Презентація на тему: "Туве Янсон «Капелюх чарівника»

Про матеріал
Презентація для уроку зарубіжної літератури на тему: "Туве Янсон «Капелюх чарівника».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туве Янсон «Капелюх чарівника» Чарівність художнього світу твору. Його персонажі, втілення в них ідей доброти, щирості, сімейних цінностей

Номер слайду 2

Речі мають важливе значення в житті людини, вони покращують побут. Майстерно виготовлені людськими руками, красиві речі приносять користь і радість. Іноді навіть незначна річ може змінити життя не лише окремої людини, а й усього світу, як у повісті «Капелюх чарівника» Туве Янсон.

Номер слайду 3

Проблемне запитання уроку. Яким був чарівник: добрим чи злим?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Мета:навчальна: розкрити доброту і щирість мешканців Мумі - долу шляхом аналізу твору, перегляду окремих епізодів мультфільму, дати поняття учням про персонажів і героїв літературного твору, формувати навички виразного читання та аналізу тексту; розвивальна: розвивати образне мислення, творчу уяву, зосередженість під час читання, уміння характеризувати героїв, висловлювати оціночні судження; виховна: виховувати прагнення до пізнання, щирість почуттів, кращі моральні якості.

Номер слайду 6

Епіграф: Світ моїх Мумі-тролів – це світ, за яким у глибині душі тужить кожен із нас… Туве Янсон

Номер слайду 7

Як ви розумієте слова Мумі-тата:« Не одяг красить…»

Номер слайду 8

Чому Мумі-троль перетворився на чудернацьке звірятко?

Номер слайду 9

На що перетворилися речі завдяки капелюху?Мумі-тато – …Яєчні шкаралупи – …Мумі-троль – …Морська вода – …Мурашиний Лев – …Риби – …

Номер слайду 10

Перегляд мультфільму «Все дело в шляпе». - Чи такими ви уявляли героїв твору?- Який епізод мультфільму не відповідає повісті?

Номер слайду 11

Хто зображений на ілюстрації Туве Янсон? Розкажіть його історію.

Номер слайду 12

Інтерактивна вправа «Навігатор». Знайдіть в підручнику опис рубіну і виразно зачитайте його. Які художні засоби використала письменниця в описі?

Номер слайду 13

Літературна розминка. Назвіть всіх друзів Мумі-троля.

Номер слайду 14

Теорія літератури. Пригадаємо: У творах художньої літератури літературними героями називають дійових осіб, широко і всебічно зображених, наділених яскравими характерами.2. Запам’ятаємо: Літературних героїв ще називають персонажами. Персонаж (лат.persona – особа, франц. personage - маска актора) - літературний герой, зображений письменником у художньому творі; загальна назва дійової особи кожного літературного жанру.

Номер слайду 15

Міні-диспут: « Яким був чарівник: добрим чи злим?»

Номер слайду 16

Який епізод повісті зображений на малюнку?

Номер слайду 17

«Я використав(ла) би чарівний капелюх для того, щоб…»Гра «Наші бажання»

Номер слайду 18

- Чого навчилися Ви у цих дивовижних істоток? - Поясніть, як ви розумієте слова письменниці, що є епіграфом уроку: «Світ моїх Мумі-тролів – це світ, за яким у глибині душі тужить кожен із нас…»Ми перегорнули останню сторінку чарівної повісті Туве Янсон. Я впевнена, що Ви подружилися з мешканцями квітучої Долини Мумі-тролів. Вони всі різні, але поєднує їх дружба, любов один до одного.

Номер слайду 19

Домашнє завдання 1. Розповідати про улюблених героїв повісті.2. Скласти правила щасливої родини.

pptx
Додано
17 січня 2022
Переглядів
6182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку