Презентація на тему:"Творчі завдання з української мови"

Про матеріал
Презентація на тему:"Творчі завдання з української мови" В цій презентації підібраний матеріал по всіх вивчених темах за 3 клас.Можна використовувати на уроках при повторенню за рік. Використано посилання https://learningapps.org/4266609
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчі завдання з української мови для 3 класу Підготувала вчитель початкових класів школи №333 м. Києва Ковальчук Г. Т.

Номер слайду 2

Визнач рядок, в якому прикметники вжито у середньому роді. А) рідний дім, яскравий одяг, лагідний погляд;Б) дерев’яна шафа, маленька сестричка, смачна цукерка;В) блакитне небо, солодке яблуко, синє море;

Номер слайду 3

Обери рядок, в якому прикметники вжито у трьох родах. А) казкові, казкова, казкове;Б) вродливий, вродлива, вродливе;В) синій, сині, синя;

Номер слайду 4

Утвори прикметники від іменників у дужках. Запиши речення (Зима) ранку діти зібрались на (школа) подвір’ї. Учні заздалегідь готувалися до (лижі) прогулянки.

Номер слайду 5

Від поданих слів утвори дієслова. Мова – Гра – Дружба –

Номер слайду 6

До поданих дієслів добери антоніми. Плакати – Розмовляти – Будувати – Теплішає –

Номер слайду 7

Склади сполучення дієслів з іменниками. Шепочуть (про що?) –Замерзло (біля чого?) –Хитають (чим?) –Працюють (де?) –

Номер слайду 8

Від поданих слів утвори нові, змінюючи першу літеру. Бій - …, порт - …, вір - …, рік - …, мак - …, січ - ….

Номер слайду 9

Прочитай прислів’я. Встав замість крапок букви, що позначають голосні звуки. Пр…вд… в пр…к…зк…х ш…к…й. З пр….сл…в’[й]…, [й]…к з п…сн…, сл….в н… в…к…н…ш

Номер слайду 10

Склади і запиши прислів’я про мову. Лине, серце, до, а, не, слово, стріла. Хліб, а, слово, на, обід, бережи, на, відповідь. До, язик, Києва, доведе. Словом, за, кишеню, у, не, полізе.

Номер слайду 11

Прочитай слова і подумай, на яку тему можна скласти з них текст. Побудуй з поданих слів у рядку речення. Прочитай їх. Це окремі речення чи текст? Чому?Читання, закінчився, урок. Перерва, велика, почалася. На, учні, вийшли, усі, подвір’я. Тільки, та, залишились, Василько, класі, та Мар’янка. Сьогодні, чергові, вони. Кімнату, класну, діти, провітрили, все, і, підготували,до, уроку, наступного.

Номер слайду 12

Прочитай. Відредагуй текст, доповнюючи його словами – назвами ознак (прикметниками) так, щоб можна було відчути красу природи вранці. Аж ось засяяв ранок. Із-за викотилось сонце. Туман почавтанути, тулитися до землі. Скрізь заблищали краплини роси.

Номер слайду 13

НЕ з дієсловами https://learningapps.org/4266609

Номер слайду 14

Допоможи відновити текст, створений автором. Як цікаво в лісі!Зійшло сонечко. Розбудило все довкола. Раненько прокинулисьдіти, адже сьогодні вони збираються в ліс.………. А сонечко вже сідає. Дітям час повертатися додому.

Номер слайду 15

Придумай і запиши слова, які складаються:а) тільки з кореня.б) з кореня й суфікса.в) з кореня, суфікса й закінчення.г) з префікса, кореня, суфікса й закінчення.

Номер слайду 16

Заміни словосполучення близьким за значенням іменником. Сильна хуртовина - …Велике нещастя - …Сильний дощ - …Дрібний дощ - …Дощ з блискавкою та громом - …Буря в морі - … .

Номер слайду 17

Випиши в одну колонку словосполучення прикметників з іменниками у прямому значені, а в другу – в переносному. Ясне сонце, пухнастий сніг, дикий виноград, шовкові нитки,чисте поле, шовкові кучері, польові квіти, чорна ніч, залізналопата, привітний погляд, чарівна усмішка, яблуневі квіти.

Номер слайду 18

Спиши, розкриваючи дужки і добираючи дієслова, що найбільш влучно характеризують прихід весни. Мотивуй свій вибір. Аж ось весна (прийшла, завітала). Привітно посміхнулась вона сонцю, небу, лісу, степу. І ожили вони після зимової дрімоти, посвітлішали. Берізка сережками зашелестіла, тополя листячком затріпотіла, дзвіночки ніжно задзвеніли. А пташки (загомоніли, заметушились, заспівали), радіючи сонцю й теплу. Скрізь співи, крики. Весна прийшла!

Номер слайду 19

Прочитай загадку. Відгадай її. Випиши з вірша дієслова, які влучно передають шумвесняної води. Доповни ряд синонімами. Прислухайся до шуму: З весною він іде. Щось тріщить, ламається,Скрегоче і гуде.

Номер слайду 20

Написати твір – мініатюру, використовуючи дієслова «Що я люблю робити у свій вільний час»

pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку