовленні гірлянд квіти, листя, гілки рівномірно розкладають на основі і закріплюють їх за допомогою тонкого дроту, шпагату або поліетиленової стрічки з липким шаром. Окремі квітки і листя можна закріплювати на дроті, що дозволяє надати використовуваному матеріалу відповідний напрям і нахил. Для цього беруть кілька листків (три — п'ять), складають їх віялом, проколюють тонким дротом і кількома витками закручують її навколо черешків. Пучки листя накладають через певні проміжки один на інший і прикріплюють до основи.

Номер слайду 6

Для великих підвісних гірлянд необхідний міцний шнур, який на період оформлення натягують між двома опорами. До шнура прикладають пучки хвойних чи інших гілочок, листя і квіти, направляючи догори, а кінці притискають до шнура і обмотують шпагатом, дротом або липкою стрічкою, маскуючи ці матеріали листям. Об'ємні гірлянди з листя роблять на картонному або скрученим джгутом солом'яному каркасі. Невеликі прямі гірлянди розташовують на дерев'яних планках. Квітки, листя, гілки в гірляндах повинні виглядати природно, тому їх розташовують не дуже щільно і в той же час так, щоб на основі не залишалися порожні місця. Чим більше в гірляндах квітів, тим урочистіше вони виглядають, тому при зустрічі почесних гостей, під час великих свят гірлянди оформляють одними квітами. Квітки можна вплітати одночасно з зеленню або з листям, іноді невеликі їх букетики спочатку за допомогою тонкого дроту кріплять до більш товстої, а потім вже до основи. Це значно полегшує роботу, так як товстий дріт легше проходить через зелень і міцніше зміцнює квіти і листя.

Номер слайду 7

Вінок. Розрізняють вінки, у яких тіло зібрано по певному декоративному малюнку, і вінки з додатковою прикрасою, поставленим окремо в тілі вінка. Контур тіла вінка може бути замкнутим і пухким. При замкнутому контурі матеріал ставиться майже на однаковій висоті так, що абсолютно не видно стебел (структурний вінок). До такого вінка можна окремо додати прикрасу з квітів, листя, фруктів, стрічок і т. д. Вінки з пухким контуром не варто доповнювати окремою прикрасою, так як матеріал, з якого побудовано тіло, сильно різниться по висоті. При цьому рослини динамічної форми виносять далі від тіла вінка, а рослини статичної форми ставлять ближче, тим самим створюючи щільність.

Номер слайду 8

Вінки, тіло яких зібрано з листя або вічнозелених хвойних рослин, часто доповнюють симетричним прикрасою. Однак і в цьому випадку можливо асиметричне декоративна прикраса, наприклад структурне, яке зробить роботу цікавою і виразною. Прикраса вінка має зовсім небагато виходити за краї його тіла — всередину або назовні.

pptx
Додано
14 травня 2021
Переглядів
1761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку