Презентація на тему "Трахеіт"

Про матеріал
Ця презентація на тему "Трахеіт", яка призначена для 8 класу. Думаю що ця презентація для вас буде корисною!!!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаціяна тему «Трахеіт»

Номер слайду 2

Трахеїт — це запалення трахеї. Попри те, що трахея належить до нижніх дихальних шляхів, МКХ відносить трахеїт до захворювань верхніх дихальних шляхів. Зрідка трахеїт проходить ізольовано, найчастіше він приєднується до риніту, фарингіту, ларингіту, бронхіту, утворюючи ринофаринготрахеїт, ларинготрахеїт, трахеобронхіт.

Номер слайду 3

Етіологія Причиною трахеїту є та сама інфекція, що викликає риніт, фарингіт, ларингіт: стафілококи, стрептококи тощо. В разі недостатнього лікування (чи його відсутності) цих хвороб запальний процес може поширитися і на трахею, спричинюючи трахеїт. За перебігом існує гострий та хронічний трахеїт. Хронічний є ускладненням гострого.

Номер слайду 4

Симптоми та діагностика - Сухий кашель (особливо вночі та вранці, а також при сильному вдиху; при хронічному трахеїті це є основним симптомом) - Біль у глотці та за грудиною. - Дихальний стридор - гучне дихання; - Міжреберні ретракції (стискання ребер при диханні); - Утруднене дихання, погіршується з плином часу; - Незначне підвищення температури тіла; - Загальна слабкість;

Номер слайду 5

Гострий трахеїт. Гострий трахеїт рідко буває ізольованим; зазвичай він протікає в поєднанні з гострим ринітом, фарингітом і ларингітом. Найбільш частою причиною гострого трахеїту є вірусна інфекція, рідше стафілокок, стрептокок та ін. Розвитку трахеїту сприяють вдихання сухого, холодного чи запиленого повітря, що дратують пар і газів. Морфологічні зміни в трахеї при гострому трахеїті характеризуються набряком, інфільтрацією і гіперемією слизової оболонки, на поверхні якої можна виявити скупчення слизу, в ряді випадків (наприклад, при грипі) - крапкові крововиливи. 

Номер слайду 6

Хронічний трахеїт Хронічний трахеїт може розвинутися з гострого. Часто він виникає в осіб, що зловживають курінням і алкоголем, а також при застійних явищах у дихальних шляхах на грунті емфіземи легенів, хвороб серця, нирок; нерідко причиною його бувають хронічні запальні захворювання порожнини носа і навколоносових пазух. При хронічному трахеїті можуть спостерігатися як гіпертрофічні, так і атрофічні зміни слизової оболонки трахеї. Гіпертрофічний трахеїт характеризується розширенням судин і набуханням слизової оболонки, посиленим виділенням слизу і гнійної мокроти. При атрофії слизова оболонка стоншується, набуває сіруватий колір, стає гладкою, блискучою, іноді покривається дрібними кірками, що викликають болісний кашель. Атрофічний хронічний трахеїт зазвичай супроводжує атрофії слизової оболонки вищерозташованих дихальних шляхів.

Номер слайду 7

Лікування і прогноз При лікуванні трахеїту застосовують гірчичники на грудину, а також антибіотики різної групи, зокрема сульфаніламідні препарати. Можливе й лікування інгаляціями рослин. Також призначаються препарати для лікування супутніх захворювань, ліки для відкашлювання та відхаркування. Курс триває, як правило, до 2 тижнів. Прогноз для гострого та хронічного трахеїтів сприятливий. Вкрай рідко можливе ускладнення (бронхіт, бронхопневмонія). Профілактикою трахеїту є своєчасне лікування запалень глотки, гортані. У боротьбі з трахеїтом досить часто використовується ще й збір з листя мати-й-мачухи, подорожника, трави хвоща і квітів первоцвіту. Приймається такий настій тільки в теплому вигляді по половині склянки в день. Цим же збором можна полоскати горло.

Номер слайду 8

Профілактика Профілактика як гострого, так і хронічного трахеїту спрямована на своєчасне усунення причин, що викликають трахеїт, зміцнення організму, особливо осіб, схильних до гострих захворювань верхніх дихальних шляхів. Велике значення мають загартовування, зниження запиленості та загазованості повітря.

pptx
Додано
21 грудня 2019
Переглядів
1841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку