Презентація на тему "Укранські народні інструменти"

Про матеріал
Презентація стане у пригоді вчителю музичного мистецтва як наочний засіб, групової або індивідуальної роботи учнів.
Перегляд файлу

 

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

НА ТЕМУ:

УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ МУЗИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ

 

 

Виконала: Гуменюк Аня

Учениця 5-А класу

Школи- гімназії №5

 

 

Українські народні музичні інструменти

Народні музичні інструменти України – це яскрава сторінка історії музичної культури українського народу. Вони виявляють багатство його душі, свідчать про високу матеріальну та духовну культуру. Українські народні музичні інструменти є ще одним підтвердженням наспівного, мелодійного характеру української музики, її багатоголосся.
Своїм корінням народні українські музичні інструменти сягають часів Київської Русі.

Духові народні музичні інструменти

З моменту свого виникнення духові народні інструменти не зазнали великих змін. Народні духові інструменти являють собою пусті трубки виготовлені з дерева або кори. Звук в них утворювався завдяки коливання повітря в самій трубці. Коливання досягається за допомогою губ або спеціальним приладом – язичком.

ВОЛИНКИ.  Вона виготовляється з вичиненої шкіри кози, або теляти. З цієї шкіри роблять суцільний міх, який служить резервуаром повітря. Грали на них переважно пастухи.
У Стародавньому Римі волинка звучала в театрі й військовому оркестрі. В Україні цей інструмент входив до складу оркестру війська Запорізького, а тепер звучить переважно у західноукраїнських областях. Виготовляючи волинку, гуцульські майстри прикрашають її різьбленням, скульптурною голівкою кози.

Картинки по запросу смотреть волинка фото

ЖАЛІЙКА – дерев'яна дудка. Жалійка має різкий, голосний, гугнявий звук. Інструмент використовується в п'єсах награвального, танцювального характеру. Картинки по запросу смотреть жалійка фото

 

СОПІЛКА. Сопілка – один з найбільш розповсюджених у музичному побуті України інструмент.. Виготовляли сопілки з верби, клена, калини, смереки, груші, бузини.У неї звук соковитий, насичений. Сопілка має своє відповідне звучання – пронизливе, густе, оксамитове, а інколи сопілка скиглить сумним, тужливим голосом.

http://www.ua.all.biz/img/ua/service_catalog/402709.jpeg

ТРЕМБІТА, РІГ, РІЖКИ. У музичному побуті мешканців Карпат нерідко можна зустріти овіяний легендами екзотичний інструмент, який здавна був супутником гуцулів. Це – трембіта. У старовину вона була сигнальним інструментом. Кілька дозорців, які розміщувалися на вершинах гір, сигналом трембіти передавали звістку про наближення ворога. У наш час сигналом трембіти повідомляють про приїзд артистів у гірське село, початок весілля чи іншого урочистого свята. Це дерев'яна конусоподібна трубка довжиною два-три метри.

Картинки по запросу смотреть трембіта фото

 

Струнні народні музичні інструменти в Україні

Бандура – національний інструмент українського народу

 Саме український народ з його багатою культурою витворив шляхом удосконалення власний національний інструмент – бандуру, яка не має аналогів у світі. Бандура_ багатострунний щипковий музичний інструмент
Бандура звучить як сольний інструмент, але найчастіше використовується в ансамблі. На Україні утворена Державна капела бандуристів України.

Картинки по запросу смотреть бандура фото

 

ЛІРА – струнний щипковий музичний Цей інструмент входить до складу оркестру народних музичних інструментів, фольклорних оркестрів та ансамблів.

Похожее изображение

СКРИПКА –струнний смичковий інструмент. Скрипка інтенсивно розвивається і як сольний інструмент. Завдяки своєму неповторному прекрасному звуку і безмежним технічним можливостям скрипка широко використовується в інструментальній музиці. 

Картинки по запросу смотреть скрипка фото

ЦИМБАЛИ – струнний ударний музичний інструмент, який має дерев'яний корпус трапецієподібної форми з натягнутими на ньому струнами. Видобування звуку на цимбалах здійснюється завдяки ударами палички (або колотушки) по струнам.
Цимбали відносяться до найстаріших музичних інструментів. В оркестрі народних музичних інструментів виконавець бере цимбали на коліна. Цимбали використовуються як сольний, так і оркестровий інструмент. Цимбали і сьогодні входять до складу народних музичних оркестрів Угорщини, Польщі, Румунії, Росії, України.

Картинки по запросу смотреть цимбали фото

Народні ударні та шумові музичні інструменти в Україні

ЛОЖКИ ДЕРЕВ'ЯНІ – звичайні селянські супові ложки. Щоб вони звучали голосніше, використовують тверді та '"дзвінкі" породи дерев. Звук ложок нагадує звук кастаньєт, але більш відкритий по тембру.

Найпоширенішим ударним інструментом у народній музиці є БУБОН (решітка). Легкий дерев'яний обідок, обтягнутий з одного боку Сучасні матеріали, металеві дзвіночки, тарілочки, гарне оздоблення змінили виїляд бубна, що завжди супроводжував танцювальну музику.

 Картинки по запросу смотреть бубон фото

 

1

 

docx
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
2094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку