Презентація на тему "Урок 40 Вода на Землі. Властивості води. Три стани води" з природознавства 5 клас

Про матеріал
Формувати поняття «вода»; сформувати уявлення про роль води в природі, три стани води; ознайомити їх з основними властивостями води, видами води на Землі;сформувати уявлення про колообіг води в природі; навчити дітей економному використовуванню води.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Вода ! Ти – найбільше багатство у світі!” А. де Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

Номер слайду 4

В природі вона є: у річках, озерах, морях, океанах, ґрунті, повітрі, організмах рослин, тварин і людини. Вона необхідна для життя всіх живих організмів . Гідросфера складається з прісних та солоних водойм. Вода найпоширеніший мінерал на землі. Кількість води на Землі перевищує кількість будь-якої іншої речовини. На Землі 1,5 млрд. км3 води, вага 1,5 . 1018 т!

Номер слайду 5

Океани і моря Озера Річки Болота

Номер слайду 6

Підземні води Вода в повітрі Льодовики Вода у ґрунті

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Найбільше озер у Поліському краї, окрасою якого стали Шацькі озера

Номер слайду 9

Найглибше з них – озеро Світязь. Найбільша його глибина сягає 58 метрів. Його площа становить 26 квадратних кілометрів.

Номер слайду 10

Високогірне озеро Синевир розташоване в долині на висоті 989 метрів над рівнем моря в Українських Карпатах Світязь та Синевир вважають одним із семи чудес України. Ці озера з прісною водою

Номер слайду 11

Найбільше солоне озеро Криму – Сасик.

Номер слайду 12

Унікальним солоним озером України є Сиваш, з якого у великих кількостях добувають кухонну сіль

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Розляглася земля неозора, а найкраща вода прозора . На землі – калинове намисто, а найкраща вода чиста. Тут діброва шумить невмируща, а найкраща вода цілюща. Ось і день проминув. Ніч коротка, а найкраща вода солодка.

Номер слайду 15

В ЯКИХ АГРЕГАТНИХ СТАНАХ МОЖЕ ПЕРЕБУВАТИ ВОДА? Вода в природі перебуває у трьох станах: Рідкий: дощ, туман, роса Твердий: сніг, крига, іній, айсберг Газоподібний: водяна пара

Номер слайду 16

Чому воду називають джерелом життя? 80 % 60 % 50 % 70 % 90 % 70 %

Номер слайду 17

В організмах рослин води ще більше

Номер слайду 18

Властивості води: Безбарвна; Прозора; Текуча; Без форми; Без смаку; Без запаху; Розчинник; Під час нагрівання – стискається; При охолодженні від 0 до 4°С вода розширюється; За t° = 0°С — замерзає; за t° = 100 °С — кипить.

Номер слайду 19

Вода не має власної форми й набирає форми того посуду, у який її наливають Вода текуча

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

А вода це справжнє диво! Як прожити без води? З нею ми завжди щасливі, З нею в нас нема біди. Є вода — ростуть рослини: Ліс, сади, рясні поля. Це чудово для людини І радіє вся Земля. Плавають в водичці діти, Риби у воді живуть. Розцвітають в лузі квіти. І рясні дощі ідуть. Кругообіг повсякчасно На Землі вода веде. Тож з водою всім прекрасно І біди нема ніде! Надмірна втрата води організмом (до 10 — 20%) може призвести до загибелі. Щоденна потреба дорослої людини у воді становить 2,5—4 дм3. Вода є одним з шести основних харчових елементів здорового харчування людини.

Номер слайду 25

71% земної кулі – це вода Людині треба вживати щодня близько 2 л води Сама людина і багато тварин майже на 72% складаються з води У всьому світі через кожні 20 років подвоюється використання водних ресурсів . Україна споживає за рік 1,4 м і води

Номер слайду 26

За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії. Всього в дослідженні свіжої природної води брало участь 122 країни. При цьому 1 млрд. людей по всьому світу взагалі не має доступу до безпечної води. Вода не тільки дарує життя, але може і віднімати її. 85% всіх захворювань в світі передається за допомогою води. Щорічно 25 млн. чоловік помирає від цих захворювань.

Номер слайду 27

Вода може бути безкоштовною, а може бути і дуже дорогою. Найдорожча у світі вода продається в Лос-Анджелесі. Виробники упаковують дорогоцінну рідину зі збалансованим смаком і значенням ph в пляшки зі стразами "Swarovski". Коштує така вода 90 $ за 1 л. Існує і небезпечна вода. Так, наприклад, в Азербайджані є вода, в якій багато метану, тому вона може загорітися, якщо піднести до неї сірник. А в Сицилії в одному з озер є підводні джерела кислоти, які отруюють усю воду в цій водоймі.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Потреба в рідині - величина індивідуальна. В молодому віці, коли м'язи найбільш розвинені, процентний вміст рідини в організмі вище, а значить, і потреба в ній більше. З тієї ж причини в жіночому тілі води завжди менше, ніж у чоловічому. В середньому за нормальних умов дорослій людині необхідно в добу близько 40 мл води на кілограм ваги. А от дітям грудного віку - 120-150 мл. 8 склянок води необхідно пити щодня. Навіть коли у вас заболіла голова, перш ніж узяти таблетку спробуйте випити склянку води. І тільки потім, у крайньому випадку, якщо не пройшов головний біль можна випити таблетку.

Номер слайду 30

Відомо, що кип'ячена вода - мертва. Вона лише заповнює баланс рідини в організмі, але не несе енергетичної цінності. Ідеальна питна вода - це вода з природних джерел - джерельна, ключова, кринична, тала і т.д. У місті пити воду потрібно обов'язково профільтровану!Вода, що тече з-під крана, хлорується на муніципальних станціях водоочищення. Хлор вбиває бактерії практично миттєво, завдяки чому ми не хворіємо на тиф, холеру і дизентерію. Але, з'єднуючись з органічними речовинами, які неможливо повністю видалити з води, він утворює тригалометани - канцерогенні сполуки, здатні викликати рак.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Домашнє завдання Опрацювати § 30 підготувати малюнок “Бережіть воду!”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
5331
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку