Презентація на тему: "Видатний вчений, ім'я якого пов'язано із Харковом: Лев Ландау"

Про матеріал
Розроблено презентацію про видатного вченого- фізика Лева Ландау, ім'я якого пов'язано із Харковом. Приділено увагу часу перебування у Харкові і роботі у стінах ХДУ на кафедрі теоретичної фізики (сьогодні це ХНУ імені В.Н. Каразіна).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатний вчений, ім'я якого пов'язано із Харковом: Лев Ландау ЗОШ № 105 6-А Доповідь

Номер слайду 2

Родина Ландау 22 січня 1908 — в Баку в сім'ї Любові Веніамінівни і Давида Львовича Ландау народився син Лев. Він мав старшу сестру

Номер слайду 3

Ландау – 4 роки Любов до цифр і розв'язання математичних задач.

Номер слайду 4

Ландау – 12 років Вивчив інтегральна та диференціальнне числення. Закінчив школу у 13 років.

Номер слайду 5

Ландау – 16 років 1924 — перехід на фізико-математичний факультет Ленінградського державного університету. 1926 — поступив до позаштатної аспірантури Ленінградського фізико-технічного інституту. Публікація першої наукової роботи Ландау «До теорії спектрів двоатомних молекул».

Номер слайду 6

Лан Дау або осел Дау Лев товаришував із молодими фізиками-теоретиками: Гамов, Іваненко, Бронштейн. Від друзів він отримав ім'я Дау. Коротко і елегантно. Але із долею гумору: Лан із французькою перекладається – “осел”.

Номер слайду 7

Ландау і Харків серпень 1932 — перехід до Харкова завідуючим теоретичним відділом Українського фізико-технічного інституту (УФТІ).

Номер слайду 8

Ландау і Харків На дверях до кабінету в Українському фізико-технічному інституті (УФТІ) Ландау повісив табличку: Потім він замінив цю табличку на крокодила

Номер слайду 9

Ландау і Харків серпень 1932 — одночасно Ландау був завідувачем кафедр теоретичної фізики у Харківському інженерно-механічному інституті і Харківському університеті

Номер слайду 10

Ландау і Харків Робота Ландау у Харкові залучила багатьох талановитих фізиків. Один із них - Євген Ліфшиц став його другом.

Номер слайду 11

Ландау і Харків Читання курсу лекцій на фізико-математичному факультеті ХДУ (зараз ХНУ імені В.Н. Каразіна). 1934 — присудження Л. Д. Ландау ступеня доктора фізико-математичних наук без захисту дисертації.

Номер слайду 12

Ландау вважав своїм вчителем Нільса Бора

Номер слайду 13

Вручення Нобелівською премії 1962 р.

Номер слайду 14

Вручення Нобелівською премії

Номер слайду 15

Ландау і Харків Останній раз харків'яни слухали лекцію Л.Д. Ландау в 1960 році – під час його приїзду до нашого міста. Після його смерті Євген Ліфшиц сказав: «Ландау завжди прагнув спростити складні питання і показати як можна більш ясно фундаментальну простоту, властиву основним явищам, описуваних законами природи. Особливо він пишався, коли йому вдавалося, як він говорив, «трівіалізіровать» завдання ».

Номер слайду 16

Ландау і Харків Колекційна монета.

Номер слайду 17

Ландау і Харків Один з афоризмів Ландау так і говорить: «Фізик прагне зробити складні речі простими, а поет - прості речі складними». Задачка Ландау: продовжите ряд літер.

Номер слайду 18

Дякую за увагу. Насолоджуйтесь процесом навчання! Формула щастя: любов, робота та спілкування з людьми.

Номер слайду 19

Використані ресурси: https://pptcloud.ru/fizika/lev-landau http://www.myshared.ru/slide/729419/ https://bit.ly/2GAlpwS https://bit.ly/2BtnvuW https://bit.ly/2tehLRb http://www.kapitza.ras.ru/museum/thdept.htm http://www.prometeus.nsc.ru/archives/exhibits/landau/foto.ssi http://www.famhist.ru/famhist/landau/000165fd.htm http://marie-olshansky.ru/smo/landau.shtml

ppt
Додано
14 лютого 2019
Переглядів
1517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку