Презентація на тему: "Тварини Дніпропетровської області, птахи"

Про матеріал

В презентації подано представників класу птахи, яких можна зустріти на території Дніпропетровської області.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ГАГАРА ЧЕРВОНОШИЯ Забарвлення самців і самок у шлюбному вбранні однакове. Голова й шия сірі. Спереду на шиї велика трикутна каштаново-червона пляма. Задній бік шиї з бі-лими та чорними смугами. Спина, верхні покривні пера крил темно-бурі із дріб-ними світлими цятками. Підхвістя з чорною поперечною смугою. Низ тіла білийіз темними плямами на волі. Дзьоб і ноги бурі. Молоді птахи бурого кольору збілим черевом. Зимове вбрання молодих та дорослих птахів однакове: горло ішия спереду брудно-білі, дзьоб стає сіруватим. Спина і крила з дрібними білимиплямами або рисками. У шлюбний період від близьких видів відрізняється мен-шим розміром та кольором плями на горлі.

Номер слайду 3

Чомга. Забарвлення. Самці і самки у шлюбному вбранні не відрізняються. Зверху вонимайже чорні, воло, груди і черево білі. Пера навкруги верхньої частини шиї і напотилиці видовжені і утворюють комірець і ріжки зверху голови, ріжки і заднійкрай комірця чорні. Більша частина комірця іржаво-руда, дзьоб червонуватий. Узимовому оперенні комірець зникає, шия спереду стає білою, а дзьоб жовто-зеленим. Забарвлення молодих особин майже не відрізняється від позашлюбногозабарвлення дорослих. Від сірощокої пірникози у шлюбному вбранні велика пір-никоза відрізняється яскравим комірцем, ріжками, кольором дзьоба (у сірощокої– чорний дзьоб), у позашлюбному – білим кольором шиї.

Номер слайду 4

ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙОперення дорослого птаха біле з рожевим відтінком (старі птахи майже зовсім рожеві), кінці крил чорні. На потилиці чуб з видовжених пер, на лобі шишкоподібне здуття. Навколо ока шкіра жовтого кольору, на волі жовта пляма. Молоді темно-бурі. Повного забарвлення оперення дорослого птаха набуває на третьому році життя. Від кучерявого пелікана відрізняється забарвленням івідсутністю гриви.

Номер слайду 5

БАКЛАН ВЕЛИКИЙОперення самців і самок однакове чорне з синювато-зеленим блиском на спині і крилах. Щоки і підборіддя білі. У шлюбному оперенні голова зверху і шия білуваті, на стегнах ледве помітні білі плями. Молоді птахи темно-бурі, знизу бурувато-білі. Баклани – мешканці морів, великих озер і гирл великих річок та островів. Віддають перевагу скелястим берегам, островам і берегам, зарослим очеретом і деревами.

Номер слайду 6

БУГАЙЗабарвлення самців і самок однакове. Зверху вохристо-жовте з бурими і чорними плямами і рисками. Верх голови чорний, вуса темно-бурі, на потилиці видовжені пера з жовтими кінчиками, низ тіла вохристо-жовтий з видовженими бурими плямами. Ноги та дзьоб зеленкувато-жовті. Молоді птахи забарвлені світліше, вуса менш помітні. Майже вся Європа, Азія (крім північних районів). В Україні поширений по всій території за винятком гірських районів. У Дніпропетровській області трапляється скрізь, де є необхідні умови. Зимує у Південній Європі, Азії, Африці, незначна кількість особин зимує на півдні України .

Номер слайду 7

КВАКСамець і самка забарвлені однаково. Голова зверху, передня частина спини і плечі чорні із зеленим металевим блиском. Шия, крила і надхвістя попелясто-сірі, лоб і низ тіла білі. У дорослих птахів навесні і влітку по боках потилиці з’являються кілька довгих білих оздоблювальних пер. Дзьоб чорний,ноги жовті або зеленкуваті, очі червоні. Забарвлення молодого птаха буре з вохристими трикутними плямами на спині і крилах. Від інших чапель квак відрізняється загальним сіруватим кольором оперення, низькою посадкою, втягненою головою.

Номер слайду 8

ЧЕПУРА ВЕЛИКАУ шлюбному вбранні оперення сніжно-біле. На голові видовжений чубчик, на спині довгі, ажурні, дуже гарні розсуковані пера, так звані егретки, які здавна використовувались як прикраси. Гола шкіра біля дзьоба зелена, ноги і дзьоб чорні. У позашлюбному вбранні егретки відсутні, дзьоб жовтий, ноги бруднувато-жовті. Від малої білої чаплі відрізняється розміром і чорними пальцями, у міжшлюбний період – жовтим дзьобом.

Номер слайду 9

ЧАПЛЯ СІРАУ вбранні переважає сірий колір. Самці і самки забарвлені однаково. У шлюбному вбранні голова біла, на боках голови чорні смуги, які на потилиці переходять у чуб з кількох видовжених пер. Увесь верх і стернові пера сірі, шия білувата з чорними смужками. Нижня частина тіла біла, на боках чорні плями. Першорядні та другорядні махові пера чорно-бурі. Молоді птахи мають більш сіре забарвлення, чуб відсутній. Дзьоб, ноги жовтувато-бурі. Від рудої чаплі відрізняється забарвленням та більшими розмірами.

Номер слайду 10

ЧАПЛЯ РУДА Верх голови з чубом чорні, шия руда з чорними смугами. Верх тіла, крила зверху і хвіст сірі. Груди і боки черева каштаново-червоні. Низ крила рудий. Дзьоб і ноги бурі. В цілому у забарвленні переважають іржаво-руді тони,за що птах і дістав свою назву. Молодь не має оздоблювального пір’я, чуба та видовжених пер на волі і забарвлена менш контрастно.

Номер слайду 11

КОСАРВеликий птах. Довжина тіла 800 – 900, крила 360 – 410,плесна 120 – 190, дзьоба 180 – 293 мм. Розмах крила 1150 – 1450 мм. Вага близько 2000 г. У природі цей птах легко відрізняється від інших завдяки забарвленню (білому оперенню з великою жовто-вохристою плямою на волі і досить довгим жовтим чубом у шлюбному вбранні) і особливій лопатоподібній формі дзьоба. Голос схожий на голос гуски.

Номер слайду 12

КОРОВАЙКА Самець і самка забарвлені однаково. В цілому оперення дорослих червонувато-коричневого кольору, плечові, верхні покривні пера крила, махові і стернові – темно-зелені з пурпуровим металічним блиском. У зимовому вбранніголова і шия темно-бурі з білими поздовжніми рисками. Молодь більш бурого кольору. Від великого кроншнепа, на якого коровайка дуже схожа розмірами і конфігурацією, відрізняється шоколадним забарвленням і короткими тупими крилами.

Номер слайду 13

ЛЕЛЕКА БІЛИЙСамець і самка забарвлені однаково. Оперення біле, тільки махові та частина верхніх покривних пер крила – чорні. Дзьоб і ноги червоні. Молоді відрізняються від дорослих буруватим кольором замість чорного. Від чорних лелек відрізняється забарвленням. Поширення. Європа, Африка. В Україні розповсюджений майже по всій території, крім частини Південного Сходу та гірських районів Криму та Карпат.

Номер слайду 14

ЛЕЛЕКА ЧОРНИЙТрохи менший за білого лелеку птах. Довжина тіла 1000–1015, крила 520–580, плесна 175–200, дзьоба 150–195, хвоста 190–250 мм. Розмахкрил 1850–2050 мм. Вага 3000–3500 г. Самець і самиця забарвлені однаково. Більша частина тіла чорна іззеленим металевим відблиском, лише нижня частина грудей і черево біле. Дзьоб іноги яскраво-червоні. У молодих птахів спина чорно-бура, а ноги і дзьоб оливко-вобурі.

Номер слайду 15

ФЛАМІНГОВеликий птах. Довжина тіла 1250–1450, крила 350–490,плесна 260–370, дзьоба 120–135, хвоста 120–190 мм. Розмах крил 1400–1650 мм. Вага 2100–4400 г. Дуже довгі ноги. Видовжена гнучка шия з невеликою головою, яка несе зігнутий майже під прямим кутом дзьоб, краї якого усаджені поперечними пластинками. Крила широкі і короткі. Передні пальці з’єднані шкірноюперетинкою. Гомілка оперена лише біля основи. Забарвлення. Оперення світло-рожеве. Покривні пера крила і внутрішні махові пера червоні. Решта махових – чорні.

Номер слайду 16

КАЗАРКА ЧОРНА Самці і самиці забарвлені однаково. Голова, шия і воло чорні. Збоку на шиї біла поперечна смужка, задня частина черева, надхвістя і підхвістя білі. Дзьоб і ноги чорні. Молоді забарвлені блідіше, з бурим відтінком. Білі пера на шиї відсутні. Від інших гусей відрізняється темним забарвленням.

Номер слайду 17

ГУСКА БІЛОЛОБАСамці і самиці забарвлені однаково. Лоб до очей білий, обмежений ззаду чорнуватою смужкою. Загальне забарвлення бурувато-сіре. Груди ічерево світло-сірі з великими чорними плямами. У молодих біла пляма на лобі і чорні плями відсутні. Ноги жовті. Від інших гусей відрізняються розмірами, білою плямою та більш смугастим тулубом.

Номер слайду 18

ГУМЕННИКЗабарвлення сірувато-буре, світліше знизу. Голова і шия значно темніші за спину. Дзьоб, на відміну від сірої гуски, двокольоровий, середина дзьоба жовта або рожева. Ноги жовті, рідше рожеві. Молоді відрізняються від дорослих тьмянішими тонами оперення. Від сірої гуски відрізняється темнішим забарвленням голови і шиї і двокольоровим дзьобом.

Номер слайду 19

ЛЕБІДЬ-ШИПУНОдин із найбільших наших птахів. Довжина тіла 1450– 1600, крила 538–650, плесна 95–120, дзьоба 70–90, хвоста 180–245 мм. Розмах крил 2080–2380 мм. Вага 800–1300 г. Забарвлення. Самець і самка забарвлені однаково. Дорослі – сніжно-білі, молоді– сірувато-бурі. Дзьоб червоний з чорним наростом у основі, ноги чорні. Від інших видів відрізняється формою та кольором дзьоба і S-подібною поставою шиї.

Номер слайду 20

ОГАРТрохи більший за свійську качку. Довжина тіла 610–670, крила 310–400, плесна 52–64, дзьоба 42–48 мм. Розмах крил 1210–1450 мм. Вага 1000–1600 г. Забарвлення. Влітку огар майже цілком забарвлений в інтенсивно рудий колір. Усамців чорний вузький нашийник. Першорядні махові, хвіст, дзьоб і ноги чорні. Накрилах зеленкувате дзеркальце. Самка схожа на самця, але покривні пера сіруваті,а спина рудувато-бура. Від інших качок відрізняється рудим забарвленням.

Номер слайду 21

ГАЛАГАЗСтрокате, досить яскраве. У самця голова, шия і плечі чорні із зеленим відблиском. Воло, боки, черево і спина білі. Груди, передня частина спини каштаново-руді, дзеркальце зелене. Дзьоб червоний із характерним виростом, ноги рожеві. Самки у весняному оперенні схожі на самців, голова і смуга на грудях без блиску, чорно-бурі. Дзьоб не такий яскравий, без виросту. Молоді птахи майже білі з бурувато-сірим верхом. Галагаза легко відрізнити від інших качок за характерним забарвленням.

pptx
Додано
16 травня 2022
Переглядів
989
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку